seosajan 0 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Zmieniam starą platformę z 2009 roku, na której śmiga Windows 11. Chcę wykorzystać aktualną licencję i nie wiem jak to najprościej zrobić ? Windows aktywowany kluczem, konto microsoft. W ustawieniach pisze ze system aktywowany za pomocą konta microsoft czy coś takiego. Instalując na nowym kompie czystą wersję wystarczy podać klucz, który posiadam i w czasie instalacji zalogować się kontem czy trzeba przed instalacją jakoś usunąć starą instalację z konta ms ?
Pan Mateoo 452 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Po prostu zainstaluj system. Klucz powinno ci pobrac z mobo albo z konta M$ Jesli chcesz zmienic klucz to w ustawieniach po zainstalowaniu jest taka opcja.
Amp 20 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Przy zmianie platformy możliwe jest że się system nie aktywuje bo wykryje zmianę sprzętową. Możesz spróbować wpisać wtedy klucz a jak dalej nic to kontakt z MS. Zależy od wersji klucza jaki masz.
wowo89 68 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia ja jak zmieniałem to wystarczy zalogować się na swoje konto M$ i sam się system aktywował
MarioDee 22 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Takie pytanko. Posiadam Windows 11, który jest aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej. System był aktualizowany z Windows 10. System ( Windows 10 ) to jest wersja BOX. System już na drugiej platformie jest zainstalowany, Pamiętam że miałem problem z przejściem na obecną platformę, bo system nie chciał się aktywować. Musiałem skorzystać z połączenia telefonicznego, gdzie automat mi dyktował ciąg cyfr żeby można było aktywować system na nowej platformie. Rozumiem że teraz jakbym znowu chciał zmienić platformę, to byłby znowu problem z aktywacją? Czy po prostu wystarczyłoby wpisać klucz produktu który jest dostarczany z Windows 10? Mam niby konto Microsoft, ale nie mogę się dostać do niego, bo nie pamiętam hasła.
Gość Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego W dniu 23.01.2025 o 14:06, Amp napisał(a): Przy zmianie platformy możliwe jest że się system nie aktywuje bo wykryje zmianę sprzętową. Możesz spróbować wpisać wtedy klucz a jak dalej nic to kontakt z MS. Zależy od wersji klucza jaki masz. To było za czasów Win XP i Windows 7
Amp 20 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Naprawdę? Twierdzisz że nie ma problemu? Żyj z tym dalej a jak się dowiesz czy to aktualizacja z jakiegoś tam systemu czy też jakiego klucza użył i przejrzysz fora to wróć. Edytowane 11 Lutego przez Amp 1
Gość Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 33 minuty temu, Amp napisał(a): Naprawdę? Twierdzisz że nie ma problemu? Żyj z tym dalej a jak się dowiesz czy to aktualizacja z jakiegoś tam systemu czy też jakiego klucza użył i przejrzysz fora to wróć. Mam 12 letni laptop, na nim Windows 7 był, potem za darmo aktualizacja do W10 i klucz był jako nalepka na spodzie. Laptop był na jednym z pierwszych AMD APU. Teraz AM5 wgrywamy W11, sklepie ten klucz z W10 z laptopa i poszło Plus logowanie i już półtora roku i działa bez najmniejszych problemów, a konto MS to samo co do starego laptopa tyle, że laptop z konta usunięty, a laptop i tak martwy więc nawet nie formatowaniem tamtego SSD bo nie działa nic więc poszedł na elektrownię i. Też się bałem, że będzie problem bo tyle ludzi narzeka w internecie i co 12 lat, a działa, mimo, że klucz stary i jakoś system Microsoftu się nie czepiać.
Amp 20 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Poczytaj na ten temat to się dowiesz więcej a nie pisz (dość nieskładnie zresztą) że nie miałeś problemu nie rozumiejąc czego problem może dotyczyć. Jeszcze raz napiszę aby doprecyzować...przy zmianie platformy ważna jest wersja klucza i czy system był aktualizowany bo niektóre aktualizacje po zmianie sprzętu nie przechodzą bez kontaktu z MS. Cytując moją 1 wypowiedź odniosłeś się do autora tematu który nie określił wersji klucza jaki posiada i czy to nie była aktualizacja do win 11 (platforma 2009 rok) więc napisałem o ewentualnym problemie. A może się odniosłeś do tej nowej wypowiedzi Mario którego mój post się nie dotyczył, ot wszedłeś na stronę przeczytałeś coś z miesiąca wstecz i wypociłeś odpowiedź. Co do postu Mario to mogę napisać że aktualizacja z win 10 jest dalej możliwa i klucz przechodzi a skoro to wersja box to się usuwa kompa z konta i podczas instalacji podaje się ten klucz a powinno działać ale widać po jego doświadczeniach że jednak nie do końca. Tak że wiesz...
LeBomB 2 057 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 22 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a): i już półtora roku O, to kluczowe, półtora roku, czyli załapałeś się jeszcze na możliwość aktywacji win10/11 kluczem z win7. Tak, nawet ponownej aktywacji. Obecnie wpisanie klucza z win7 do win10/11 nie zadziała, nawet jak miałeś tym kluczem aktywowaną licencję. Logowanie do konta MS może zadziałać, ale na nowym sprzęcie nie musi i wtedy połączenie telefoniczne też może nic nie dać, a jedyną opcją zostanie kupno nowej licencji. Z tym spotykają się niektórzy użytkownicy. Dlaczego jednym działa innym nie? To wie tylko MS. @MarioDee jak licencję masz do win10, którego uaktualniłeś do win11, to wpisanie klucza powinno zadziałać, tak samo z resztą jak zalogowanie się na konto MS. Gorzej właśnie jakby to był klucz od win7, który został uaktualniony do win10 i win11, bo wtedy niekoniecznie by to zadziałało.
MarioDee 22 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Mam licencję do Wind 10, bo taką wersję BOX kupiłem. Później zaktualizowałem do Wind 11 już bez podawania klucza. Tak samo format jak robiłem to bez klucza. Miałem też konto Microsoft i tam była przypisana płyta z tego co pamiętam. Tylko że później zmieniłem platformę i już nie chciało mi aktywować Windowsa na nowym sprzęcie. Tak musiałem aktywować jak na załączonym screenie. Teraz w systemie mi widnieje że Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej. Natomiast nie wiem czy przy kolejnej zmianie sprzętu musiałbym ponownie w ten sposób aktywować. Bo na konto Microsoft nie wejdę, bo hasła nie znam. Nie przychodzi mi kod weryfikacyjny na Gmaila i nie wiem jak to rozgryźć. Tam gdy zaznaczam że nie mam dostępu do tych adresów / numerów i podaję inny mail to kod przychodzi, więc problem jest tylko z Gmail, a właśnie na Gmailu mam konto Microsoft
Rekomendowane odpowiedzi