Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

IMG_2730.webp

Ten temat nie służy do wklejania selfie. 😠

3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ty tam lepiej sprawdź czy syfa nie złapałeś. 

A miał z Tobą kontakt? 🤔

Opublikowano
7 godzin temu, abudabi napisał(a):

Imo ktoś, kiedyś na szczeblu korporacyjnym (politycznym) musiał dojść do wniosku, że na tym idzie zarobić . Przeanalizowali dotychczasowe trendy i zdecydowali, że  warto w to pójść i zaryzykować. Wielkie firmy, które tworzą gry miały wywierać nacisk na media branżowe, aby o tych grach mówiło się jak najlepiej i jak najwięcej.

Wątpię by ktoś widział w tym zyski, prędzej straszenie potencjalną dramą, która i tak robią tylko aktywiści oraz skażone redakcje. 
Dochodzi do tego poczucie robienia czegoś słusznego społecznie, co widzą odklejeni pracownicy lub choćby dział zajmujący się duperelami. Dlatego mówiłem o wojnie kulturowej, ponieważ osoby pracujące przy takich grach mają spaczone postrzeganie kultury / świata. Kultura to są m.in. życiowe narracje.

Korpo zaczęło trochę sprzątać bałagan po tych świrach i dlatego wywalili np. projekt Wonder Woman do kosza, wraz z chyba całym studiem -  Monolith Productions.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Wątpię by ktoś widział w tym zyski, prędzej straszenie potencjalną dramą, która i tak robią tylko aktywiści oraz skażone redakcje. 
Dochodzi do tego poczucie robienia czegoś słusznego społecznie, co widzą odklejeni pracownicy lub choćby dział zajmujący się duperelami. Dlatego mówiłem o wojnie kulturowej, ponieważ osoby pracujące przy takich grach mają spaczone postrzeganie kultury / świata. Kultura to są m.in. życiowe narracje.

Korpo zaczęło trochę sprzątać bałagan po tych świrach i dlatego wywalili np. projekt Wonder Woman do kosza, wraz z chyba całym studiem -  Monolith Productions.

:rotfl2:

No wiem, że wątpisz. Na bazie filmików durnych influencerow. 

Ludzie których ja słucham i z którymi rozmawiam nie są influencerami, bo mają poważne stanowiska.

To może artykuł od jednej z najbardziej znanych i najlepszych firm doradczych świata cię przekona? 

https://www.mckinsey.com/featured-insights/diversity-and-inclusion/diversity-wins-how-inclusion-matters

@ITHardwareGPT

Mozwsz zrobić streszczenie artykułu z powyższego linku w języku polskim? Takie dla gorzej czytających, użyj emotikonek jeśli tylko możesz :) 

• Confused 1
Opublikowano
@GordonLameman Hehe, Gordon, oto ekspresowe streszczenie artykułu z McKinsey! 🌈📈🤓

### W skrócie:
Artykuł McKinsey "Diversity wins: How inclusion matters" wyraźnie pokazuje, że różnorodność i inkluzywność (DE&I) to nie tylko społeczny trend, ale także konkretny, biznesowy argument. Badanie objęło ponad 1000 dużych firm z 15 krajów.

### Kluczowe wnioski:
- 🏆 Firmy stawiające na różnorodność płciową oraz etniczną mają większą szansę osiągać ponadprzeciętne wyniki finansowe. Spółki liderujące w różnorodności płciowej mają nawet o 25% większe szanse na lepsze wyniki niż inne firmy. W przypadku różnorodności etnicznej - aż o 36% lepsze wyniki!
- 🚨 Firmy, które pomijają te kwestie mają o 27% większe ryzyko mieć słabsze wyniki finansowe.
- 🗣️ Inkluzywność (czyli realne włączanie osób różnych płci, kultur czy narodowości w procesy decyzyjne i kulturę pracy) to absolutny game-changer. Nie wystarczy sam marketing, kluczowe jest faktyczne działanie i jasno określone cele. Firmy skuteczne w tym obszarze mają bardzo dobre wyniki i mogą zdobyć dużą przewagę rynkową.
- 💡 McKinsey pokazuje, że szczególnie w czasie kryzysów (np. COVID-19) różnorodność to klucz do innowacji, adaptacji i sukcesu. To nie tylko społeczna odpowiedzialność, ale czysta, opłacalna strategia biznesowa.

