Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W jaki sposób macie ogarniętą kontrolę rodzicielską na PC? Chodzi mi o ograniczanie ilości godzin, które dziecko może spędzić w Fortnite i Minecraft. Do tego opcja żeby wylogowywać go zdalnie z Windowsa.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

Najprościej to zalozyc hasło do konta użytkownika tylko bez uprawnień admina, nastepnie zrobic plik wykonywany w notatniku o treści:

shutdown -s -t xxxx (zapisac go jako np wylaczpc.bat) 

Gdzie xxxx to ilosc sekund po których upłynieciu komputer sie wyłączy, nastepnie ustawiamy sobie w harmonogramie windows ze po kazdym zalogowaniu użytkownika ten skrypt nam sie odpala i gotowe (mozna zdefiniowac dla którego użytkownika po zalogowaniu ma się odpalic) , zalogujesz dzieciaka do konta skrypt sie wywoła i np po 2 godzinach komp sie sam wyłączy i koniec grania :E

Opublikowano
54 minuty temu, Godlike napisał(a):

Najprościej to zalozyc hasło do konta użytkownika tylko bez uprawnień admina, nastepnie zrobic plik wykonywany w notatniku o treści:

shutdown -s -t xxxx (zapisac go jako np wylaczpc.bat) 

Gdzie xxxx to ilosc sekund po których upłynieciu komputer sie wyłączy, nastepnie ustawiamy sobie w harmonogramie windows ze po kazdym zalogowaniu użytkownika ten skrypt nam sie odpala i gotowe (mozna zdefiniowac dla którego użytkownika po zalogowaniu ma się odpalic) , zalogujesz dzieciaka do konta skrypt sie wywoła i np po 2 godzinach komp sie sam wyłączy i koniec grania :E

to go dzieciak włączy znowu :D

Opublikowano (edytowane)

No pikuś, ale mowa o kontroli rodzicielskiej dla dzieci wiec zakladam ze lamac a raczej zmieniac hasla do Windows nie beda, zreszta jak cos popiernicza w wierszu polecen to sie moze skonczyc formatem. Natomiast jesli kolega ma Windows 11 to moze zabezpieczyć konto pinem, a konto połączyć z Windows Hello wtedy juz to zmienianie hasla nie jest taka prosta sprawa. 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Takie obejścia to działały jak nie było internetu... Jak byłem dzieckiem to ojciec mnie straszył, że spojrzy do logów Windowsa ile grałem, he he :E 

Nawet nie mów, bo Ja pamiętam jak pierwszy raz musiałem RESET nacisnąć... a Ojciec mówił że tego guzika nie można wciskać bo się komputer może zepsuć :E Nie wiem jak długo biłem się z tymi myślami, ale w końcu zrobiłem to... i się okazało że mnie wuja robił :D Wtedy co mogłem zrobić na komputerze to tylko odpalić Norton Commandera i stamtąd gry

15 minut temu, Godlike napisał(a):

No pikuś, ale mowa o kontroli rodzicielskiej dla dzieci wiec zakladam ze lamac a raczej zmieniac hasla do Windows nie beda, zreszta jak cos popiernicza w wierszu polecen to sie moze skonczyc formatem. Natomiast jesli kolega ma Windows 11 to moze zabezpieczyć konto pinem, a konto połączyć z Windows Hello wtedy juz to zmienianie hasla nie jest taka prosta sprawa. 

Dzieciaki lubią kombinować, a czasem mają nawet większą wiedzę niż rodzice w takich tematach :) tylko to było ze 25 lat temu. Z tym pinem to może by było rozwiązanie, tylko gorzej jak rodzic zapomni :) im więcej zabezpieczeń, tym później więcej problemów.

• Like 1