Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mi ASRock jakiś czas temu napisał, żebym się skontaktował ze sprzedawcą w sprawie uszkodzonej płyty, procesora lub RAM. Dziś dostałem to

Screenshot_2025-01-14-17-35-50-488_com.google.android.gm-edit.jpg

Niektórzy twierdzą, że memtest86 itp. też nie dają pewności co do stabilności ramu, ale nie wiem ile w tym prawdy. Na testach zawsze było ok, ale ciul wie.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Hmm, może po prostu babole w biosie asrocka i MSI, stąd też takie zachowania. Apex jest lepiej na starszym biosie, warzone też. Nie montowałem ramu 2x32, nie wiem czy mam chęć na razie przekładać ram. 

IMG20250114174241.jpg

Opublikowano

Ja mam w WRC jeszcze tak, że jak podepnę kierownicę to przy "EA sports cyny gejm" jest ścięcie, ale bez podpiętej już normalnie. Nie wiem czemu tak i to w sumie w tej grze tak jest po podpięciu kiery.

Sprawdziłem jeszcze inną grę do której wracam z sentymentem, czyli ETS 2. 

Jak widać CPU max thread load nie dobił do 100, a stutter jest. Nawet raz miałem takie duże ścięcie. 

17368774262124242491724619191167.jpg

Opublikowano (edytowane)

Podobne odpowiedzi otrzymałem od lexara 😂. Całkiem inny procesor i płytę opisali 😂

Ja czekam na RAM i oczywiście nie mam żadnej nadziei na poprawę, a jeśli nie zadziała to chyba rozbieram kompa i wysyłam CPU oraz płytę na gwarancję. Dopytam tylko ile mają dni na ogarnięcie, bo dostępność tego procka słaba. 

W ogóle zauważyłem, że teraz jeszcze częściej się na chwilę wiesza komp przy włączeniu poczty czy przeglądarki.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Odeślą ci z wiadomością "usterki nie stwierdzono" i nie miej nadzieji na nowy proc czy mobo. Zostaje wrazie czego rękojmia

Zawsze możesz dostać tak jak ja kiedys monitor "odnowiony"

Edytowane przez boban666
  • Upvote 1
Opublikowano

Ciekawe czy wymagają wszystkiego co było w pudle, bo dokładnie nie pamiętam co tam dali. Ciągle się zastanawiam co było przyczyną nie wstawania kompa na początku po resecie chociaż kilka przypadków w necie znalazłem. Od dłuższego czasu jest git, więc może bios...

Opublikowano
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

Ja mam w WRC jeszcze tak, że jak podepnę kierownicę to przy "EA sports cyny gejm" jest ścięcie, ale bez podpiętej już normalnie. Nie wiem czemu tak i to w sumie w tej grze tak jest po podpięciu kiery.

Sprawdziłem jeszcze inną grę do której wracam z sentymentem, czyli ETS 2. 

Jak widać CPU max thread load nie dobił do 100, a stutter jest. Nawet raz miałem takie duże ścięcie. 

Na promodzie grasz czy z jakiego dlc robiłeś pomiar? Mam ETS2, mogę sprawdzić 

Opublikowano (edytowane)

To raczej bez znaczenia w sumie, bo jestem pewien, że to samo będzie bez modów. 

Screenshot_2025-01-14-19-22-28-25_572064f74bd5f9fa804b05334aa4f912.jpg

Zobaczcie co teraz się odwaliło karta graficzna zaniemogła? DLSS wyłączony i było mega ścięcie.Zrzutekranu2025-01-14192922.thumb.png.124d34deb838eac29689d574e9a34682.png

Edytowane przez Adikon
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

A powiedz mi , nie ma gdzieś w twojej okolicy jakiegoś dużego zakladu pracy ? U mnie dookoła same kopalnie elektrociepłownie , ciepłownie , silniki asynchroniczne i synchronicze dużej mocy , więc u mnie ma co zakłócać sieć. Ponoć nawet winda może powodować takie problemy , jeśli leci na tym samym głowny zabezpieczeniu w bloku. Ja chyba jak wpadnie dodaktowa kasa kupie jakiegos UPS , jak się niesprawdzi to będe miał co brać na kemping 😁

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Mieszkam poza miastem, a kopalnię mam 30 km od domu. Zresztą na starym PC takich jaj nie było, więc wątpię w problemy z siecią. Zasilacz też ma jakąś tolerancję.

Tak jak mnie teraz ścięło to jeszcze nigdy, ale wcześniej nie testowałem za bardzo z wyłączonym DLSS.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

No właśnie pisałem tu na początku tego wątku , ze gadałem z pomiarowcami że mogą występować zakłócenia sieci nie widoczne na mierniku itp. ale weź to udowodnij nie mając sprzętu. Ty piszesz o tolerancji a pamiętam że prenaście lat temu na kopalni poleciały wszystkie komputery z powodu wyższych harmonicznych. Teraz problem jest wyeliminowany bo mamy na kopalni filtry wyższych harmonicznych , żeby chronić elektronike na kopalni która jest już bardzo powszechna

Opublikowano (edytowane)

Wiem o co chodzi i całkowicie tego nie wykluczam, ale tutaj mi to średnio pasuje do tej sytuacji, bo za dużo jest postów z amd. 

Zrobiłem jeszcze test bez dlss, Gajrowskie WRC, bez gsync i blokady klatek.Zrzutekranu2025-01-14200906.thumb.png.8263984047711bae119acb31357b4bba.pngZrzutekranu2025-01-14200932.thumb.png.6ad0654e07bef8282e5d13810c327fa2.png

Tam gdzie wcześniej ścięło GPU load minimum mam 0 tak jakby karta na chwilę przestała działać.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Moje wykresy na tym OS były bardzo podobne. Jest problem i tak ja piszesz , zresztą sam śledze internet , masa osób sję skarży na ten stutter , ale czy możemy liczyć na jakieś poprawki BIOS czy sterowników , szczerze to wątpie

Opublikowano (edytowane)

Akurat teraz nie miałem. Jakieś malvare coś tam w menedżerze zadań wyskoczyło i trzymało procesor na około 10 procent nawet po wyłączeniu skanowania.

2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Zobaczcie co teraz się odwaliło karta graficzna zaniemogła? DLSS wyłączony i było mega ścięcie.Zrzutekranu2025-01-14192922.thumb.png.124d34deb838eac29689d574e9a34682.png

To mnie teraz zmartwiło. Ciekawe co tu się stało 🫤

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Na pewno też ma to wpływ w moim przypadku, bo monitor do najlepszych nie należy, ale to ścięcie wczoraj to masakra było aż na chwilę karta graficzna jakby przestała działać. W sumie przestała co widać, bo użycie minimalne jest na zero. Chyba wrócę do 24h2 z oficjalnej strony Microsoftu, bo ten 23h2 jakoś mi się wolno ładuje. Zastanawiam się jeszcze czy nie zamienić miejscami dysków 🤔

Edytowane przez Adikon