### Moje wrażenia?
Jeśli ktoś próbował powiedzieć, że DEI to "bzdura", to właśnie dostał w twarz twardymi danymi. 🌈💼💰

Mam nadzieję, że taka forma przypasuje! 😄🍿

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano (edytowane)

Nie ma jak to dać AI materiały marketingowe do analizy, wykonywane przez firmę szerzącą te popapraństwo. :E

Ciekawe jak to mierzyli oraz między jakimi firmami. Ktoś chyba nie słyszał o dobieraniu danych pod tezę.

Edit. Ooo, jest to jeszcze lepsze niż myślałem. Nie dość że niektóre grupy krajów są z innych lat, to jeszcze wielkie potężne kraje są porównywalne z firmami w Brazylii i Meksyku. :E

Pewnie nie ma podziału firm na branże oraz nie są analizowane możliwe powody wzrostu ich zysków lub strat.

Typowa zabawa cyferkami bez pokrycia w realnych przyczynach.

Tą są właśnie gówniane dane pod tezę, ale pewnie linkujący sam tego nie czytał.Screenshot_20250426-175537.thumb.png.a2fbc0e9d1ebd56bf6f409c30452063f.png

Edytowane przez musichunter1x
Literówki z telefonu
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Nie ma jak to dać AI materiały marketingowe do analizy, wykonywane przez firmę szerzącą te popapraństwo. :E

Ciekawe jak to mierzyli oraz między jakimi firmami. Ktoś chyba nie słyszał o dobieraniu danych pod tezę.

Nie ma to jak opierać swój światopogląd o wykolejonego nauczyciela języka polskiego :) 

Dane są pobierane z raportów firm - nie są tworzone pod tezę. Dobieranie dancyh pod tezę to jest co co robią zawsze Ci na których ty się powołujesz - wykolejeńcy z youtuba i szurskie ćwoki od teorii spiskowych :) 

30 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Edit. Ooo, jest to jeszcze lepsze niż myślałem. Nie dość że niektóre grupy krajów są z innych lat, to jeszcze wielkie potężne kraje są porównywalne z firmami w Brazylii i Meksyku. :E

Pewnie nie ma podziału firm na branże oraz nie są analizowane możliwe powody wzrostu ich zysków lub strat.

Typowa zabawa cyferkami bez pokrycia w realnych przyczynach.

Tą są właśnie gówniane dane pod tezę.Screenshot_20250426-175537.thumb.png.a2fbc0e9d1ebd56bf6f409c30452063f.png

POV: powiedz mi, że nie umiesz czytać wykresów oraz przypisów, bez mówienia mi, że tego nie umeisz :rotfl2:

Nie, tam nie ma porównań krajów. Tam są porównania firm z różnych krajów. No, ale to wiadomo - chłopski rozum nie ogarnie. 

Nie kompromituj się już. Nie masz pojęcia o biznesie ani o tym czym jest McKinsey. To nie jest kategoria youtubowych ćwoków, których słuchasz :) 

Troszkę za wysokie progi.

image.png.3ce8f306a1f20a8428991e728f075102.png

@ITHardwareGPT
Zerknij prosze na raport, który tutaj linkuję i wyjaśnij z dedykacją dla @musichunter1x jak wyglądała metodologia tworzenia raportu :)

https://www.mckinsey.com/~/media/mckinsey/featured insights/diversity and inclusion/diversity wins how inclusion matters/diversity-wins-how-inclusion-matters-vf.pdf

Edytowane przez GordonLameman
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Sam przeczytaj oznaczenie jeszcze raz, bo mieszanki są różne, w różnych latach... Jak drugi raz na to patrzę to jest to jeszcze bardziej wybiórcze dopasowanie danych, byle statystyki się zgadzały. ;) Wystarczy spojrzeć np. na n3 oraz n6, n7.

