Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jako, że jest już Nowy Rok zastanawiam się nad zakupem kompletnego zestawu komputerowego. Od dłuższego czasu przeglądam, czytam i składam wszystko w jedną całość. Zacznę może od tego, że komputer wykorzystywany do wszystkiego - internet, filmy, office, amatorski montaż video i edycja zdjęć oraz gry. Także chyba jak u każdego.

A więc po kolei:

Biurko: Ultradesk Level V2 - tanie, elektryczne i to chyba tyle. 600zł z wysyłką.
Krzesło biurowe: Sense7 Spellcaster Fuku XL - duży, wygodny i tani fotel. Siostra posiada model podstawowy i jest spoko. 699zł, może uda się trafić na promkę to będzie taniej.
Listwa Zasilająca: Acar S8 (8 gniazd, 5m) - polecana, podobno firmowa, nie potrzeba niewiadomo czego. 72zł.
Dmuchawa do PC: XBlower 600W - polecana na forach, kuzyn posiada i do czyszczenia kompa jak znalazł. 200zł.

Czas na PC i monitor:

Procesor: AMD Ryzen 5 7600 - model z integrą bo czasem ratuje tyłek kiedy pada grafika a kart nie można kupić bo ich nie ma albo kosztują majątek. Sprawdziłem na sobie.
Chłodzenie CPU: Arctic Freezer 36 ARGB - polecany, wydajny i tani.
Płyta Główna: MSI B650 Tomahawk - polecana płyta, posiada złącze S/PDIF, które jest mi potrzebne do podłączenia głośników, poza tym ma wszystko czego oczekuję.
Pamięć RAM: Lexar Ares 2x16GB 6000MHz CL30 - polecane, świecące i podobają mi się.
Dysk M2: Patriot VP4300 Lite 2TB - polecany, jeden z tańszych o tej pojemności.
Zasilacz: Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold ATX 3.1 - markowy, bardzo dobry zasilacz, wybrany z myślą o przyszłości.
Karta Graficzna: Gigabyte Radeon RX 7800 XT - tutaj jeszcze są wahania pomiędzy tą co wybrałem a 7900 GRE bądź RTX 5070, która już niedługo wychodzi. Wszystko zależy od ceny, ale do moich potrzeb wystarczy 7800XT jednak może wpadnie coś lepszego co będzie na dłużej.
Obudowa: Phanteks XT View D-RGB - przyjemne akwarium, często polecane, bardzo tanie.

Monitor: AOC Q27G3XMN/BK - tutaj jest dylemat. Czy zakupić tego mini leda czy po prostu zwykły i tańszy IPS. Nie wiem na co postawić. OLED odpada bo za drogi.
Uchwyt do monitora: ART L-01 - tani, polecany, dobrze trzyma monitor robiąc miejsce na biurko.

Akcesoria:

Klawiatura: Dark Project KD98A Sunset - spodobała mi się ta klawiatura. 579zł.
Mysz: Logitech G Pro X Superlight - postawiłem na taką, która jest polecana bo nie mam pojęcia. Musi być bezprzewodowa i mieć wbudowany akumulator. Ta wydaje się spoko. 499zł.
Głośniki: Edifier R2850DB + sub Edifier T5 - potężne głośniki (bardziej kolumny) do PC, miałem okazję posłuchać i robi wrażenie, do domu aż nadto, mają bluetooth, pilota także wszystko co potrzeba.

Tak prezentuje się kompletny zestaw, który chciałbym zakupić, jednak wolę się upewnić czy wszystko jest w porządku, może zostanie polecony jakiś zamiennik, który jest lepszy, może też tańszy. Tak jak pisałem wyżej nie mam pojęcia na jaki monitor postawić, a także mysz. Na kartę trzeba poczekać chwilę bo RTX 5070 dopiero przed nami, ale niewiem czy warto czekać.

Opublikowano

Nie wiem czy za grubo lecisz z peryfriami. Wydać 12k i zostać na 7800XT pod 1440p? Moim zdaniem trochę kiepska inwestycja jeżeli mowa o grach w 1440p AAA na wysokich czy ultra detalach. Ja bym nie wydał 12k na takie stanowisko :D 

1500 zł głośniki + ponad 1000 zł mysz i klawiatura, monitor bierz IPS i pompuj w wydajność PC

Tam żeby chociaż  7900 XT wpadł o wydajności 4070 Ti Super czy też czekanie na nowe 5000 może mieć tutaj sens. 

• Thanks 1
Opublikowano

Myślałem właśnie nad monitorem IPS zamiast tego mini leda, jednak on na rtings wypada najlepiej ze wszystkich tanich monitorów, jest taki uniwersalny można powiedzieć. A jaki monitor IPS jest najbardziej opłacalny ? Ten najtańszy czy jakiś konkretny model ? 

Głośniki już dawno sobie upatrzyłem i tutaj raczej bez zmian aczkolwiek myszkę bym chętnie wymienił na tańszą, ale jest ich tak wiele, że kompletnie nie potrafię się odnaleźć. Klawiatura też wydaje mi się droga (chociaż mi się podoba), może jest jakaś tańsza a dobra ? 

Trochę dałeś do myślenia z tą kartą. Jednak PC będzie na dłużej więc może faktycznie przy takim budżecie postawić na mocniejszą kartę. Tylko teraz znów będę się zastanawiać czy RX 7900 XT czy RTX 5070, który już niedługo wychodzi. 5080 raczej będzie zbyt drogi, obstawiam cenę ponad 4k. 

Jeszcze można poczekać na nowe karty od AMD. Jest tu mnóstwo opcji. 

Zmieniam wszystko bo moje akcesoria mają już kilka jak nie kilkanaście lat i co roku mówiłem sobie, że to czas na zmianę, ale potem w głowie była myśl - po co zmieniać jak działa. Jednak teraz postawiłem sprawę jasno, że to ten czas. Oczywiście mógłbym dołożyć do budżetu, ale za bardzo nie chcę tego robić, ponieważ zmieniając np procesor na ten z X3D, dodając chłodzenie wodne i zmieniając kartę na dużo wydajniejszą (np 4080) to można tak zmieniać bez końca a ostatecznie nie wykorzystam tego nawet w połowie. Dlatego też postawiłem na coś optymalnego. Cena jest wysoka, ale tu jest dużo pobocznych rzeczy jak biurko czy fotel a to już ponad 1000zł. 

Opublikowano

Peryferia mają do siebie to, że to można dokładać sobie z czasem, szukać promek, okazji. Sam zestaw ok - ale podciągnałbym kartę do grania w 1440p. Może poczekaj już na RTX 5070 i zobacz jak będzie wtedy wyglądał rynek. 

Monitorek nawet https://proline.pl/monitor-lenovo-legion-y27h-30-27-cali-ips-wqhd-180hz-p8120693 albo https://proline.pl/monitor-asrock-pg27qft2a-27-cali-ips-qhd-180hz-wifi-p8121783

• Thanks 1