Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem zasięgnąć porady w wyborze nowego komputera. Mój obecny sprzęt nie jest w stanie podźwignąć wymogów Win11, a ponieważ Win10 przestanie być wspierany w tym roku, to najwyższy czas na zmiany.

Komputer byłby przede wszystkim przeznaczony do gier i ogólnego użytkowania. Gotowe zestawy nie spełniają moich wymagań i planów, więc zdecydowałem się na tzw składaka.

Trochę poszperałem i poczytałem w internecie, sprawdziłem recenzje, i zdecydowałem się na poniższy zestaw podzespołów:

Płyta główna - [MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI](https://www.x-kom.pl/.../1072760-plyta-glowna-socket-1700...)

Procesor - [Intel Core i7-12700K](https://www.x-kom.pl/.../689603-procesor-intel-core-i7...)

Chłodzenie - [ENDORFY Fera 5 Dual Fan 2x120mm](https://www.x-kom.pl/.../1075143-chlodzenie-procesora...)

RAM - [Kingston FURY 32GB (1x32GB) 5600MHz CL40 Beast Black](https://www.x-kom.pl/.../1067764-pamiec-ram-ddr5-kingston...)

Pamięć:

- [Lexar 512GB M.2 PCIe NVMe NM620](https://www.x-kom.pl/.../621623-dysk-ssd-lexar-512gb-m2...) (na system)

- [GOODRAM 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe PX600](https://www.x-kom.pl/.../1147125-dysk-ssd-goodram-2tb-m2...)

- [Lexar 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790](https://www.x-kom.pl/.../1154596-dysk-ssd-lexar-4tb-m2...)

Obudowa - [Silver Monkey X Chest TGM](https://www.x-kom.pl/.../1044416-obudowa-do-komputera...)

Jeśli chodzi o zasilanie i grafikę to chciałem przełożyć te komponenty z mojego obecnego sprzętu, czyli:

Grafika - NVidia GeForce GTX 1660

Zasilanie - Straight Power 800W

Do całości wchodzą również 2 dyski HDD i 1 SSD, jako składziki danych.

Jestem otwarty na sugestie oraz rady. Przyznam, że planowałem kupować każdy sprzęt osobno. Na całość nie planowałem przeznaczyć więcej niż 6-7tys złotych.

Dziękuję za uwagę.

Opublikowano (edytowane)

Stary Intel?

Ryzen 7700 - 968zł

MSI B650 Tomahawk - 796zł  |  ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI - 763zł  |  Asrock B850 Livemixer - 944zł

Goodram IRDM 2x16GB 6000CL30 - 399zł

Arctic Freezer 36 - 84zł

Kingston KC3000 2TB - 544zł | SK Hynix Platinum P41 2TB - 599zł

WD Black SN850X 4TB - 1049zł

Genesis Irid 505F - 249zł | Modecom Amirani - 279zł | Fractal Focus 2 panda - 292zł, czarna - 329zł | Corsair 4000D Airflow - 356zł

Min. 4124zł, jak jeszcze ciut potanieją to możesz rozważyć Ryzeny 7800X3D lub 9800X3D - obecnie dwa najszybsze procesory do gier. Nie baw się w małe dyski pizdryki, im mniejszy dysk SSD tym jest wolniejszy i mniej trwały. Wszystkie które chciałeś kupić to konstrukcje z niskiej półki bez DRAMu, ja proponuje topowe dyski PCI-E 4.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano
5 godzin temu, kalderon napisał(a):

Stary Intel?

