Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Szybkie pytanie o upgrade kompa, złożonego przez specjalistów z pclaba w 2022 roku:

System: W11 ||

Grafa: Inno3D Geforce RTX 3060Ti iCHILL X3 RED LHR 8GB GDDR6 || proc: i5 12400F || płyta: Asrock B660M Pro RS || RAM: 2x 16 GB Patriot 3600CL17 ||

chłodzenie: SilentiumPC Fera 5 + SilentiumPC Sigma/Zephyr 120mm || dyski: Kioxia Exceria 1TB + 2x SSD Crucial MX500 1TB + WD Caviar Blue 1TB 3.5" SATA III ||

zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W || obudowa: Genesis IRID 515 ||

Szybki i tani upgrade tego zestawu to karta i zasilacz? Ekspertem nie jestem, dlatego pytam. :P

Ceny rtx 40xx spadają, więc może czas na aktualizację?

Opublikowano (edytowane)

Też bym zaczekał, 3060 Ti to nadal przyzwoita karta więc męczarni nie ma. A teraz w okresie świątecznym ceny nie są za fajne.

Można na razie wymienić zasilacz na coś z ATX 3.0 / ATX 3.1 żeby być gotowym na nowe karty bez zabawy w przejściówki.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

A po co, a na co to komu :E 
Znajdź sobie jakieś tytuły do nadrabiania i nagle będzie mógł grać nawet w 4K, co najwyżej z modowanym DLSS.
Jak kupisz rtx4070 to będzie tak jakbyś przeskoczył z 3060ti na 3080. Polecam kupić sobie monitor /TV lubjakieś audio.... Choć ze słuchawek IEM już takie za ~90 zł koszą sens zakupu lepszych po drobnym EQ... Zero2 od hz7.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Nie zaglądałem chwilę na forum i zapomniałem o temacie. :E Przyznaję, że założyłem go aby wstępnie zorientować się jakie są opcje. Komp z 2022 / 2023 bodajżę, był od 0 składany oprócz jednego dysku hdd. :P Myślę o ew. upgrade, aby uniknąć za kilka lat znowu kolejnej wymiany wartej ~7k pln. Lepiej raz na jakiś czas wydać mniej kasy na upgrade, niż na wymianę wszystkiego większej kasy.

W dniu 31.12.2024 o 13:43, kalderon napisał(a):

Ceny RTXów 4000 mniej więcej stoją w miejscu. Zasilacz śmiało wystarczy dla np. 4070 Super. Zmiana pomoże przede wszystkim w grach AAA w wyższej rozdzielczości.

O, to przy nowych RTX może spadnie cena na 4070TI.  Twierdzisz, że zasilacz wystarczy? Gdzieś straszono, że 4000 są bardziej prądożerne.

W dniu 31.12.2024 o 14:45, JacekRTX napisał(a):

Poczekałbym jednak kilka miesięcy na nowe karty.

chyba tak zrobię, ale na wymianę na serię 5000 pewnie nie mam co liczyć :E

W dniu 31.12.2024 o 16:54, Dirian napisał(a):

Też bym zaczekał, 3060 Ti to nadal przyzwoita karta więc męczarni nie ma. A teraz w okresie świątecznym ceny nie są za fajne.

Można na razie wymienić zasilacz na coś z ATX 3.0 / ATX 3.1 żeby być gotowym na nowe karty bez zabawy w przejściówki.

Zgoda, 3060Ti jest ok i ta wersja, którą mam jest mega cicha co mnie cieszy. Aczkolwiek czasami w niektórych tytułach widać, że na high detalach nie poszaleję.

Co do zasilacza , jakiś konkretny polecasz, aby wystarczył na nowe karty?

W dniu 31.12.2024 o 22:48, musichunter1x napisał(a):

A po co, a na co to komu :E 
Znajdź sobie jakieś tytuły do nadrabiania i nagle będzie mógł grać nawet w 4K, co najwyżej z modowanym DLSS.
Jak kupisz rtx4070 to będzie tak jakbyś przeskoczył z 3060ti na 3080. Polecam kupić sobie monitor /TV lubjakieś audio.... Choć ze słuchawek IEM już takie za ~90 zł koszą sens zakupu lepszych po drobnym EQ... Zero2 od hz7.

