Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie nie wiem czy ten pierwszy czas nie zmienić z 30 na 32 na testy. Wyłączyłem też zmienną częstotliwość w ustawieniach grafiki w Windows. HAGS na off i tak nie pomaga, a wręcz szkodzi przy rtx4080, bo takie WRC już korzysta z DLSS. 

Zrzutekranu2025-01-06123529.thumb.png.830ce578095ad8b47ef24cf0aa00b475.png

storport.sys da się ogarnąć chyba wyłączając to selektywne wyłączanie USB w planie zasilania.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Odkryłem jeszcze, że wyłączenie zmiennej częstotliwości w ustawieniach grafiki windows pomaga jeśli chodzi o alt+TAB w grach. Nie ma tego muła i od razu się przełącza. 

I wyłączyłem tryb gry.

Włączenie 

bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto

Wyłączenie

bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

Power Shell z admina

Panel sterowania/opcje zasilania/zmień działanie przycisków zasilania/włącz szybkie uruchamianie (obecnie jak było, czyli włączone)

Menedżer urządzeń 

Czasomierz zdarzeniowy wysokiej precyzji wyłączony 

BIOS

IOMMU z auto na disabled (opcjonalnie)

SVM lock z auto na disabled 

SVM ENABLE z auto na disabled

LATENCY UNDER LOAD z auto na enabled

FAST BOOT z enabled na disabled

Amd CBS/NBIO/GFX/ dGPU disabled

iGPU Disabled

Above 4GB MMIO LIMIT 44bit 16TB

SR IOV support disabled

Global C-states disabled

Df C-states auto

PBO advanced

CPU clock override disabled

PBO curve optimizer -10 lub -15

Plan zasilania zrównoważony 

Dysk nigdy

Secondary NVMe 100 milisekund 

Primary NVMe 15 milisekund 

Energia CPU 

Minimalna liczba rdzeni wydajności 100%

Próg obniżenia bezczynności 40

Wyłączenie bezczynności (włącz)

Próg podwyższenia 60

Minimalny stan 50

Maksymalny 100

Dynamiczne przełączanie grafiki (optymalna wydajność)

Ustawienia USB wyłączone

PCIe express

Wyłącz 

Ustawienia grafiki windows 

Zmienna częstotliwość odświeżania wyłącz 

Panel NVIDIA 

Synchronizacja użyj aplikacji

Tryb niskiego opóźnienia wył 

Filtrowanie anizotropowe wył 

Rozmiar pamięci podręcznej 100GB

Energia normalny

(ustawienia programu dla danej gry preferuj maksymalną wydajność)

Zgodność z openGL auto

Zrzutekranu2025-01-06140615.thumb.png.8647e1c6922e932cb599ab3211dff784.png

Zrzut ekranu 2025-01-06 140709.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

W jaki sposób testujecie opóźnienia w Latencymon? Wiele wątków w Internecie jest zakładanych przez ludzi, którzy odpalają ten test i zostawiają kompa w spoczynku, albo przeglądając Internet itp. Potem się dziwią, że ich opóźnienia wywala w kosmos. To wszystko jest wynikiem prawidłowego działania przeróżnych funkcji oszczędzania energii itp. Na przykład wysokie opóźnienie sterownika Nvidii wynika z przełączania stanów wydajności dla GPU. Absolutnie normalna sprawa i tak to działa od lat i tak to będzie działać. Jaki jest sens trzymania maksymalnego stanu wydajności na pulpicie? To samo dzieje się z procesorem, dyskami i innymi podzespołami w komputerze.

Jeśli chcecie dobrze sprawdzić opóźnienia jakie macie w najwyższych stanach wydajności (czyli wtedy kiedy chociażby gracie w gry) to polecam odpalić sobie najlepiej w oknie (bo przełączanie się między pulpitem i trybem pełnoekranowym dla aplikacji również wywala duże opóźnienie dla sterownika graficznego, co jest absolutnie normalnym zjawiskiem) jakiś benchmark np.: heaven benchmark, valley benchmark czy cokolwiek innego, może być też furmark, i wtedy włączyć test w Latencymon.