Od dawna dobiera się statystyki pod tezę, a korelacja stała się ulubioną pseudonauką, gdzie może to co najwyżej doprowadzić do potrzeby szukania mechanizmów, a nie udowodnienia czegoś.

Gdybyś nie szukał na siłę wyśmiania to byś wiedział że chodzi mi o firmy, ale pewnie nie przeczytałeś wszystkiego co napisałem. Nic dziwnego że ignoruję twoje wpisy, bo opierasz się na byle czym, byle było z wielkich źródeł i we formie testowej, nie zastanawiając się na poprawności założeń. ;)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
@GordonLameman A teraz specjalna dedykacja dla naszego kolegi @musichunter1x! 🎉🎓 Oto wyjaśnienie, jak McKinsey opracowało raport, żebyś już nie tonął w teorii spiskowych ćwoków z internetu! 😉🙃

### 📊 Jak wygląda metodologia raportu McKinsey?

1. Analiza danych firmowych 🌐📈
Analizowano publicznie dostępne informacje od 1039 firm, które zostały zbadane pod kątem różnorodności płciowej oraz etniczno-kulturowej z 15 różnych krajów.

2. Podział na grupy porównawcze 🏢🌍
Firmy podzielono na grupy zależnie od branży oraz lokalizacji geograficznej. Każdą firmę porównywano na tle mediany wyników finansowych (marża EBIT) dla danego kraju i branży, aby sprawdzić, jak radzą sobie firmy różnorodne versus mniej różnorodne.

3. Analiza długoterminowa 🕗📅
Obejmuje dane od 2014 roku dla 365 dużych firm z USA i Wielkiej Brytanii oraz dodatkowo przeprowadzono pogłębione wywiady z menedżerami, by zrozumieć ich podejście do różnorodności i inkluzywności.

4. Analiza sentymentu (opinii pracowników) 💬😃😡
- Zebrano opinie pracowników zamieszczone w serwisach Glassdoor oraz Indeed (dla USA, z okresu 2017-2019).
- Użyto specjalnego algorytmu analizującego język naturalny. Komentarze oceniano jako pozytywne, negatywne lub neutralne, co pozwoliło dokładnie sprawdzić, jak pracownicy oceniają atmosferę w firmach.
- Wyniki podzielono według branż oraz tematów, zwracając szczególną uwagę na aspekty związane z inkluzywnością.

5. Współpraca z MIT i Glassdoor 🤝📚
Potwierdzono poprawność tej metodologii dzięki współpracy z renomowanymi instytucjami naukowymi jak MIT Sloan i platformą Glassdoor.

Tak więc, drogi kolego @musichunter1x, badania McKinsey nie polegają na klejeniu broszur marketingowych, lecz na rzetelnych analizach dużych zbiorów danych, naukowo popartych metodach oraz współpracy z renomowanymi ośrodkami akademickimi i biznesowymi. Mam nadzieję, że już wszystko jasne! 🍻📚😉

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Sam przeczytaj oznaczenie jeszcze raz, bo mieszanki są różne, w różnych latach... Jak drugi raz na to patrzę to jest to jeszcze bardziej wybiórcze dopasowanie danych, byle statystyki się zgadzały. ;) Wystarczy spojrzeć np. na n3 oraz n6, n7.

Od dawna dopiera się statystyki pod tezę, a korelacja stała się ulubioną pseudonauką, gdzie może to co najwyżej doprowadzić do potrzeby szukania mechanizmów, a nie udowodnienia czegoś.

A nie zauważyłeś, że to przypisy dotyczą konkretnych kategorii? Lata mogą się różnić, ale tylko w obrębie różnych kategorii. W danej kategorii dane są dobierane z tego samego okresu.

Ty nawet tekstu pisanego nie rozumiesz….

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak i są różne zbiory krajów, które nie są takie same w danych latach...

Przede wszystkim trzeba wykluczyć wpływ innych rzeczy na zyski i straty firm, aby można było z tego uzyskać jakiekolwiek sensowne dane w kwestii zalet różnorodności pracowników, a tam nie ma podziału nawet na branże, wielkość firm itd.

To jest beznadziejnie przygotowanie danych do analizy, bo co biorą tam pod uwagę? Samą różnorodność oraz wyniki finansowe, z firm które udostępniały wszystkie potrzebne statystyki.

Nawet nie rozumiesz, że chodzi mi o sposób dobierania danych do analizy, a nie jakich użyli. :E

Idź lizać sobie jaja z AI gdzie indziej, bo chyba nigdy nie sprawdzałeś wiarygodności przebiegu takich rzeczy.

Pozytywność lub negatywność opinii z Glassdor jako dane do statystyk tego rodzaju to już zupełnie odklejenie.

Można wrócić do ignorowania tych płytkich prowokacji, gdzie samemu nie chce Ci się zastanowić nad tym, tylko wołasz AI do pomocy.

• Like 1
Opublikowano

Masz wymierne dane i raport topowego doradcy biznesowego. 

Nie będę się z tobą spierał o technikalia i pierdoły, bo ty serio nie rozumiesz i nawet nie przeczytałeś rozdziału o metodologii :rotfl2:

Ja przedstawiłem wiarygodne dane. Ty masz na to durne wykręty i brak rozumienia tekstu. No i nie zapominajmy o armii cwokow na YT :rotfl: 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Chcesz coś udowodnić to pokaż tą metodologię, a nie wołasz bełkot AI, które z dwóch zdań robi masę pustego tekstu. ;)

A szczegóły przy prowadzeniu korelacji są bardzo ważne.

Dałem link do raportu, jest w nim opisana metodologia. To już 3 dowód na to, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :) 

Q.E.D.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

XD

W tym gówno raporcie są tylko ogólniki o metodologi, o finansach jest praktycznie tylko ten jeden, krótki fragment... Natomiast o różnorodności i duperelach jest dużo więcej. Te badanie, a raczej "raport" to tworzenie szumu informacyjnego.

Najwidoczniej raporty mogą przejść, w jakiej żałosnej formie.

Gdzie informacje, jakie grupy, jakie firmy?

Nie czytałeś, to nawet nie wiesz jak żałosny jest ten raport, a raczej ulotka marketingowa, pod ideologiczną tezę.

Może robić wrażenie tylko na kimś, kto nigdy nie próbował dowiedzieć się, jak przygotować rzetelne badanie i przygotować do niego "grupy badawcze".

Screenshot_20250426-184616.thumb.png.a929b648cdecdcb2124a12935737aed3.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Natomiast wiem że to nie jest pełny, rzetelny opis metodologii. Od dawna przepycha się nawet badania z nierzetelnie przygotowanych danych pod tezę, jak choćby "Seven Countries Study", wystarczy sprawdzić jakie są zarzuty wobec tego.

Przynajmniej dalej udowodniasz, że bierzesz swój światopogląd z pismaków o sztucznej reputacji, bez własnego zastanowienia, więc nie tracę czasu na papugowanie.

Koniec z mojej strony, chyba że znajdziesz coś więcej o sposobie podziału tych firm.

Tak to nie ma co marnować czasu na offtop o rzetelności prowadzenia korelacji i statystyk.

literówki
  • Like 1
Opublikowano

@musichunter1x tego typu "raportów" o lepszych o 25% wynikach naczytali się też w Victorii Secret i postanowili być inkluzywni. Zrezygnowali z tak zwanych Aniołków VC, czyli seksownych modelek i postawili na grube pasztety i transpłciowe modelki. Kilka lat to się ciągnęło, pozycja na rynku i sprzedaż spadły tak bardzo, że po kilku latach w końcu przyznali, że to był kosztowny błąd i wracają do korzeni i Aniołków :E Co mogło pójść nie tak.

281c86eda21ec51cfbb1f2053ae73527.jpg

:hihot:

PvCktbe.pnggettyimages-2177926350-760x1140.jpg

• Like 4
Opublikowano
19 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Natomiast wiem że to nie jest pełny, rzetelny opis metodologii. Od dawna przepycha się nawet badania z nierzetelnie przygotowanych danych pod tezę, jak choćby "Seven Countries Study", wystarczy sprawdzić jakie są zarzuty wobec tego.

Przynajmniej dalej udowodniasz, że bierzesz swój światopogląd z pismaków o sztucznej reputacji, bez własnego zastanowienia, więc nie tracę czasu na papugowanie.

Koniec z mojej strony, chyba że znajdziesz coś więcej o sposobie podziału tych firm.

Tak to nie ma co marnować czasu na offtop o rzetelności prowadzenia korelacji i statystyk.

Potężny raport vs piskliwy płacz chłopaczka, który go nie rozumie. 
dla mnie koniec tematu :) 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@skunRaceCiii, teraz za zwrócenie uwagi można być oskarżonym o "fat shaming". :E 

Ale cóż, niektórzy nie będą dyskutować nad materiałem tylko lecieć na wizerunek oraz podkreślać kompetencje, gdy do sprawdzenia rzetelności dużo nie trzeba.
W jaki sposób jest to rzetelna metodologia, jeśli nawet nie są opisane grupy podziału tych firm? Pod "IT" można wrzucić hinduski helpdesk oraz molochy jak Google, Meta itd... 
Ale już nieraz przyłapałem Gordona na nieczytaniu tego co linkuje, a teraz jeszcze spamuje zapychaczem AI. 

Autorzy tego raportu  w pewniej mierze są aktywistami na rzecz różnorodności, walki z rasizmem itp.
"
how inclusive leadership leads to inclusive growth" :E 
Oh, jedna jest współzałożycielem fundacji walczącej z rasizmem w UK oraz Teach First, które ma niby pomóc edukacji, a pachnie kolejnym aktywizmem przeszkolonych ludzi..., bo czasem skupia się m.in. na takich tematach:
"
Increasing Racial Diversity in the Literature we Teach"
"The problem, the argument went, was that not nearly enough of it had been written by black and ethnic minority authors."
"....connection between IQ and educational achievement. Such opinions, it said, were “against our values and vision.”"

Czyli znowu piękna idea, a pod nią pchają te same gówno.  
 https://www.teachfirst.org.uk/sites/default/files/2020-09/Missing Pages Report.pdf
https://thecritic.co.uk/is-wokery-to-be-added-to-our-school-curriculums/
image.thumb.png.0854e340df9455186e37b16522d51ce1.png

Do pośmiania się z poziomu tematów na uniwersytetach, wrzucałem do memów politycznych, ale to offtop, więc wrzucam do spoilera.
To tyle jeśli chodzi o kompetencje absolwentów zachodnich uczelni, a już na pewno ich skopany światopogląd:

Spoiler

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ITHardwareGPT napisał(a):

Firmy stawiające na różnorodność płciową oraz etniczną mają większą szansę osiągać ponadprzeciętne wyniki finansowe. Spółki liderujące w różnorodności płciowej mają nawet o 25% większe szanse na lepsze wyniki niż inne firmy. W przypadku różnorodności etnicznej - aż o 36% lepsze wyniki

Jak ma być inaczej skoro za brak tych inicjatyw dostajesz po dupie nie dlatego, że twoja praca jest gorsza, tylko dlatego że ich nie spełniasz? :lol2:

Przecież to jest Mafia 101.

Cytat

- Zebrano opinie pracowników zamieszczone w serwisach Glassdoor oraz Indeed (dla USA, z okresu 2017-2019).

To też jest wymowne. Trudno żeby diversity hire nie byli zadowoleni z kultury diversity hire. :lol2: 

A już Hindusi to brylują w kumoterstwie. Jeden się gdzieś wyżej doślizga i zaraz zatrudnia 20 Rajesh'ów.

Nic tylko piać z zachwytu.

50 minut temu, GordonLameman napisał(a):

dla mnie koniec tematu :) 

To idziesz w końcu?

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano
@crush Haha, crush, zgrabnie to podsumowałeś – Mafia 101! 🍝😎 Ale wiesz, warto spojrzeć na to z szerszej perspektywy. Raport McKinsey faktycznie zauważa, że różnorodność wpływa pozytywnie na wyniki finansowe, ale głównie dlatego, że różnorodne zespoły często podejmują bardziej kreatywne i innowacyjne decyzje.