Ryzen 7700 - 968zł

MSI B650 Tomahawk - 796zł  |  ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI - 763zł  |  Asrock B850 Livemixer - 944zł

Goodram IRDM 2x16GB 6000CL30 - 399zł

Arctic Freezer 36 - 84zł

Kingston KC3000 2TB - 544zł | SK Hynix Platinum P41 2TB - 599zł

WD Black SN850X 4TB - 1049zł

Genesis Irid 505F - 249zł | Modecom Amirani - 279zł | Fractal Focus 2 panda - 292zł, czarna - 329zł | Corsair 4000D Airflow - 356zł

Min. 4124zł, jak jeszcze ciut potanieją to możesz rozważyć Ryzeny 7800X3D lub 9800X3D - obecnie dwa najszybsze procesory do gier. Nie baw się w małe dyski pizdryki, im mniejszy dysk SSD tym jest wolniejszy i mniej trwały. Wszystkie które chciałeś kupić to konstrukcje z niskiej półki bez DRAMu, ja proponuje topowe dyski PCI-E 4.

Skąd takie ceny? Na X-kom Ryzen 7700 jest w cenie prawie 1400zł. 

Jakieś zastępstwo dla Arctic Freezer 36 Black? Co patrzę po sklepach internetowych to wszędzie jest brak tego konkretnego chłodzenia.

5 godzin temu, Dirian napisał(a):

Grafikę to też by warto wymienić w niedalekiej przyszłości, bo GTX 1660 to już słabizna.

GTX 1660 może i jest słaba na obecny czas, ale póki co całkiem nieźle się sprawuje. Jak już nadmieniłem, zamierzam kupować podzespoły osobno, jest to lżejsza opcja dla moich finansów. W końcu zmienię kartę graficzną, ale to raczej będzie jako ostatni produkt.

Opublikowano
4 godziny temu, kalderon napisał(a):

Na pewno jest? Bo jest Fera za 99zł i Fortis ARGB za 179, zwykłego nie widzę.

Chyba już koniec promki, jeszcze wczoraj była bo sam zamawiałem jeden egzemplarz.

Opublikowano

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w pomoc z moim wyborem. Przemyślałem wszystkie argumenty, poczytałem o zaproponowanych komponentach i chciałbym poddać ocenie nowy zestaw.

Procesor: AMD Ryzen 7 7700

Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX

RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

Pamięć: Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite; WD 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN850X; (potencjalna) Patriot 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite

Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 Dual Fan 2x120mm

Grafika (potencjalna): Gigabyte GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB GDDR6

Zasilanie (potencjalne): MSI A850GL 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

Obudowa: Silver Monkey X Chest TGM

'Potencjalne' opcje są tutaj z powodu kilku niepewności. Mój obecny zasilacz jest nawet starszy niż moja karta GTX 1660, więc jest mała obawa o wytrzymałość. Jeśli zaś chodzi o pamięć 1TB, mam tutaj pytania jeśli chodzi o Windows 11. Planowałem kupić dysk SSD ok 500GB lub 1TB przeznaczony wyłącznie na system i może kilka koniecznych programów. Czy jest to błąd?

I jeszcze jedno pytanie na temat Win11, obecnie mam Win10 z kluczem i nie wiem, jak już będę miał nowy sprzęt, to czy lepiej jest zainstalować od razu Win11 z instalatora, czy też może lepiej najpierw zainstalować Win10 z kluczem i dopiero potem przejść na Win11? Chcę wiedzieć, czy posiadany przeze mnie klucz nie straci ważności.

Jeśli chodzi o chłodzenie, to porównałem wybrany przeze mnie Endorfy oraz polecany Arctic Freezer i zauważyłem, że technicznie są do siebie podobne. Jaka jest różnica?

Będę wdzięczny za dalszą pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Kombinujesz z tymi dyskami. Z wymienionych system instalujesz na WD, jest z nich najlepszy, ma najlepszy kontroler z DRAMem. VP4300 Lite to budżetówka, fajny dysk jako drugi na gry itp. Jeśli ten 2TB ma być jako główny to wracamy do KC3000/P41 Platinum.

Arx 500 Air jest w promo za 299zł, w tych pieniądzach naprawdę spoko skrzynka.

Fera 5 z jednym wentylatorem. Wydajność Fery i Freezera jest w zasadzie identyczna, bierz tańszy.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

Nie ma potrzeby trzymać systemu i programów / gier na osobnych dyskach, to nie czasy HDD.

