Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wątek jest potrzebny bo być może niektóre wskazówki zaoszczędzą sporo czasu innym :P Sam miałem problem ze strasznymi przycinkami na platformie AMD, takimi jak wrzucałem filmik wyżej i nie był to problem skopanych gier. Nie robiłem z tego problemu na 60 stron tylko starałem się znaleźć powód samemu. Na szczęście w pewnym momencie ASUS wypuścił BIOS z nową AGESą, po którym to samoistnie ustąpiło.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)

My nikogo nie zmuszamy do czytania tego wątku 😉. Wszystko zależy w co kto gra. Pomimo mniejszej ilości FPSów w tych samych grach na i5 7600k stutteru nie było, więc nikt mi nie wmówi, że problem nie istnieje. Po części przywykłem już do tego co jest, a trochę poprawiły to aktualizacje biosu. 

Dodam jeszcze, że te rzetelne już testy 9800x3d również pokazują jak wygląda 0,1 low, bo większość youtuberów pokazuje średni FPS i ten faktycznie wygląda ok na tle innych procesorów. Widocznie jeszcze nie do końca te 8 rdzeni dobrze sobie radzi. Pomijam ścięcia na pulpicie. 

No i gramy z ziomkami w te same gry online, więc wiem, że oni ścięcia nie mają, a ja chwilami skaczę jak zając 😂

Teraz przynajmniej nikt mi nie powie, że nie sprawdziłem podzespołów, bo wymieniłem wszystko 😛

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości odpaliłem capframex i tak to teraz wygląda. Pierwszy wykres ze stycznia i drugi z teraz. Dodam jeszcze, że odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników chipsetu pogorszyło wykresy lekko (stery te same). Musiałem zrobić kilka restartów kompa i raz wszedłem w bios bez zapisywania.

@boban666 co tam u Ciebie, bo czasem mi brakuje pogawędek tutaj? ;p 

Jak widzicie jednak był stuttering wcześniej :) 

kwie 1.png

kwiecien 2.png

@NoviAMG zapomniałem Ciebie oznaczyć. Teraz tak wyglądają wykresy w większości gier w jakie gram. Czasem jest większy spadek przy wczytywaniu nowego toru, ale to na początku tylko występują micro ścięcia, a później masełko. 

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Łoooo kule , zapomnialem o tym wątku:hihot:.

@Adikon mało teraz gram ogólnie. Dziś sprawdziłem z ciekawości czy są jakieś nowe sterowniki do chipsetu i najnowsze sa te z stycznia 2025 :boink:. Do mojej płyty wyszedł jakis BIOS , ale nie wgrywam go. O Nvidi i ich wpadkach nie będe pisał bo o tym to nawet mówią w TVP/TVN xD. Jak już coś pogram to tylko w Lemans Ultimate , ale ta gra jest w EA więc cudów się nie ma co spodziewać. Na chwilę obecną mam wszystko tak poustawiane jak miałem w moim ostatnim wpisie. 

• Like 1