Skocz do zawartości

Jaka tania karta dźwiękowa do mikrofotnu? (Audio w płycie głównej beznadziejne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję jakiejś niedrogiej karty dźwiękowej, najlepiej na USB, która by pozwalała na przyzwoite odbieranie dźwięku z mikrofonu - nie chodzi mi o super jakość studyjną, ale po prostu o dobrą jakość do rozmów. Posiadam płytę MSI Mortar Max, która ma Realtek ALC892/ALC897, i dzisiaj jak zrobiłem test mikrofonu w skype to doznałem szoku - słychać mnie było, ale szum ogromny! Jestem słyszalny, ale brzmi to naprawdę słabo. Testowałem z dwoma mikrofonami - mam jeden jakiś stary tani noname i drugi w słuchawkach FiiO FF1 - w obu szum identyczny. Zainstalowałem sterowniki audio producenta i jedyne co uzyskałem to program Realtek Audio Console, gdzie mogę włączyć redukcję szumów dla mikrofonu i oczywiście działa, ale powoduje że mój głos brzmi jak z metalowej puszki. Więc stwierdzam, że ten chipset audio jest do d... do mikrofonu i szukam czegoś co zadziała lepiej.

Chcę po prostu mieć normalny dźwięk bez szumów do rozmów i nie wymagam żadnej audiofilskiej jakości. Co możecie polecić? Kompletnie jestem nie w temacie kart audio.

Edit: Jeszcze dodam, że również testowałem mikrofon nagrywając w Audacity i szumi tak samo. Zmienianie Microphone Boost w niczym nie pomaga, zmienia tylko głośność głosu razem z szumami. Więc to nie wina Skype'a tylko raczej ogólny problem.

Edytowane przez Melon77
Opublikowano

@Melon77

Pytanie:

1. Szum biały czy sprzężenie zwrotne (przewód MiC w pobliżu innych przewodów/głośników/telefon/router/zasilacz impulsowy/itd...).
  2. Instalacja stara czy nowa - przewód ochronny (PE) jest ???

Kuzynka ma identyczne MOBO z 1600x (PSU Seasonic), tani ponad 20 letni pożółkły MiC (taki biały patyk z okrągłą podstawką na jack-u :)) i jakość nagrywania jest OK (PE jest).

@Send1N

Jeżeli jest to sprzężenie z racji braku PE , to G5 a tym bardziej G1 prawdopodobnie niewiele zmieni , przypuszczam że lepszej jakości nagrywania trzeba by szukać np. w interfejsie Focusrite + MiC na XLR (phantom).

Gdyby G5 miał zewnętrzne dobre zasilanie impulsowe (separacja) to jest szansa na poprawę , równie dobrze może być że PSU Autora jest kiepskie i stąd problemy.

• Like 1
Opublikowano

@Send1N

Brak PE nie jest wyznacznikiem , jeżeli przykładowo linia nie jest prawidłowo zabezpieczona (na słupach/blokach/domach - przyłączach) wychodząc z ST , każdy dom podpięty do niej będzie wprowadzał "syf" (zniekształcenie sinusoidy - używanie silników/spawarek/itd...) na całej jej długości.

Znam osoby które pozbyły się tego problemu stosując transformatory separacyjne (w audio dość popularne).

Równie dobrze problemem może być nadajnik dużej mocy w pobliżu , silnik windy w bloku , kiepski przewód (ekranowanie) zasilający w pobliżu "audio" , głośniki aktywne , stara pralka u sąsiada , "nieszczelna" mikrofala , mały ale mocny magnesik neodymowy w przypadku najtańszych MiC dynamicznych (jeżeli nie będzie prawidłowo ekranowany), itd... temat rzeka - mikrofon to potem wszystko "zbiera".

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.02.2025 o 08:07, Send1N napisał(a):

Może G5 z b-stock https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g5-b-stock lub szukaj używki Maya u5 na olx w okolicy 100zl (nowe nieopłacalne) Ja mam obecnie tanią jak barsz SoundblasterX G1 za którą dalem 70zł i żadnych problemów typu szumy mikrofonu nie mam.

Nie wiem, czy to nie za wielkie armaty jak na moje proste potrzeby, bardziej myślałem o małej karcie wielkości przejściówki na kablu i w pierwszej kolejności chcę coś nowego/aktualnego niż polować na używki jakichś legendarnych modeli. Moje potrzeby są naprawdę małe - po prostu żeby mikrofon mi nie szumiał.

13 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

Szum biały czy sprzężenie zwrotne (przewód MiC w pobliżu innych przewodów/głośników/telefon/router/zasilacz impulsowy/itd...).

Tak, jest to szum biały, może nie idealnie czysty, ale taki delikatnie "poszarpany", coś jakby zmieszać szum morza, wodospadu i deszczu.

13 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

Instalacja stara czy nowa - przewód ochronny (PE) jest ???

Instalacja średnio nowa, więc nie mam pewności czy PE jest. Ale z instalacji to raczej nie wchodziłby szum biały tylko bardziej jakieś brzęczenie, buczenie, itp.? Poza tym oprócz sieci używam też do zasilania kompa małej instalacji solarnej off-grid przez przetwornicę Victron Energy, oczywiście pełny sinus - stamtąd to raczej nie mam żadnych zakłóceń energetycznych, bo instalacja jest tak mała, że jeśli jakieś zakłócenia by się pojawiły, to raczej śladowe wielkości. Rodzaj źródła prądu (sieć / off-grid) nie robi żadnej różnicy w szumie. Tak samo gniazdo na fromcie obudowy czy do panelu płyty też nie robi różnicy. (Edit: moje PSU to BeQuiet Straight Power 11 550W)

Ze względów praktycznych (gabarytowych) najchętniej wziąłbym jakieś maleństwo jak np. Antlion Audio ModMic - pytanie więc czy macie coś do polecenia z urządzeń tego typu. Jest parę typów takich tanich małych kart w sklepach, ale nie mam pojęcia co one są warte.

