bourne2008 1 202 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia W takim przypadku trzeba było zajrzeć do "Podgląd zdarzeń" i zobaczyć czy w tamtym momencie nie poszedł jakiś wpis do dziennika. 1
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Nie mam podglądu, bo usunąłem wszystkie riva tunery itp. Co do dziennika to właśnie muszę sprawdzić po robocie. Tak jak wczoraj mnie ścięło to jeszcze nigdy nie miałem. Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
bourne2008 1 202 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia "Podgląd zdarzeń" w windowsie a nie w programach monitorujących.
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia 47 minut temu, bourne2008 napisał(a): "Podgląd zdarzeń" w windowsie a nie w programach monitorujących. Tak, tak. Wiem o co chodzi tylko odpowiedziałem na pytanie Bobana 😉 1
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Czytam też, że niektórzy mieli takie problemy jak padł dysk. Na tym pierwszym pod CPU mam 1TB na system i drugi przez kontroler na płycie 2TB. Steam jest na tym pierwszym, ale gry na drugim już. Podczas gry rozumiem, że oba dyski pracują, bo na systemowym są dokumenty i wszystko związane z cache, a drugi działa, bo są na nim gry. Jak instalowałem gry na systemowym to nie pomagało, więc może zamienić miejscami dyski i spróbować postawić system na tym 2TB? Chociaż cristal dysk info jak widać nie pokazuje jakichś problemów poza tymi, którymi mam się nie przejmować niby. Może w momencie ścięcia któryś dysk zamula i to przez to? Oba Kingston kc3000. Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
Kendi 52 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Pobierz narzędzie do testowania odczytu sekwencyjnego i czasu dostępu do komórek. Zrób testy dla obu dysków i wrzuć wyniki. Ja jakiś czas temu używałem programu Victoria HDD/SSD w wersji 5.37 pobranego z majorgeeksa i mogę polecić. 1
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia Do M2 też się to nada? Ewentualnie jakieś alternatywy gdybym nie mógł znaleźć Victorii?
Kendi 52 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Alternatywy są, ale według mnie Victoria robi to najlepiej. Ja też sprawdzałem dyski NVMe M2 Kilka alternatyw: - HD Tune, - Hard Disk Sentinel, - CrystalDiskMark. Edytowane 15 Stycznia przez Kendi 1
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Nowy RAM i to samo. Może ciut lepiej, ale pewnie przypadek. Jak włączyłem na starym RAMie to ścięło znów tak mocniej i dzieje się to od wczorajszej akcji. Mam stary SSD tylko brak miejsca na płycie, więc muszę pokombinować jak to spiąć z SATA. Przy filtrowaniu whea logger nic nie ma. I takie coś z wczoraj bez filtrów. rzy Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
bourne2008 1 202 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia W sumie sprawdź jeszcze dwie rzeczy: Wyłącz SMT w biosie a potem Wyłącz SVM w biosie pierwsze to multithreading a drugie to wirtualizacja
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia To już mam sprawdzone i bez różnicy w sumie. W windzie też wyłączałem tę opcje. Zauważyłem, że po całkowitym wyłączeniu kompa i zasilania bardzo szybko wstaje, a później już długo ładuje windowsa.
Kendi 52 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Masz idealne wyniki dla obu dysków. Czas dostępu do komórek idealny, utrzymuje poprawnie prędkości. Do niczego nie można się przyczepić.
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) I to mnie szczerze mówiąc zmartwiło, bo kolejna prosta rzecz odpadła🥲 Wrzuciłem luzem do budy SSD 120GB jeszcze na testy i przeniosę tam grę, ale jestem w sumie pewien, że znów nic to nie da. Pozostaje płyta, GPU i CPU. Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Ehh... Wczytaj drugi profil Expo (zapewne 6000cl30). Zobaczymy, może będę miał Asusa zamiast asrockow, ciekawe czy coś się zmieni. A zmieniam płytę dla swojego widzimisię, + potrzebuje paru dodatkowych opcji.
