Isharoth 395 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Data premiery: 18 czerwca 2002 Data premiery EE: 27 marca 2018 Data premiery: 31 października 2006 Data premiery EE: ? Aż dziw że jeszcze tego wątku nie było! Graliście kiedyś? Może kojarzycie jakieś polskie serwery? Ja grałem sporo, zarówno w singleplayer jak i multiplayer. Grałem głównie na serwerach H&S, to też można było mnie spotkać na Endless Pain czy LotD, ale na pewno było tego więcej. Sam robiłem też kilka eksperymentów z serwerami, a z jednym, takim bardziej popularnym, nawet pomagałem tworzyć nowe lokacje. Uwielbiałem edytor i cały ten ekosystem NWN, który pozwalał tworzyć dosłownie własne gry w grze. Chciałeś postawić swoje mini MMO z własnym światem? Proszę bardzo. Chciałeś stworzyć szczegółowy i immersyjny świat do odgrywania ról? Bez problemu. Można było nawet stworzyć serwery PvP z arenkami. Ludzie tworzyli nawet takie tryby jak Capture the Flag z expieniem i ulepszaniem ekwipunku (serwer Antiworld), czy tower defense. Właściwie to community ograniczała jedynie wyobraźnia, bo gra była bardzo modowalna i można było nawet dodawać nawet nowe modele, efekty, tilesety pod lokacje. Można było też pisać własne skrypty. Brakuje mi czegoś takiego w dzisiejszych RPGach. Raczej już nic takiego nie powstanie, ponieważ jest to mało opłacalne dla wydawców. Fabuła z podstawki nie była nigdy uznawana za jakąś szczególnie dobrą. Natomiast dodatki to już co innego, szczególnie drugi dodatek, czyli HotU (polska nazwa - Hordy Podmroku). Były też moduły premium do kupienia w osobnym pudełku z Extra Klasyki. Mam nawet takie pudełko. Szkoda że nigdy nie zostały dokończone. Jedynie Kingmaker był skończony, ale niestety w EE od Beamdog te moduły nie są przetłumaczone na j. polski tak jak w oryginalne. Może kwestia licencji? Nie wiem. Kampania i dodatki są przetłumaczone tak jak w oryginale. Cieszę się że Beamdog wraz ze wsparciem community wskrzesił tę grę. Nawet niektóre serwery są aktywne. Szkoda że polskie community jest już praktycznie martwe. Raczej nie będzie już tego co kiedyś, czyli przed 2010 rokiem. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Co do Neverwinter Nights 2 to niestety moja przygoda z nim była o wiele krótsza. Głównie za sprawą słabego kompa jakiego wtedy miałem. Niestety gra okropnie mi na nim ścinała, czasem nawet gorzej niż Gothic 3. Oczywiście jak na tamte czasy to nie miałem wyboru i dzielnie grałem, mimo że dziś taką grę większość osób uznałoby za niegrywalną. Bo gdzie tam 10-15 fps + mocne ścinki. W dodatku na początku była mocno pobugowana. Obsidian chyba do tej pory się pod tym względem nie zmienił. Na porządnie usiadłem do niej dopiero kilka lat później. Niestety multi całkowicie mnie ominęło. Niby były tam jakieś pojedyncze polskie serwery, ale społeczność nigdy nie była tak duża jak przy jedynce. Ba, za czasów życia dwójki, jedynka chyba nadal miała znacznie więcej polskich graczy w multi. Dlatego grałem tutaj tylko i wyłącznie w kampanie SP + potem dodatek Maska Zdrajcy. Oj, w NWN2 kampania była nieporównywalnie lepsza od tej z jedynki. A dodatek Maska Zdrajcy to już prawdziwy sztos. Chyba dość mocno uznany przez fanów cRPG. ------------------------------------------------- Wątek założyłem z okazji leaka ze Steamdb. Otóż prawdopodobnie powstaje Neverwinter Nights 2 Enhanced Edition. https://steamdb.info/app/2738630/history/ To jest super wiadomość, ponieważ mimo iż NWN2 z GOGa działa na nowych systemach, to jednak interfejs, sterowanie i wsparcie współczesnych rozdzielczości pozostawiają wiele do życia. No i zostało jeszcze trochę bugów. Właściwie to dziś bez lekkiego zmodowania tej gierki jest ciężko. Jeśli EE będzie tak rozwijane jak to od jedynki, to szykują się spore poprawki. Ostatnio wróciłem do NWN i miałem siąść do 2 części, ale dobrze że tego nie zrobiłem. Skoro powstaje Enhanced Edition to już sobie na nie poczekam. Edytowane 12 Lutego przez Isharoth 1 1
Kabor 135 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Oczywiście, że grałem. Jednak dla mnie NN było słabsze od Baldurów. Zarówno fabularnie jak i mechanikami. Np. bronie były tylko +1, +2, +3 - brakowało unikatowych rzeczy. W BG każdy unikat maił opisaną historię, to robiło klimat. W NN tego zabrakło. Dopiero bardziej podobał mi się dodatek maska zdrajcy. 1
dagedy 13 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Ja ograłem NWN 1 z DLC zaraz po premierze, a teraz ogrywam EE, nie ruszałem NWN 2 bo czekałem właśnie na wersje steam i coś w stylu EE. Będzie grane 1
chrumcio 33 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Nie wiem, mnie jakoś nigdy ta seria nie podeszła... pograć pograłem, ale żadnej nie ukończyłem. BG, IWD to całkiem inna liga 1
Rekomendowane odpowiedzi