Zestaw komputerowy do 8 500
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez crush · Opublikowano
W dupie mam Izrael, a jeszcze bardziej w dupie mam zgliszcza palestyńskie. Czy my się możemy w końcu zająć sprawami istotnymi dla nas? -
Przez Mistral85 · Opublikowano
Jeśli kupisz odpowiednią płytę główną, to pozwoli ona na odpalenie systemu bez karty graficznej. Nie każda na to pozwoli, ale jak tworzyłem mój serwer, to było to jedno z głównych założeń. Ja sam używam Asrock AB350M Pro4, a kartę graficzną mam gdzieś schowaną w pudełu tylko na wypadek potrzeby reinstalacji systemu. Tutaj mam listę wyszperaną dawno temu z czeluści Internetu z takimi płytami na podstawce AM4, może się komuś przyda: Asrock Asrock AB350M Pro4 Asrock AB350 Pro 4 ASRock A320M-DGS - you have to find the option in the BIOS to kill the F1 “Confirm no monitor connected” Asrock X370 Killer SLI Asrock X470 Master SLI/ac Asrock X370 Taichi ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ Asus Asus ROG STRIX B350-F GAMING Asus ROG STRIX B450-F GAMING - bios version 2605 Asus Prime B350M-K Asus Prime B450-Plus Asus ROG Crosshair VI Hero Asus ROG STRIX X370-F Gaming Gigabyte Gigabyte AB350N-Gaming WIFI Gigabyte X570 I AORUS Pro Wifi Gigabyte B450 Aorus M Po więcej tego typu płyt radzę pytać google o "headless motherboard". Mnie się udało znaleźć kilka wpisów z przykładami na reddicie, forach unraid oraz forach level1techs. Oczywiście wszystkie serwerowe płyty mają taką funkcjonalność, ale cena (albo przykładowo słaba energooszczędność) nie zachęca do tego, by zastosować je w domu. Jeśli chciałbyś, to na podstawkę AM4 alternatywnie możesz poszukać procesora Ryzen PRO GE - wtedy będzie mniejszy problem z doborem płyty. "PRO" w dopisku procka daje wsparcie pamięci ECC (przydaje się jak korzystasz z systemu plików ZFS), natomiast "GE" daje grafikę oraz bardzo niski pobór prądu. Jeśli miałbym teraz wolną gotówkę, to pewnie kupiłbym Ryzen 5750 PRO GE - to jeden z ostanich procków monilitic unibody produkowany na początku czasów gdy zaczęły wchodzić (niestety) energochłonne chiplety. Nie wiem czy nawet w dzisiejszych czasach znajdziesz coś dającego większego kopa per Wat w cenie dostępnej dla typowego Kowalskiego do domowych zastosowań serwerowych. Tak swoją drogą ten CoolerMaster to fajna buda, gdy chcesz coś takiego wstawić do pokoju gdzie przebywają ludzie (żona w szczególności), zawsze to coś ładniejszego i bardziej zjadliwego niż typowo hałaśliwy serwer. -
Przez kekeke · Opublikowano
Na nowym biosie goodram 2x32 ma odblokowane napięcie. -
Przez Kadajo · Opublikowano
Żaden chyba aktualny pad dużej firmy nie ma takich analogów. Jełopy.
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi