Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji że mamy już na forum co najmniej kilku posiadaczy kart z serii 5xxx postanowiłem założyć wątek techniczny - skoncentrowany na aspekcie użytkowym i wydajnościowym kart.

Mamy wątek zbiorczy, w którym - z całym szacunkiem do współtworzących - panuje całkowity Bangladesz - czyli mówiąc/pisząc kolokwialnie - burdel na kółkach.

Wartościowe i merytoryczne posty toną w powielających się pogłoskach, aferach i przekomarzaniach. Także utrzymajmy może ten temat możliwie "czystym" aby skoncentrować tutaj wartościowe treści.

Jeżeli natomiast odwiedzający zainteresowani są głównie marudzeniem i smędzeniem na ceny i opłacalność - proszę się biczować w wątku zbiorczym ;) Tak samo zresztą jak nabijanie nic nie wnoszących do tematu postów - wątek zbiorczy cały czas czeka na magiczne 1000 stron spamu ;)

Wracając do tematu, znalazłem jedną z nielicznych recenzji 5090 Suprim Liquid OC także wklejam oczywiście tutaj ;)

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
4 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

🤣

Zrobić spam w wątku głównym żeby potem naspamić tematów O TYCH SAMYCH KARTACH w których pewnie i tak będzie spam. Złoto xD

Opublikowano

Myślę że w ostatecznym rozrachunku biorąc pod uwagę wszystkie aspekty to Suprim SOC to najlepsza karta chłodzona powietrzem. Kropka. Kultura pracy naprawdę fenomenalna. Asus zdecydowanie przekombinował, zamiast tego 4tego wentyla powinni iść w maksymalny radiator i kontynuować współpracę z Noctua. Ostatnie GPU od MSI jakie miałem na dłużej to było GTX 980 Twin Frozr - znakomita karta. Miałem jeszcze RTX 3080 Suprim i to była również świetna karciocha. Dlatego kurde ciągnie mnie co premierę do tych Suprim'ów ;) Tak po prawdzie to od 3 generacji seria Suprim to jest absolutny TOP zarówno pod względem budowy, osiągów jak i kultury pracy.

Opublikowano

Wg mnie Suprim, od momentu powstania tej serii, to top topow.

1. dobre chlodzenia, lepsze od strix/astral jednak

2. swietna kultura pracy

3. normalna, nie skalperska cena, tez lepsza od strix/astral

no ale dostac ja w normalnej cenie to juz inna para kaloszy

wczoraj przez 1 min byl suprim soc w komputroniku, ale za 14790zl...

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jakie sterowniki używacie z 50X0? Ja będę dzisiaj instalował kartę (5080) i zastanawiam się czy nie wrzucić starszych sterowników: "cuda_12.8.0_571.96_windows" - to chyba zawiera też sterownik "display driver". Jeszcze chyba wchodzi w grę oficjalny sterownik 572.16 lub hotfix 572.24. 

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano
W dniu 10.02.2025 o 14:06, Ravenik napisał(a):

Jakie sterowniki używacie z 50X0? Ja będę dzisiaj instalował kartę (5080) i zastanawiam się czy nie wrzucić starszych sterowników: "cuda_12.8.0_571.96_windows" - to chyba zawiera też sterownik "display driver". Jeszcze chyba wchodzi w grę oficjalny sterownik 572.16 lub hotfix 572.24. 

Od pierwszego dnia używam 572.16, jedynie co to nie pozwalam nvidia app grzebać w ustawieniach gier bo w większości przypadków jedynie mi pogarszał sprawę. 

Opublikowano

W artykule na TPU jest lista gier, które straciły wsparcie Physx:

https://www.techpowerup.com/332763/nvidias-32-bit-physx-waves-goodbye-with-geforce-rtx-50-series-ending-32-bit-cuda-software-support

Cytat

Here is a comprehensive list of games that use 32-bit PhysX, which will be runnin slower if the latest GeForce RTX 50 series is used, nicely compiled by a Resetera forum user: Monster Madness: Battle for Suburbia, Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2, Crazy Machines 2, Unreal Tournament 3, Warmonger: Operation Downtown Destruction, Hot Dance Party, QQ Dance, Hot Dance Party II, Sacred 2: Fallen Angel, Cryostasis: Sleep of Reason, Mirror's Edge, Armageddon Riders, Darkest of Days, Batman: Arkham Asylum, Sacred 2: Ice & Blood, Shattered Horizon, Star Trek DAC, Metro 2033, Dark Void, Blur, Mafia II, Hydrophobia: Prophecy, Jianxia 3, Alice: Madness Returns, MStar, Batman: Arkham City, 7554, Depth Hunter, Deep Black, Gas Guzzlers: Combat Carnage, The Secret World, Continent of the Ninth (C9), Borderlands 2, Passion Leads Army, QQ Dance 2, Star Trek, Mars: War Logs, Metro: Last Light, Rise of the Triad, The Bureau: XCOM Declassified, Batman: Arkham Origins, and Assassin's Creed IV: Black Flag.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 07:39, RtxOn napisał(a):

Dzien Dobry Panowie. Przy oc 5080 co wylaczaliscie w msi afterburner? Kontrola napiecia? Zeby zegary trzymalo.

A sprobowacnie laska skoro juz karte masz, a wiekszosc niet? :D