Edytowane przez Melon77
Opublikowano

@Melon77

Przewód ochronny (PE) jest żółto-zielony (tzw. uziemienie).

Gwarantuję że gdybym przyjechał na pomiary z samym miernikiem pola i oscyloskopem to wyszło by inaczej niż piszesz Autorze :).

Jeżeli AC DC/AC nie robi różnicy , to drugim w kolejności winowajcą jest pole elektromagnetyczne.

MiC w FiiO i "nonejmie" będą co najwyżej miernej jakości (cieniutki dołączony przewód robiący za antenę , to samo tyczy przewodu HD-Audio wpinanego do MOBO).

Moja propozycja to:

Wypięcie z MOBO wtyczki HD-Audio i sprawdzenie czy jest poprawa (sam nigdy tego nie podpinam).

Wymiana przewodu w "nonejmie" na np. Cordial CMK 209 plus jack (wymagana lutownica) - wyjdzie pewnie więcej niż ten MiC kosztował :).

Kupno przyzwoitego/amatorskiego MiC na USB , lub interfejs i MiC XLR.

Powyższe dotyczą typowo problemów sprzętowych.

Problemy programowe jak np. czułość w systemie jest ustawiona na MAX , itd... to nie pytanie do mnie.

Opublikowano

No pewnie jakieś zakłócenia w źródle zasilania kompa zawsze się znajdą, natomiast nie za bardzo wydaje mi się możliwe, żeby szum biały pochodził z sieci lub innych interferencji - inne rodzaje zakłóceń jak najbardziej, ale nie szum biały - no chyba, że się mylę, po prostu sam czegoś takiego nigdy nie zauważyłem.

Taka ciekawostka, próbowałem ten mikrofon ze słuchawek FiiO w starym laptopie Lenovo i tam nie szumi - tzn. szumi, ale to jest szum bardzo cichy i wg mnie zupełnie "normalny" jak na takiej klasy sprzęt, Czyli wszystko zdaje się wskazywać na płytę główną, może coś w moim egzemplarzu jest nie tak.

No cóż, będę próbował jakichś tanich kart dźwiękowych i zobaczę. Pomysł z mic na USB też wydaje się ciekawy, ale w pierwszej kolejności spróbuję zdobyć dobrego działającego jacka, żeby móc używać mikrofonów, które już mam.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.02.2025 o 17:06, MAKU napisał(a):

Jest tez sound-blaster-x1-b-stock za 169zl z roczna gwarancja, jakiś czas temu sam taka kupiłem i jestem zadowolony.

Niestety jest obecnie niedostępny, a gdzie indziej dużo droższy, ale może uda mi się zapolować gdzieś na niego.

Póki co wziąłem tego Antlion Audio ModMic na wypróbowanie bo w miarę tani i jest  porażka. Dźwięk z mikrofonu jest całkiem niezły, ale niesamowicie cichy, nagrywając w audacity z wszystkimi ustawieniami głośności na maks dźwięk jest niemal niesłyszalny, akceptowalna głośność się robi po podbiciu o co najmniej o 20 dB w edycji. Skype sam dodatkowo podbija trochę głośność, ale nadal jest bardzo cicho. Testowałem na obu mikrofonach, które używałem. Sam stosunek sygnału do szumów jest w miarę dobry, ale co z tego jak mało co słychać. Dodatkowo do słuchania muzyka też ta karta nie za bardzo, bo nie ma praktycznie basów - byłaby ok dla mnie do rozmów, gdyby tylko mikrofon działał. I widać jak opisy producentów są nic nie warte - miała być niby "większa głośność mikrofonu" a prawie nic nie słychać...

Trudno, szukam dalej.

Edytowane przez Melon77
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem SB Play 3 i jest dużo lepiej. Mikrofon prawie nie ma szumu i dźwięk jest ładny i czysty, w porównaniu z audio w płycie niebo a ziemia. Jedyny mankament, to sterownik nie posiada opcji Boost, więc ten mój mikrofon no-name jest dość cichy, choć i tak dużo głośniejszy niż w przypadku karty Antlion, da się tego używać. Mikrofon w słuchawkach Fiio jest głośniejszy i tam nie ma potrzeby wzmacniać sygnału, no ale muszę używać 100% głośności, więc opcja Boost by się przydała w razie czego. Ale wypróbowałem podbicie głośności za pomocą APO Equalizer i to działa, więc awaryjnie mogę się tym posiłkować. Na plus dźwięk odsłuchu jest dobry - nie potrafię stwierdzić czy lepszy od integry, ale dla mnie gra dobrze.

Tak na marginesie ten mój mikrofon no-name wcale nie jest taki no-name, tylko Media-Tech, kojarzę tą markę kiedyś z tanich płyt CD/DVD. Mikrofon ma jakieś 20 lat i kosztował tyle co 2 pizze, coś w stylu Trust Primo, może faktycznie czas na kupienie czegoś lepszego, co ma lepszą czułość.

Edytowane przez Melon77
  • Upvote 1