Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Po 8 latach wreszcie chcę wymienić mojego starego PC. Kwota jak w tytule z czego jak liczyłem samo 10 k pójdzie na monitor/grafike i procesor od których zacznę. PC głównie do gier.

specyfikacja:

grafika: 5070ti od msi o ile uda mi się ją dostać 20 lutego i dopiero wtedy zacząłbym zamawiać resztę.

procek: 9800x3d (chociaż zastanawiam się czy aż tak dobry mi potrzebny ale to w sumie kwestia kilku stówek)

monitor: https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html

Teraz zostaje reszta rzeczy na których już mniej się znam i proszę o poradę

Płyta: ASRock B850 STEEL LEGEND WIFI AM5 czy ASRock B850M PRO RS WIFI AM5. Widziałem, że te polecacie. Którą wybrać? 

Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III ARGB White 360 (zostać przy 360 czy iść może w 420?)
Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 DX White
RAM: w innych tematach polecaliście aby brać 6400MHz dlatego zastanawiam się między GOODRAM 64GB (2x32GB) 6400MHz CL32 IRDM BLACK V SILVER za 800 zł lub Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 bo białe i rgb ale to już 1200 zł. Zarówno jedne jak i drugie będą ok czy szukać coś innego?
Zasilacz: tu się kompletnie nie znam, doradźcie coś dobrego i sprawdzonego. 
Dysk: Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 (tu jeszcze pomyślę czy 2x1tb czy 1x2tb)

Czy taki zestaw jest ok? Obecny pc z gtx 970 chodzi mi od 8 lat i nic kompletnie się nie zepsuło, chciałbym złożyć równie dobrego :) z góry dzięki za porady, jak coś sobie przypomnę to jeszcze dopiszę

Edytowane przez Nightdew
Opublikowano

1 godzinę temu, Nightdew napisał(a):

5070ti od msi o ile uda mi się ją dostać 20 lutego i dopiero wtedy zacząłbym zamawiać resztę.

Jak będzie to jeszcze się zastanowisz nad nią 5 razy. W zagranicznych sklepach pokazują się jakieś sztuki po 5000 zł i więcej, parodia. 

procek: 9800x3d (chociaż zastanawiam się czy aż tak dobry mi potrzebny ale to w sumie kwestia kilku stówek)

do 1440p przy wydajności RTX 5070 Ti nie potrzebujesz takiego CPU, ale jak piszesz, różnice są tutaj małe w cenach

ASRock B850 STEEL LEGEND WIFI AM5

Arctic Liquid Freezer III ARGB White 360

To bym brał 

Pamięci wedle uznania, pewniakami są nadal 6000 MHz CL30/CL28. 

(tu jeszcze pomyślę czy 2x1tb

szkoda złącza 

Przeraża trochę to jak skończysz wydając 15k - z RTX 5070 Ti, nawet nie trochę, to wręcz straszne. 

Pod 15k masz https://proline.pl/koszyk/883eebcb z RTX 5080 jak dorwiesz za nieco ponad 6k. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Caps napisał(a):

Przeraża trochę to jak skończysz wydając 15k - z RTX 5070 Ti, nawet nie trochę, to wręcz straszne. 

Z jednej strony tak, wymiana planowana już od kilku lat ale chciałem przeczekać czasy krypto górki i skończyło się, że nic mi to nie dało ale z drugiej monitor oled plus porządne części pozwolą mi najwyżej wymienić grafikę za kilka lat a z obecnym planowanym setupem nadrobię gry z kilku ostatnich lat na które gtx 970 nie pozwalał. Dzięki za radę :)

Opublikowano (edytowane)

Ja trochę nie rozumiem czemu rozwodzimy się w ogóle nad 5070 Ti? W tej kasie spokojnie złożysz 9800X3D + RTX 5080, nawet odliczając te 3k na monitor.

Trzeba tylko poczekać na dostępność i tyle. Wczoraj rzucili 5080-tke na morele za 5200 zł bodajże, oczywiście zniknęła szybko ale za kilka, może kilkanaście tygodni sytuacja się pewnie ustabilizuje, kwestia poprawienia dostępności.

Do 9800X3D zdecydowanie bym dopłacił jeśli to ma być zestaw na kilka lat do przodu bez ruszania czegokolwiek.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano

Zobaczę jeszcze jak wypadnie w testach 5070ti w następnym tyg i o ile będzie ustępować 5080. Też spodziewam się unormowania cen za jakiś miesiąc/dwa jak już dostępność będzie większa. Na pewno chce wersje od msi bo mam zaufanie do tej firmy więc jedyne co to sam sobie muszę zadać pytanie czy po kilkuletnim czekaniu już mi się nie chce i biorę za te 5k 5070ti jakieś gaming trio czy czekam i liczę że za miesiąc dwa dostanę 5080 za te jakieś 5500 zł