Możesz śmiało dać VP4300 Lite 2TB na system i resztę, nie musisz dopłacać do KC3000 czy dysków z DRAM wbrew temu co pisze kalderon wyżej, bo to nie ma żadnego znaczenia w codziennym użytku przy kompie pod gierki. Ofc można dorzucić ale nie jest to konieczne.

Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Fera 5 z jednym wentylatorem. Wydajność Fery i Freezera jest w zasadzie identyczna, bierz tańszy.

Freezer jest trochę wydajniejszy, mu bliżej do Fortisa i ma cichszy wentylator. Do tego jest lepiej wykonany. Fere brałbym tylko jeśli jest sporo tańsza.

Opublikowano

To nie rok 2014 żeby przejmować się żywotnością SSD-ka. Zgoda natomiast, że przy różnicy 40 zł warto dorzucić, ale jak mamy scenariusz, że autor woli wziąć lepszy dysk 1TB zamiast nieco gorszego 2TB, to nie ma to sensu bo co to dziś jest 1TB - tyle co nic.

Opublikowano
13 godzin temu, kalderon napisał(a):

Windows częstymi drobnymi odczytami i zapisami nieco mocniej zużywa dyski bez DRAMu.

Tak, drobnymi odczytami zużywa dyski. Od kiedy dyski są zużywane odczytem w ogóle? 

BTW: masz jakieś porównanie zywotności SSD z DRAM vs DRAMless że piszesz takie rzeczy? 

DRAM miał sens w pierwszych NVMe jak nie było HBM. 

15 godzin temu, Ookami88 napisał(a):

chciałbym poddać ocenie nowy zestaw.

Strasznie to wygląda - Komputer gamingowy do 7000 zł - i zestaw z RTX 4060 :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Okej, przyznam że niektóre argumenty mnie zaskoczyły, ale po sprawdzeniu różnych źródeł to muszę uznać krótkowzroczność moich planów. Idąc tym tropem zrobiłem nowe zestawienie komponentów, biorąc pod uwagę opinie osób, które były uprzejme zainteresować się moim dylematem. Mam nadzieję, że zestaw który teraz ułożyłem zostanie lepiej przyjęty, czyli że będę bliżej właściwego wyboru przyszłego komputera.

Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D AM5

Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX

RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

Pamięć: Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite

Chłodzenie: Arctic Freezer 36 Black

Grafika: Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC 16GB GDDR6 (inne polecane karty są albo niedostępne, albo za drogie bo ponad 3500zł)

Zasilanie: Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 850W

Obudowa: Silver Monkey X Chest TGM

Budżet tylko minimalnie przekroczony. W kwestii obudowy, to zależy mi na tym, aby było miejsce na dyski 2.5" i 3.5", co najmniej po 2, jako że posiadam takie dyski w moim obecnym komputerze i wolę ich nie przerabiać na dyski zewnętrzne.

Edytowane przez Ookami88
Opublikowano
11 godzin temu, kalderon napisał(a):

Chest TGM ma średnie wentylatory. Jak nie zależy ci na RGB to stówkę taniej solidna buda polskiej firmy (miejsce na 2 dyski 3,5" i 5x2,5"):

https://www.ceneo.pl/145241825

Przynajmniej równie dobry zasilacz stówkę taniej:
https://www.amazon.pl/dp/B0DCJCGZW5/?th=1

Dzięki za cynk. RGB zupełnie nie jest mi potrzebne, dla mnie to tylko bajer dla szpanu. Wentylatory i tak planowałem wszystkie z czasem wymienić na lepsze.

Opublikowano

Mam teraz inny problem, mianowicie wybór dobrego zasilacza. Otrzymałem różne rady i teraz mam problem z wybraniem najlepszej opcji. Poniżej jest lista zasilaczy, które mam obecnie na oku:

- Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W

- NZXT C850 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Czarny