No monitora na 4k to ja nie mam, ale w sumie nie widzę aż takiej potrzeby. :P Tzn, pewnie jakbym zaczął na takim grać to sens widziałbym, ale na tytuły grane w 4k chyba moja karta nie wystarczy. Monitor top mam w planach wymienić w 2026. :E Obecnie mam LG 27MB67PY-B i póki co wystarcza. Może i Full HD, ale jakoś pozostałe parametry mnie zadowalają na tyle, że nie czuję jeszcze potrzeby wymiany (pewnie do momentu, jakbym miał monitor 4k z podobnymi bajerami obok :E ) .

Audio chyba tez na 2026 zaplanuję sobie, bo wydatki inne meblowe w 2025 pojawią się. :/

Edytowane przez copyname
Opublikowano
1 godzinę temu, copyname napisał(a):

O, to przy nowych RTX może spadnie cena na 4070TI.  Twierdzisz, że zasilacz wystarczy? Gdzieś straszono, że 4000 są bardziej prądożerne.

Po premierze nowych kart starsze zostaną wycofane ze sprzedaży.

Niektóre modele są prądożerne (4090), inne nie (4070).

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś chciał nowy zasilacz to:

https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-850w-gold-pcie-5-1-atx-3-1-czarny-ph-p850gh-bk01-eu-p8122440

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-750w-p8122502

Phanteks trochę więcej mocy, Seasonic mniej ale jakościowo jest półkę wyżej (lepszy wentylator, elektronika).

Oba z ATX 3.1 i poprawioną wtyczką 2x6 pin. Jeden i drugi spokojnie ogarnie konfiguracje w stylu twój i5 + RTX 4070 Ti Super czy odpowiedniki z nowszej serii jak wyjda.

Z drugiej strony jak zostaniesz z obecnym zasilaczem to tragedii nie będzie, mocowo sobie poradzi kwestia tylko tego, że kartę trzeba będzie podpinać przez przejściówkę.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 13:24, copyname napisał(a):

SilentiumPC Vero L3 600W ||

Kolega nie wytrzymał i podpiął przez przejściówkę 4070TI, w Cyberpunku jak odpalił na ultra 1440p to wywalilo kompa, a mówiłem żeby poczekał. Teraz zamówił Asusa 850W za 449 zł z morele.

Także nie słuchaj takich głupot jak tu ktoś ci pisze tylko zmieniaj zasilacz jak chcesz tu mieć RTX 4070 Super czy większe modele

Opublikowano

To nie ja bredze tylko ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

Widocznie zasilacz wywala przy zbyt dużym obciążeniu, co oznacza, że jest uszkodzony, albo zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe (lub inne) nie działa prawidłowo.

Ludzie podpinali pod Vero L3 bardziej wymagające karty i działało, więc ewidentnie wniosek jest taki, że zasilacz jest uszkodzony. 

Opublikowano
21 minut temu, Dirian napisał(a):

Ludzie podpinali pod Vero L3 bardziej wymagające karty i działało,

Jacy ludzie, yutuberzy? też masz autorytety :P

22 minuty temu, Dirian napisał(a):

To nie ja bredze tylko ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

No a ty masz pojęcie bo nie masz takiego sprzętu nawet i każesz komuś se podpiąć grafikę za 3 klocki albo i droższą pod ten chiński szmelc gdzie już mój glupi kolega nie wytrzymał i nie wiadomo co z kartą. 

Jak stać kogoś wyłożyć taką kasę na kartę to i na normalny zasilacz odpowiedniej jakości i z dedykowanym ku temu kablem a nie pod chinola wartego kilka paczek fajek.

Opublikowano
Godzinę temu, rokitczanka12 napisał(a):

Jacy ludzie, yutuberzy? też masz autorytety :P

Ludzie z chociażby nieistniejącego już forum PClaba czy mój dobry znajomy prowadzący sklep i serwis komputerowy, który sam swego czasu robił różnego rodzaju eksperymenty obciążeniowe na Vero L2 / L3. Nie udało mu się zajechać tych zasilaczy - jak wchodził overload to zawsze zabezpieczenia działały poprawnie i nigdy te zasilacze niczego nie ze sobą nie zabrały. 

To nie jest wybitny zasilacz, ale jeśli jest sprawny to 4070 Ti uciągnie z palcem w nosie. Twój znajomy ma niesprawny zasilacz, więc powinien go z miejsca wymienić a nie podłączać starą kartę i dalej używać PC - tego już mu nie odradziłeś?

Swoją droga niezły z ciebie as, jeszcze kilka dni temu sam szukałeś pomocy bo nie wiedziałeś co wybrać, a teraz wpadasz do innego tematu i się rzucasz na lewo i prawo, zamiast kulturalnie podyskutować. 

• Upvote 1