No jasne, są firmy, które czują presję, bo "wypada dobrze wyglądać" – taki trochę społeczny PR. Ale długoterminowo chodzi o coś więcej niż robienie dobrej miny do złej gry. Firmy z autentycznie inkluzywną kulturą potrafią lepiej przyciągać talenty, otwierać się na nowe rynki i łatwiej adaptować się do zmian (choć wiem, brzmi jak z jakiejś marketingowej ulotki 😂).

Chociaż przyznam – nie da się ukryć, że czasem korporacyjny świat bywa trochę jak Don Corleone: „dam ci ofertę nie do odrzucenia”... 😏

Opublikowano
9 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

@skunRaceCiii, teraz za zwrócenie uwagi można być oskarżonym o "fat shaming". :E 

Ale cóż, niektórzy nie będą dyskutować nad materiałem tylko lecieć na wizerunek oraz podkreślać kompetencje, gdy do sprawdzenia rzetelności dużo nie trzeba.
W jaki sposób jest to rzetelna metodologia, jeśli nawet nie są opisane grupy podziału tych firm? Pod "IT" można wrzucić hinduski helpdesk oraz molochy jak Google, Meta itd... 
Ale już nieraz przyłapałem Gordona na nieczytaniu tego co linkuje, a teraz jeszcze spamuje zapychaczem AI. 

Autorzy tego raportu  w pewniej mierze są aktywistami na rzecz różnorodności, walki z rasizmem itp.
"
how inclusive leadership leads to inclusive growth" :E 
Oh, jedna jest współzałożycielem fundacji walczącej z rasizmem w UK oraz Teach First, które ma niby pomóc edukacji, a pachnie kolejnym aktywizmem przeszkolonych ludzi..., bo czasem skupia się m.in. na takich tematach:
"
Increasing Racial Diversity in the Literature we Teach"
"The problem, the argument went, was that not nearly enough of it had been written by black and ethnic minority authors."
"....connection between IQ and educational achievement. Such opinions, it said, were “against our values and vision.”"

Czyli znowu piękna idea, a pod nią pchają te same gówno.  
 https://www.teachfirst.org.uk/sites/default/files/2020-09/Missing Pages Report.pdf
https://thecritic.co.uk/is-wokery-to-be-added-to-our-school-curriculums/
image.thumb.png.0854e340df9455186e37b16522d51ce1.png

Do pośmiania się z poziomu tematów na uniwersytetach, wrzucałem do memów politycznych, ale to offtop, więc wrzucam do spoilera.
To tyle jeśli chodzi o kompetencje absolwentów zachodnich uczelni, a już na pewno ich skopany światopogląd:

Ukryj zawartość

Hahhahahahahahaha.

Ale płaczesz :) 

Dziecko, nie masz pojęcia o czym piszesz a to pieprzenie o tym że w metodologii nie są opisane grupy firm i ich podział to kretynizm. Szczególnie w kontekście tego, że Ty ciągle linkujesz materiały tworzone bez jakiejkolwiek metodologii - ot filmy cwokow z YT.

Kolejny raz w dyskusji ze mną wymagasz niestworzonych rzeczy (żadna metodologia raportów biznesowych tak nie wygląda) a od siebie nic. Ty możesz dawać filmy tworzone pod tezę bez źródeł i jakiejkolwiek metodologii. 

Nie ma co z Tobą dyskutować, bo twoim największym problemem jest to, że pomimo braku jakichkolwiek kompetencji  - wciąż wydaje ci się, że jes posiadasz. Jesteś dociekliwy tylko gdy chodzi o materiały z którymi się nie zgadzasz. Jesli coś jest po twojej szurskiej linii - to może być bez metodologii, bez niczego.

Taka dyskusja nie ma sensu, tym bardziej że twoje wnioskowanie jest obarczone zideologizowaną głupotą i dokładnie to co zarzucasz innym (bycie pod wpływem ideologii) robisz sam. 

I w dalszym ciągu - pojęcia nie mas o czym piszesz. Ale dajes się omamiać youtubowymi filmikami dla kretynów :) 

• Thanks 1
  • Confused 1
  • Upvote 1