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) @NoviAMGExpo mam tylko jeden profil właśnie 🤷 Zaraz ręcznie zmienię z cl28 na cl30 Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
NoviAMG 432 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Oki. Ogólnie patrząc na specke osób z problemami z tym stutterem to praktycznie wszyscy mają asrocka albo MSI. Ciekawe czy to przypadek, czy coś jest na rzeczy w biosach tych producentów.
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Też to zauważyłem. I najczęściej widuję x870/870e, ale może akurat większość akurat te płyty wybrała 🤷. Wrzucam grę na SSD chociaż ledwo się mieści i test. Później cl 28 na cl30. Następnie system od nowa i pewnie będę dalej w dupie 😃 Dysków m2 chyba nie ma sensu zmieniać miejscami, ale nie wiem sam. Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Pod 5800x3d miałem Asusa Prime X570 😁. Jedynie Gigabyte nie miałem i to bardzo długo a tak to na wszystkich był ten stutter. Edytowane 15 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Zmiana dysku nic nie dała 🤷 I czemu się system tak długo ładuje mnie zastanawia, ale tak jak mówiłem może akurat ta wersja tak ma. Wrzucę z powrotem 24h2. Pierwsze najgorsze jeszcze na starym RAMie, ale to raczej przypadek. Tutaj nic nie dobiło do 100 procent, temperatury w normie, zegary teoretycznie stabilne. Już totalnie zgłupiałem... Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
Dudzioo97 3 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Tak z ciekawości zacząłem czytać ten temat i również mam taki problem w grach. Mój Spec PC 🔵 Karta Graficzna: Gainward GeForce RTX 4070 Ti Phoenix 12GB 🔵 Obudowa: Endorfy Obudowa Regnum 400 Air 🔵 Płyta Główna: Gigabyte B650M GAMING X AX DDR5 🔵 Procesor: AMD Ryzen 5 7600X 4,7GHz 🔵 RAM: Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MHz CL36 🔵 DYSK SSD: Kingston KC3000 1TB M.2 🔵 Zasilacz: ENDORFY Supremo FM5 750W 80 Plus Gold 🔵 Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 5 Podmianka na inne PSU, Inną kartę, Płyty głównej czy Procka, dysku nic nie dało. Dalej mam taki sam problem i również robiłem x reinstalów windowsów zmian rejestru. Jestem ciekaw czy znajdzie się tutaj jakieś rozwiązanie
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia Kolejne potwierdzenie, że zmiana komponentów nic nie daje, więc AMD robi problem?
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) @Art385 no niestety... Teraz pytanie czy czekać na poprawki i cud czy nie ma co liczyć na to, że będzie lepiej i powoli rozglądać się za Intelem chociaż widzę, że też nie mają super opinii, ale to raczej przez temperatury. Szkoda, że już raczej nie mogę zwrócić procka i płyty, bo kupowałem 20 listopada... Jeszcze za każdym razem ścina jak się włącza jakiś program, przeglądarkę itd... Król wydajności, ale chyba w syntetykach. Skur...łe amd Edytowane 15 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Core ultra to obecnie fuckfest obecna cena to jeszcze nie jest poziom gdzie zacznę się chętnie boksować z gównem. No i tak średnio widzę potrzebę 4.7 na b-die DR na zenie 3 nie jest takie wolne a zawsze mogę puścić 4.8 a zapewne da się i 4.9 puścić ale tutaj to napięcie raczej w ciemno, bo nie będzie mi się chciało odwalać rzeźby aby utrzymać sensowne tempy pod testerem z avx'em. Natomiast wy Panowie to róbcie jak was instynkt niesie.
Adikon 139 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia Mój instynkt z tym komputerem poszedł w piz...u😂. Niektórzy zmieniają PCIe na gen 2, 3 i niby się cuda dzieją. Ja dałem na 4, 3 i jakoś nie widzę różnicy. Zresztą chyba wszystkiego próbowałem chociaż to nie powinno tak działać tylko od razu grać.
Rekomendowane odpowiedzi