Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.01.2025 o 15:05, RedDragonPL90 napisał(a):

A jak z tych rx'ów 6600 wypada Powercolor?

rx6600 pobiera bardzo mało prądu... Cokolwiek kupisz będzie dobre, o ile nie jest to sam blok aluminium z jednym ciepłowodem. Cokolwiek z finami powinno dać radę. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Finalnie kupiłem właśnie tego rxa 6600 od Powercolor. Udało mi się go dorwać w dobrej cenie z gwarancją.

Wszystko jest ok. Na razie nie mam potrzeby, ale z tego co czytałem to standardowo on ma zablokowany power limit na 100W i faktycznie nawet w furmarku nie przekroczył tych 100 watów. Jak zabraknie kiedyś pary to sobie poszukam gdzie przesunąć ten power limit.

Co do temperatur. To po pół godziny w furmarku temperatura wynosiła 63-64 stopnie. Natomiast temperatura hotspotu 76. Do jakiej wartości karty i hotspotu uważa się za bezpieczne?

Opublikowano

Wiadomo, im mniej - tym lepiej. Warto od czasu do czasu sprawdzać temperatury HS, jak beda się zbliżać do 95-100stC, to będzie oznaczać, że pasta wysycha i trzeba działać. Wszystko niżej jest jak najbardziej akceptowalne, bo zależnie od obudowy, raz będzie więcej, raz mniej.

Dla przykładu konfiguracja z sygnatury, w obudowie z sygnatury HS ~85stC się ustabilizował, bez UV i żadnego nawiewu na kartę. 

W obudowie z 2 wentylatorami na przodzie sprawia, że ta sama karta ma 76stC na HS. Więc sam widzisz, jak nie podchodzi pod 95-100stC - nie ma się co martwić. Obserwować i grać :D

• Upvote 1
Opublikowano

Nie wychodz powyżej 80c i tyle chociaż to też nie jest żadna "górna granica" tak samo jak 100c na hotspocie bo może być więcej a karta będzie działać :E od temperatury rośnie pobór prądu co za tym idzie szybciej zaczniesz dobijać do limitu mocy a karta będzie stopniowo zrzucać zegary aby temperatura nie wzrastała w nieskończoność do jakiś krytycznych wartości.