Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy, który czeka na FMa wkleił mi to na discordzie:

Cytat

Wczoraj na zagranicznych portalach pojawiło się wiele artykułów opisujących pierwsze wrażenia z rozgrywki w Football Manager 2026. Niemal wszyscy zgodnie wskazują, że największym "problemem" jest całkowicie zmieniony interfejs. Doświadczeni gracze mogą mieć trudność z odnalezieniem się w nowym układzie i szybkim wyszukiwaniem konkretnych informacji – jak zauważono, „wieloletnia pamięć mięśniowa okazuje się tutaj bezużyteczna.” Radio Times pisze:
„Czasami w menu, które otworzyłem, po prostu nie było przycisku ‘Wstecz’, co zmuszało mnie do powrotu aż do głównego okna i ponownego przejścia całej drogi do miejsca, w którym wcześniej byłem. To frustrujące.”
Link do pełnego tekstu zamieszczę w komentarzu - warto go przeczytać, bo ciekawie opisano tam kwestie taktyczne.
Poniżej wklejam też link do artykułu z Forbes, w którym można przeczytać między innymi:
„Gra była pełna błędów, naprawdę pełna błędów. Szef studia, Miles Jacobson, powiedział, że przed premierą pozostało do naprawienia około 430 błędów. […]”
Zaznaczono jednak, że testy przeprowadzono na wersji alfa, opartej na kodzie gry sprzed miesiąca.

A jakie Wy macie oczekiwania względem nadchodzącej gry po zapowiedziach SI i opublikowanych wczoraj tekstach? 

https://www.forbes.com/sites/barrycollins/2025/10/16/a-day-with-football-manager-26--what-does-it-play-like/

Opublikowano

Martwi mnie ten interfejs bo po tylu latach grania, faktycznie w moim przypadku może być bardzo ciężko się przyzwyczaić, mam nadzieje ze odpowiednie skiny szybko wyjdą i naprawia te bolączki, bo żeby był problem z przyciskiem wstecz to karygodne.

Opublikowano

Zobaczymy ale jedne źródła podają, że nie będzie custom skinów. Jednak nie biorę na premierę, poczekam na spokojnie na rozwój sytuacji, wolę kupić Cronosa czy coś innego, nie wiem w jakim stanie będzie gra, nie wygląda to kolorowo.

Opublikowano

Ja też na pewno nie biorę na premierę. Spokojnie poczekam i kupię po nowym roku o ile oczywiście stan techniczny będzie zadowalający. Ale ten interfejs też do mnie nie przemawia. To pewnie z racji przyzwyczajenia, pamięci mięśniowej i tego, że wiele rzeczy po tylu latach grania robiło się już automatycznie 

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Zobaczymy ale jedne źródła podają, że nie będzie custom skinów. Jednak nie biorę na premierę, poczekam na spokojnie na rozwój sytuacji, wolę kupić Cronosa czy coś innego, nie wiem w jakim stanie będzie gra, nie wygląda to kolorowo.

To mnie teraz przyjacielu zmartwiłeś tym brakiem custom skinów, ale faktycznie poczekajmy do czwartku, może nie będzie tak źle, chodź szczerze w to wątpię bo ilekroć FM miał jakąś duża rewolucyjna zmianę to zawsze miał błędy czasem bardzo poważne uniemożliwiające korzystanie z nich tak jak przy wprowadzeniu opcji dodaj/usuń ligi w trakcie rozgrywki, a tutaj mamy masę rewolucji.

• Upvote 1
Opublikowano

Jako, ze ma nie być custom skinów, to wprowadzili przycisk "instant result", co tym bardziej może potwierdzić brak skinów. Ten FM wygląda jak mobilka, chodzi mi o te tabelki, dlatego może nie być skinów, albo nie da się zrobić albo będzie to zwyczajnie zablokowane.

