Skocz do zawartości

Jakie są wasze doświadczenia związane z Linuxem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Kartofel napisał(a):

Na chwilę obecną open source zostało wykluczone z tych wymagań :) 

Pytanie co z aplikacjami? Żeby później się nie okazało, żeby zalogować się na diskorda lub facebboka lub forum ithardware będzie wymagana weryfikacja konta za pomocą aplikacji na smartfon np. mobywatel, czyli państwo będzie dokładnie wiedziało jakiej nazwy użytkownika używasz na konkretnej stronie internetowej oraz aplikacji = brak prywatności.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.06.2026 o 17:00, Kartofel napisał(a):

@Pawcio Oficjalnie weryfikacja ma być "anonimowa". A w praktyce to się okaże.

Gdzieś obiło mi się o uszy afera, firma która zajmowała się dostawą usług "weryfikujących wiek" dla stron dla dorosłych miała wyciek danych :D

Mobywatel czyli aplikacja rządowa lub odgórnie narzucona przez ue będzie wiedziała na jakich stronach się weryfikowałeś i jakich ników używasz w internecie = brak prywatności.

Podobny system wprowadziły komunistyczne kraje np. chiny: np. aplikacja WeChat oraz ostatnio rosja: aplikacja Max.

Widać w jaki  kierunku to zmierza, obym się mylił.

Jeśli kiedyś dodatkowo dojdzie do wycieków to będzie pozamiatane...

Te aplikacje służą do: Komunikacji, płatności, e‑usług rządowych, mniejszych programów oraz identyfikacji cyfrowej.

Ostatnio znalazłem dwa komentarze pod artykułami dotyczącymi wyżej wymienionych zmian:

Cytat

To nie jest żadna weryfikacja wieku, tylko próba powiązania wszystkich kont z realną tożsamością. Kopalnia danych dla służb, doskonała podstawa dla systemu social credit na wzór chiński, mokry sen totalitarystów i zamordystów. Każdy najmniejszy i najgłupszy post trafia do wieczystej teczki. I jakoś dziwnym trafem dzieje się to akurat w momencie, kiedy spora cześć elektoratu odwróciła się od tradycyjnych sterowanych mediów, w stronę platform, gdzie a pod postem z kłamliwą wypowiedzią polityka każdy mu to kłamstwo wytknąć od razu. Oczywiście pełno jest partyjnych i zagranicznych trolli non stop próbujących sterować narracją, ale ciągle to jednak zbiór różnych punktów widzenia zamiast jedynej słusznej linii i mniej gęste, niż z telewizora się leje.

Cytat

Obecnie w 99.99% przypadków bez problemu można powiązać z realną tożsamością. Jednak platformy udostępniają informacje tylko konkretnych kont na żądanie służb. Teraz to się zmieni. Wygląda to na przygotowywanie narzędzi do wprowadzania masowej cenzury tzw. "mowa nienawiści". Jak raz dostaną narzędzie do kontroli, to będą je rozszerzać na kolejne obszary: VPN-y, sklepy z aplikacjami, poziom OS. za parę lat będziesz pokazywał dowód, żeby zainstalować apkę. Dlatego trzeba nagłaśniać temat teraz, póki nie jest za późno. 

Przy okazji, polecane aplikacje na linuksa:

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano

Najgorsze jest ze sobie AI kupia za nasze do weryfikowania bo urzednik jest za leniwy by to zrobić

No i oczywiscie dotrudnia tysiace urzędników przy wprowadzaniu AI  :sex: 

https://ithardware.pl/aktualnosci/urzad_skarbowy_trening_ai_dane_podatnik_rodo_pomoze-51369.html

Jak chodzi o kase to im RODO nie przeszkadza ,a wez teraz coś załatw dzieki ichszych wynalazkom

No i miała być tajemnica bankowa ale rudy dostał 30 porocent głosów to wprowadził 30 konkretów łechechee

16 minut temu, Pawcio napisał(a):

Podobny system wprowadziły komunistyczne kraje

https://cyberdefence24.pl/polityka-i-prawo/fala-krytyki-po-publikacji-kodu-zrodlowego-mobywatela-odhaczono-ustawowy-obowiazek

w końcu czesc kodu :hihot:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio Windows mnie tak wkurzył że zainstalowałem jako drugi system CachyOS, microschit postanowił cofnąć mi licencję po aktualizacji biosu... Miałem OEM z 7 która była aktualizowana do 10 i potem 11.

W każdym razie CachyOS działa i wydajność w mojej obecnej grze jest na poziomie windowsa jeśli chodzi o kartę, na procku jest zdecydowanie lepiej z tego co zauważyłem. Jedynie co mogę żałować to że nie mam Radeona, wtedy mógł bym przetestować sobie SteamOS. Miałem problem z portfelem który zjadał ram, rozwiązaniem okazało się wyłączenie portfela w ustawieniach.

Edytowane przez jirajamgo