Skocz do zawartości

Po złożeniu komputera brak obrazu wszystkie części były nowe nie wiem co robić wszystko wpiąłem jak należy i nie ma sygnału z biosu o błędzie a zarazem nie wyświetla nic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy resetowałeś BIOS jak nie to spróbuj.

Odpal kompa tylko z jedna pamięcią RAM, jak się nie uruchomi zamień pamięć. Jak nadal nie zmień gniazdo RAM.

Tak profilaktycznie popraw wszystkie wtyczki zasilacza z płytą główną oraz kartą graficzną.

Opublikowano

Procesor amd ryzen 5 8500G 

karta rtx 3070

Płyta gigabyte b650 Eagle 

RAM ddr5 

zasilacz gigabyte ud1000gm 

chlodzenie arctic liquid frezer 3 

tak mam podłączony ten mały głośniczek 

16 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Jesli chesz otrzymac pomoc to pozwol sobie pomoc. pelna specyfikacja i wszystkie szczegoly ale to juz. dodatkowo czy masz podpiety speaker (takie male okragle urzadzenie) pod plyte?

Also pokaz zdjecia z podlaczenia z tylu.

IMG_4269.jpeg

Opublikowano

wiatraki się kręcą? Słychać, że komp pracuje czy jest cisza?

Jeśli opcja nr 1 to jeszcze raz podepnij kartę graficzną i przewód do monitora od karty

Jeśli opcja nr 2 sprawdź czy prawidłowo idzie przewód od zasilacza do płyty głównej (ile razy nie docisnąłem przewodu zasilającego do mainborda w swoim życiu :) )

Opublikowano

Wiatraki się kręcą wszystkie i przy starcie słyszę jakby woda zabulkotala lekko to chyba od pompy 

5 minut temu, hubio napisał(a):

wiatraki się kręcą? Słychać, że komp pracuje czy jest cisza?

Jeśli opcja nr 1 to jeszcze raz podepnij kartę graficzną i przewód do monitora od karty

Jeśli opcja nr 2 sprawdź czy prawidłowo idzie przewód od zasilacza do płyty głównej (ile razy nie docisnąłem przewodu zasilającego do mainborda w swoim życiu :) )

8 minut temu, narmiak napisał(a):

image.thumb.png.2a63f32d2405656d1a26fca7da4a6d34.png

RAM przełóż

Zrobiłem to 

Opublikowano (edytowane)

To proponowałbym odłączyć kartę graficzną i jeszcze raz ją podpiąć zarówno do płyty głównej jak i zasilanie. Sprawdzić czy przewód od zasilacza idący do GPU jest mocno włożony po 2 stronach i docisnąć. Następnie docisnąć przewód hdmi lub DP w zależności co używasz do karty graficznej i monitora. Tak samo wyjąć i włożyć RAM. Choć jakby był błąd RAM albo CPU to byłyby piknięcia. Brak obrazu i brak piknięć sugeruje niewłaściwe podłączenie gpu. Sprawdź też czy właściwie jest dociśnięty przewód do płyty głównej i tak samo przy zasilaczu.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

Ogólnie chyba nie miałem dopiętego kabla od płyty głównej te wejście na górze bo tam miałem ten kabel 4+4 czy jakoś tak i ta jedna 4 nie była dopięta i teraz po włączeniu pojawiło mi się coś takiego i chłodzenie wodne normalnie się świeci i wgl IMG_4271.thumb.jpeg.383e7170897d750771530fdff93c1dc7.jpeg

Teraz, Rafikooo999 napisał(a):

Ogólnie chyba nie miałem dopiętego kabla od płyty głównej te wejście na górze bo tam miałem ten kabel 4+4 czy jakoś tak i ta jedna 4 nie była dopięta i teraz po włączeniu pojawiło mi się coś takiego i chłodzenie wodne normalnie się świeci i wgl IMG_4271.thumb.jpeg.383e7170897d750771530fdff93c1dc7.jpeg

Co mam kliknąć N czy Y 

Opublikowano (edytowane)

Miałem takie jazdy z Ryzenem i przepinanie DP kombinowanie z drugim GPU w końcu sie wpieniłem i mu baterie BIOS wyjałem na kilka minut i gnój ruszył i podał obraz na monitor.

Co ciekawe reset CMOS jak ze zworek na mobo robiłem to nie chciał a po wyjęciu na 5 minut bateriI i ponownym włożeniu wstał.

Magia.

Kliknij Y.

Edytowane przez Elder
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rafikooo999 napisał(a):

Ogólnie chyba nie miałem dopiętego kabla od płyty głównej te wejście na górze bo tam miałem ten kabel 4+4 czy jakoś tak i ta jedna 4 nie była dopięta

Nawet nie wiesz jak ja często popełniłem ten błąd i stres, że nowy komp i nie działa :)

Edytowane przez hubio
  • Thanks 1
Opublikowano

Swoją drogą to nikt nie zauważył że połowa wentylatorów na zdjęciu jest zle zamontowana? ;) dwa na chłodnicy arctica w tym trybie powinny być zamontowane odwrotnie tak samo ten na piwnicy zamiast dmuchać na kartę dmucha do środka na zasilacz :E 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Swoją drogą to nikt nie zauważył że połowa wentylatorów na zdjęciu jest zle zamontowana? ;) dwa na chłodnicy arctica w tym trybie powinny być zamontowane odwrotnie tak samo ten na piwnicy zamiast dmuchać na kartę dmucha do środka na zasilacz :E 

Już sama kabelkologia mówi , "cud że to działa" :D 

Edytowane przez AndrzejTrg