Tutaj zamieszczam moje wyniki w dwóch scenariuszach, żeby lepiej zrozumieć o czym piszę:

1) Test podczas przeglądania Internetu:

Zrzutekranu2025-01-06153512.thumb.png.1c84733fa76278a81cb0cfef62563bb7.pngZrzutekranu2025-01-06153523.thumb.png.d12321d0d0390d6626c4acc8ad117e03.png

2) Test podczas uruchomionego benchmarku, który wymusza wysoki stan wydajności:

Zrzutekranu2025-01-06154725.thumb.png.12249f13dc3142427a0058c0c6c01d27.png

Zrzutekranu2025-01-06154732.thumb.png.0a196477a7c142c046667dcbe889d206.png

Na pewno widać różnice :)

Korzystam z Win 11, wersja 24H2 nic nie grzebane, profil zasilania w Windowsie zbalansowany. Bios praktycznie w Defaulcie, zmienione tylko niektóre funkcje związane z zabezpieczeniami (włączone IOMMU, SVM, Secureboot) i odpalony Rebar z profilem XMP.

W systemie zainstalowałem sterowniki do chipsetu, audio, lanu i grafiki. No i mam antywirusa zainstalowanego Kaspersky, bo z Defenderem miałem problemy jak jeszcze w komputerze siedział Intel.

Wasze wyniki są dziwnie wysokie. Albo to kwestia wciąż niezainstalowanych jakiś sterowników w systemie, a może waszego podkręcania (niestabilne podkręcenie może powodować takie anomalie w opóźnieniach, mimo że w grach wszystko działa dobrze), może coś w systemie się wysypało, może kwestia sprzętowa (coś źle styka, nie wpięty do końca kabel, albo w ogóle uszkodzony kabel, albo po prostu któraś z części ma wadę/uszkodzenie)

W ogóle @Adikon Te wyniki z WRC masz bardzo ładne, praktycznie mucha nie siada.

Edytowane przez Kendi
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, teraz w WRC był miodek 😃 

I dziękujemy za obszerne wyjaśnienie 😉 

Defender u mnie tylko jest, więc też może coś bruździ. 

I faktycznie w grze teraz mam elegancki wykres w latencymon.

W panelu NVIDIA zarządzanie energią mam na "normalny", bo też nie widzę sensu męczyć na pulpicie i przy preferuj maksymalną wydajność wentylatory się kręcą na 30 procent niezależnie od użycia, a tak mam ciszę. Preferuj maksymalną wydajność mam tylko dla niektórych gier odpaloną. 

17361781653424466921704487449984.jpg

Edytowane przez Adikon
  • Like 1
Opublikowano

Wieczorem jak pobuduje Cobi 😃 to zobacze co tam napłodziłeś 😁. Ja przed południem pograłem znowu trochę w Simrail , i znowu po ok godzinie grania , miałem to samo co wczoraj. Musze zobaczyć jeszcze w innej grze , ale w Simrail byłem w zupełnie innym miejscu niż wczoraj. 

Opublikowano (edytowane)

Mie niestety nic nie daje to co ty zrobiłeś @Adikon. Ty masz teraz prawie idealnie a u mnie dalej lipa. Jak byś miał potem chwilkę odpal tego CX  , WRC , wybierz Rajd Poslki OS Gajrowskie , aaaaaa i grasz z DLLS czy bez , jak gram bez , wiec jak bys zrobił taki test z wyłączonym DLLS na tym OS co napisałem.

image.thumb.png.2b8adec858b78777d7da9313101c547b.png

A tak wygląda Latency po 1h grania

image.thumb.png.79ee92fafb6b976461f2854791802a0e.png

Z mydlinami DLLS tak to wygląda u mnie

image.thumb.png.989b0611159de73307727a0812384c68.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 18:03, NoviAMG napisał(a):

Lepiej już ustawić na sztywno 1gb plik niż go całkowicie wyłączać. 

To nie jest rozwiązanie. U mnie przy 1GB pagefile jest dosyć szybka wylotka z takiej gry jak snowrunner. Przy 16 GB ramu.

Opublikowano (edytowane)

Ja gdzies na forum Simrail , czytałem o tej pamięci , i tam koleś robił jakies wyliczenia co ile jak. Jak znajde to wam podeśle.

