Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Co ogólnie myślicie o dodawaniu drugiego wentylatora, który działa jako pull do chłodzeni powietrznych jednowieżowych? 

Pytam bo w necie sporo sprzecznych opinii jest, na jednych testach wychodzi tam roznica a inni piszą, że poza hałasem kompletnie nic nie daje.

Czytałem też, że jeżeli wentylator w pull będzie wolniej chodził niż ten w push to może obniżyć to wydajność chłodzenia?

Opublikowano
8 godzin temu, Slayer napisał(a):

Cześć,

Co ogólnie myślicie o dodawaniu drugiego wentylatora, który działa jako pull do chłodzeni powietrznych jednowieżowych? 

Pytam bo w necie sporo sprzecznych opinii jest, na jednych testach wychodzi tam roznica a inni piszą, że poza hałasem kompletnie nic nie daje.

Czytałem też, że jeżeli wentylator w pull będzie wolniej chodził niż ten w push to może obniżyć to wydajność chłodzenia?

Może kręcić wolniej bo powietrze przechodząc przez finy i tak zwalnia. Może być do ~20% wolniejszy albo mniejszy np 140 z przodu a 120 mm z tyłu jak np w Fortis 5 DF ale wtedy ten mniejszy nie powinien być wolniejszy niż o 5%.

140/140 - 1000/800

140/120 - 1000/950

Godzinę temu, creatinfreak napisał(a):

Najlepiej dwa takie same wentylatory. Zamów i zobacz czy jest różnica. 

👍

dobrze jakby jednak miały jakąś małą różnicę w rpm aby nie buczały

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to strata kasy niczego to nie wniesie, przy niektórych chłodzeniach po takim zabiegu dostajesz dodatkowo konkretny nie wiem jak to nazwać "elektryczny" dźwięk :E przez stworzone ciśnienie w takim trybie między finami, ja tak np miałem na chłodzeniu prolimatech megahalems mimo że to były dwa silent wings 3 to hałas przy 2 wentylatorach push-pull był nie do zaakceptowania, lepsza kultura pracy była na jednym przy 1500rpm niż przy dwóch na 1000rpm :E Ostatnio też bawiłem się freezerem 36 i różnica między dwoma a jednym wyniosła 1 stopień... moim zdaniem dwa wentylatory mają tylko sens jak masz dwie wierze.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1