KiloKush 91 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) W jaki sposób macie ogarniętą kontrolę rodzicielską na PC? Chodzi mi o ograniczanie ilości godzin, które dziecko może spędzić w Fortnite i Minecraft. Do tego opcja żeby wylogowywać go zdalnie z Windowsa. Edytowane 2 Stycznia przez KiloKush
ODIN85 873 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Żadną. Ma zakaz dotykania pc i tyle. Ale gdyby dotykał to mogę neta zdalnie odłączyć i ma pograne
Godlike 306 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Najprościej to zalozyc hasło do konta użytkownika tylko bez uprawnień admina, nastepnie zrobic plik wykonywany w notatniku o treści: shutdown -s -t xxxx (zapisac go jako np wylaczpc.bat) Gdzie xxxx to ilosc sekund po których upłynieciu komputer sie wyłączy, nastepnie ustawiamy sobie w harmonogramie windows ze po kazdym zalogowaniu użytkownika ten skrypt nam sie odpala i gotowe (mozna zdefiniowac dla którego użytkownika po zalogowaniu ma się odpalic) , zalogujesz dzieciaka do konta skrypt sie wywoła i np po 2 godzinach komp sie sam wyłączy i koniec grania
zozolek 95 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia 54 minuty temu, Godlike napisał(a): Najprościej to zalozyc hasło do konta użytkownika tylko bez uprawnień admina, nastepnie zrobic plik wykonywany w notatniku o treści: shutdown -s -t xxxx (zapisac go jako np wylaczpc.bat) Gdzie xxxx to ilosc sekund po których upłynieciu komputer sie wyłączy, nastepnie ustawiamy sobie w harmonogramie windows ze po kazdym zalogowaniu użytkownika ten skrypt nam sie odpala i gotowe (mozna zdefiniowac dla którego użytkownika po zalogowaniu ma się odpalic) , zalogujesz dzieciaka do konta skrypt sie wywoła i np po 2 godzinach komp sie sam wyłączy i koniec grania to go dzieciak włączy znowu
Godlike 306 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Dlatego napisałem na smaym początku założyć konto uzytkownika z hasłem, bo wiadomo ze włączy i na włączeniu sie skończy. A przy logowaniu haslo niech sam dziecku zawsze wpisuje.
AndrzejTrg 472 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) W dobie internetów, złamanie/zresetowanie hasła do windowsa to jest pikuś Edytowane 2 Stycznia przez AndrzejTrg
galakty 625 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Takie obejścia to działały jak nie było internetu... Jak byłem dzieckiem to ojciec mnie straszył, że spojrzy do logów Windowsa ile grałem, he he 1
Godlike 306 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) No pikuś, ale mowa o kontroli rodzicielskiej dla dzieci wiec zakladam ze lamac a raczej zmieniac hasla do Windows nie beda, zreszta jak cos popiernicza w wierszu polecen to sie moze skonczyc formatem. Natomiast jesli kolega ma Windows 11 to moze zabezpieczyć konto pinem, a konto połączyć z Windows Hello wtedy juz to zmienianie hasla nie jest taka prosta sprawa. Edytowane 2 Stycznia przez Godlike
AndrzejTrg 472 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia 12 minut temu, galakty napisał(a): Takie obejścia to działały jak nie było internetu... Jak byłem dzieckiem to ojciec mnie straszył, że spojrzy do logów Windowsa ile grałem, he he Nawet nie mów, bo Ja pamiętam jak pierwszy raz musiałem RESET nacisnąć... a Ojciec mówił że tego guzika nie można wciskać bo się komputer może zepsuć Nie wiem jak długo biłem się z tymi myślami, ale w końcu zrobiłem to... i się okazało że mnie wuja robił Wtedy co mogłem zrobić na komputerze to tylko odpalić Norton Commandera i stamtąd gry 15 minut temu, Godlike napisał(a): No pikuś, ale mowa o kontroli rodzicielskiej dla dzieci wiec zakladam ze lamac a raczej zmieniac hasla do Windows nie beda, zreszta jak cos popiernicza w wierszu polecen to sie moze skonczyc formatem. Natomiast jesli kolega ma Windows 11 to moze zabezpieczyć konto pinem, a konto połączyć z Windows Hello wtedy juz to zmienianie hasla nie jest taka prosta sprawa. Dzieciaki lubią kombinować, a czasem mają nawet większą wiedzę niż rodzice w takich tematach tylko to było ze 25 lat temu. Z tym pinem to może by było rozwiązanie, tylko gorzej jak rodzic zapomni im więcej zabezpieczeń, tym później więcej problemów. 1
Godlike 306 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) A to juz problem rodzica najwyzej bedzie format c, sposob na kontorle rodzicielska tak jak autor wątku sobie życzył podałem Edytowane 2 Stycznia przez Godlike 1
Rekomendowane odpowiedzi