Dobra znalazłem , mi to pomogło , teraz doczytywanie terenu w Simrail , nie jest takie długie jak było wcześniej , chyba że to efekt Placebo 😁

Screenshot_20250107-150651.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

@boban666 ogólnie to dziwna sprawa, bo dziś już tak ładnie nie jest ;/

Pierwsze dwa wykresy

Zrzutekranu2025-01-07160540.thumb.png.c18d602c3d858c284cbdfa475a9b0b1e.png

Zrzutekranu2025-01-07160946.thumb.png.551f29101eb99aa3aacc54524c5c31ea.png

Po resecie kompa i włączeniu trybu gry.

Zrzutekranu2025-01-07160559.thumb.png.f91f73fc61028ee63e4940b129f955a1.pngZrzutekranu2025-01-07160551.thumb.png.3793e0ea7d3903db56186a52fa193e12.png

Zrobiłem jeszcze reset kompa i w BIOS główne timingi z 30-36-36-48 zmieniłem na 32-38-38-76. Ogólnie to mam wrażenie, że ten komputer po prostu lubi jakiekolwiek zmiany przy każdym uruchomieniu. I tutaj mam z DLSS ON

Zrzut ekranu 2025-01-07 165242.png

Jak widzisz teraz gorzej to wygląda u mnie niż u Ciebie xD

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Kurde , może te nasze komputery to meteopaci 😂😂. No widze te wykresy to aż cieżko uwierzyć , że wczoraj było inaczej. Może MS coś cichaczem przemyca , albo EA w WRC i nic o tym nie piszą , gdzieś w Steam idzie sprawdzić jaki bulit danej gry jest , a jaki był wczoraj np.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie jeszcze inna nowość. Po uruchomieniu CPUz komputer wywala bluescreeny albo się sam resetuje 🙃 

Po przywróceniu ustawień fabrycznych BIOS działa. Tyle, że grałem sporo i takiego czegoś nie było wcześniej. 

I po resecie do fabryki poprawiły się wykresy w grach xD

Nie czaję tego w chu skoro wczoraj mu wszystko pasowało.

Teraz cały czas się zawiesza albo wywala bluescreeny.

Coraz częściej myślę, że procesor walnięty.

Zrzutekranu2025-01-07231918.thumb.png.793348268c55d6f0c1ad6ece72bd4da1.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Popatrzyłem na podobne tematy w necie i trochę osób miało ten sam problem z CPU-Z na AMD właśnie. Były też przypadki, że po wymianie procesora na nowy przeszło, więc nie wiem co o tym myśleć, bo większości tylko CPU-Z robiło problem. Pytanie tylko dlaczego ten program powoduje bluescreeny?

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze ta temperatura TEMPIN0, ale od samego początku tak pokazywało (88 stopni), więc pewnie to błąd jakiś. 

@NoviAMG co o tym myślisz? Może jednak uszkodzony CPU/płyta czy coś? Oby nie, ale...

Włączyłem dziś WRC Gajrowskie i pierwszy przejazd idealny wykres capframex, a kolejne już lipa...

Zrzut ekranu 2025-01-08 193303.png

Zrzut ekranu 2025-01-08 193445.png

Opublikowano

Hwmonitor nie wiem jak teraz, ale kiedyś na amd pokazywał bzdury, i najtrafniejszym, było hwinfo. 

Co do bsodów, wygląda jak problem z cpu/ram, za duże oc, niedopasowane napięcia od ramu itp. 

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG no mam nadzieję, że to nie jest uszkodzony procesor czy płyta. Na samym początku tak jak kiedyś pisałem był problem po resecie. Świeciła dioda CPU i nie wstawał. Pomagało tylko wyłączenie z przycisku co już mnie zaniepokoiło. No jeszcze te wykresy w capframex dziś. Za pierwszym razem idealnie, a drugi już ze stutteringiem. Bardzo to dziwne jest i mam już dość tych komputerów 😢 

Memtest86 przechodzi bez błędów niby...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Weź ustaw filtr na dowolna godzina, poziom zdarzenia zaznacz wszystkie potem według źródła zdarzeń i ustaw WHEA-Logger reszta to wszystkie identyfikatory, i wszyscy użytkownicy/kompy. Błędy TPM nas na razie nie interesują szczególnie, że to przeklęte gówno wyłączyłeś.