Opublikowano (edytowane)

No z jednej strony fajnie ze dali instant result, z drugiej strony nigdy nie korzystałem, a z 3 storny nowe skiny fajnie rozszerzaly interfejs o nowe elementy, szczególnie graficzne, a obawy już zaczynam mieć coraz większe, czekalem na grę z niecierpliwością, a jak już jest za rogiem to bardziej się obawiam czy ja w ogóle kupię 😞

Edytowane przez Godlike
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

:hmm: nie, oglądałem VRC i Chrzano jeśli chodzi o yt z kanałami FM, i ten interfejs to wygląda mobilnie, a szczególnie Chrzano się wkurzał, cokolwiek znaleźć to cud, tak badziewny. Zaś VRC kilka crashy, z minimum 7, co chwila wywalało z gry. 
Sam tryb meczu 3D jak dla mnie mega fajny, widać poprawę i daje to lepszą imersję- nie przyglądałem się animacjom, zapewne jak zawsze takie proste.

edit:

Tekst z czatu w czasie live u VRC

Cytat

Ciezko mi w to uwierzyc ale az sprawdzilem forum SI i rzeczywiscie jest zgloszone że podczas meczu nie da rady sprawdzić ani statystyk, ani wyników, ani tabeli na żywo itp. Podstawowych informacji

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 10:34, Reddzik napisał(a):

Jako, ze ma nie być custom skinów, to wprowadzili przycisk "instant result", co tym bardziej może potwierdzić brak skinów. Ten FM wygląda jak mobilka, chodzi mi o te tabelki, dlatego może nie być skinów, albo nie da się zrobić albo będzie to zwyczajnie zablokowane.

Tylko z instant result korzystam :P

Nie mam czasu na brandzlowanie się z oglądaniem meczów. Nie wspominając już o całych meczach jak to weterani i najwięksi stratedzy robią.

Opublikowano
12 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Tylko z instant result korzystam :P

Nie mam czasu na brandzlowanie się z oglądaniem meczów. Nie wspominając już o całych meczach jak to weterani i najwięksi stratedzy robią.

Ja to tylko robie transfery i skład wybieram, reszta jak treningi itd asystent/trenerzy :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Taktyka ustawię jedną i nie zmieniam jej do końca kariery 😁

Żeby nie było że jestem patentowanym leniem to wczoraj straciłem ponad 2godziny na szukaniu młodych talentów posiłkując sie stronami do nominacji Golden Boy i podobnymi 😉

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano

Zacząłem Arsenalem, najbardziej potrzebowałem nowego środkowego OM, Havetrza nie lubię i go sprzedałem, do tego pogoniłem Trossarda i uzbierałem 100 baniek na N.Pozo z Como ;), większe zakupy po sezonie jak wrócą wypożyczeni i ich pogonię 😉 jeszcze łyknołem Pablo Garcia z Betisu co by Gyokeres miał mlodego zmiennika :)

Opublikowano (edytowane)

Tak jak już wczesniej mówiono, wygląda bardziej jak mobilny :E Poprzedni był wiele lepszy, na początku trudno się odnależć, wkurza to że jak masz nowe wiadomości to trzeba na nie klikać żeby były odczytane, wczesniej stykało że dasz - dalej, teraz jak klikniesz dalej to zapierdziela Ci kolejny dzień :)

Ja gram mecze tylko z komentarzem, bez powtórek itd także o grafice/animacji nie wiele się wypowiem ;)

Jestem po około 7kolejkach ligowych, żadnych błędów crashy itd, jak ktoś już chce się bawić to brałem tutaj, kod i dostęp do bety od razu 

https://www.instant-gaming.com/en/20416-buy-football-manager-26-pc-mac-steam/ za ~182zł.

Miałbym z gejpassa 4go listopada ale nie wytrzymałem :E

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano

Grywalna PL i Championship, tylko podgląd Serie A, La Liga, Ligue1, Bundesliga, Ekstraklasa, holenderska, belgijska, argentyńska i brazylijska, baza danych duża, przetwarzanie myślę że identyko może ciutke szybciej jak poprzednio.