Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Proszę o pomoc w doborze solidnie wykonanego gamingowego modelu laptopa dla dziecka za około 5k. 

Matryca: matowa 15-16''
RAM: 32 GB
Obudowa: aluminium, wytrzymalsze zawiasy 

Opcjonalne oczekiwania:
Karta graficzna: jakby oprócz dedykowanej była zintegrowana to byłoby na plus, żeby zapewnić cichszą pracę przy mniej wymagających zadaniach
Klawiatura: wygodny układ klawiatury, klawisze strzałek rozsądnych rozmiarów

Laptop nie musi mieć wszystkich najlepszych podzespołów w tym przedziale cenowym, a fajnie jakby stosunkowo cicho pracował, miał dobrą wentylację i wytrzymałą obudowę.

Myślałem nad Lenovo Legion, ale on chyba nie występuje w sprzedaży z dwiema kartami graficznymi, tak? Widziałem wątki, gdzie ludzie narzekali na jakość wykonania obudowy. Czy on występuje w wersji aluminiowej lub plastikowej. Jeżeli tak to, które wersje będą charakteryzować się lepszym wykonaniem?

Proszę o podpowiedź jakie laptopy spełnią najlepiej powyższe kryteria.

Edytowane przez pauleta19
Opublikowano (edytowane)

MSI Cyborg 15 i7-13620H/32GB/1TB RTX4060 4799 złotych

Nie jest zbyt wydajny, ale ma aluminiową klapę matrycy. Ma dość cichy system chłodzenia. Jest przeciętnie wyposażony. 

Lenovo Legion Slim 5-16 Ryzen 5-7640HS/32GB/512/Win11 RTX4050 144Hz 4899 złotych

Solidnie wykonany ( obudowa i klapa matrycy są wykonane z aluminium), ma dwa układy graficzne. Jest trochę wolniejszy, ale nadal wystarczy do mniej wymagających gier. 

Edytowane przez stefan999
Opublikowano

Ja MSI nie polecę. Miałem inny model. Zawiasy to tragedia. Aluminium OK, ale pozostałe plastikowe elementy były tandetne. Nie mam po prostu do nich zaufania, a mój laptop kosztował sporo więcej.

Opublikowano (edytowane)

Przerobiłem trochę laptopów i w budżecie za ok. 3000 zł mam w domu Huawei D16 z i5 12450H, 16GB RAM i dyskiem 512GB.

Jedynie jak dla Ciebie nie ma dedykowanego GPU - tylko Iris XE.

Polecam, solidny sprzęt. Obudowa aluminiowa. 

Edytowane przez Meistero
Opublikowano (edytowane)

Tradycyjnie polecę TUFa Gaming - zarówno model F15 jak i A15. Osobiście to mój drugi asus gamingowy po ROGu strix, jeżeli chodzi o jakość wykonania to nie mam większych zarzutów. Kultura pracy również jak najbardziej na plus - znajdziesz tu moją recenzję takiego laptopa z RTX 4060.

Na minus - tylko kadłubek jest aluminiowy - a tak to tworzywo niestety. Przy czym mi to nie przeszkadza, bo jest sztywny i klapa działa bez zarzutu - nie miałem problemu z zawiasami ani tutaj ani w ROGu.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Wszystkim za sugestie. Byłem też w sklepach zobaczyć laptopy na żywo.

Myślę, że propozycja Lenovo Legion jest całkiem sensowna. MSI Cyborg mimo, że faktycznie dobrze wykonane to posiada zaledwie jeden wentylator, co go eliminuje. Huawei D16 zgadzam się, że to znakomicie wykonany laptop, bo sam go polecałem znajomemu, widząc go u szwagra, ale w tym wypadku odpada, bo szukam laptopa głównie do grania. TUF Gaming mi się nawet wizualnie spodobał, ale dziecku nie pasuje dziura między zawiasami, hehe.

Tak z macania w sklepie to rozważam: Lenovo Legion, Lenovo LOQ, HP OmenHP Victus (obudowa średnia, ale nadrabia matrycą), Acer Predator Helios Neo Ten ostatni wyskoczył poza budżet - 7,5k, ale młodemu się spodobał z racji na gamingowy wygląd. 

Trochę się obawiam wysokich temperatur w Predatorze. Co o nim sądzicie? Czy możecie polecić 1-2 najlepsze modele z klawiaturą RGB 5-7.5k? Wiem, że śmieszne kryterium, ale takie to kupowanie laptopa dla dziecka. Może ten wyżej wspominany ASUS ROG Strix? Może Aorus 15X?

Edytowane przez pauleta19
Opublikowano

Asus Rog Strix G16 - mam już drugi laptop z tej samej serii i szczerze polecam! 

Dobrze wykonany, cichy i chłodny jak na laptopa gamingowegp . System chłodzenia bazuje na 3 wentylatorach i w laptopie zastosowano ciekły metal więc problem zasychającej pasty nie występuje. Strix ma 3 profile użytkowania, które z pomocą małego zewnętrznego programu G-Helper można dowoli edytować i to jest największa zaleta. Dodatkowo można zrobić undervolting dzięki czemu obniżamy temperatury i jednocześnie podnosimy wydajność. 

Miałem G16 z i5 13450HX + 4070 i obecnie użytkuje G16 z i7 13650HX + 4080. Obydwa jak na laptopy gamingowe wypadają bardzo dobrze pod względem kultury jednak 4080 ma 165W a 4070 140W choć dobija do 100W i w trybie Turbo jest już wyraźna różnica w wydzielanym hałasie. Wydajnościowo jest bardzo duża różnica, która sięga ponad 60% na korzyść 4080. 

• Upvote 1