Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Zamówiłem sobie taki dysk M.2 do leciwej już płyty Asus Z97 Pro Gamer

https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-goodram-px500-pcie-gen-3-x4-nvme-256gb-12837782876?utm_source=coma_email&utm_medium=de2b9b4c973470b82522005f360c18f278c0ce8b#productReviews

image.png.bd0612afee4c27c3e93d5e8111e44f06.png

Ale teraz patrzę że mam złącze M.2 Sata czyli takie z dwoma "wcięciami"

image.png.4f37ea793ed15fb095a8cf751e3143b3.png

Dobrze rozumiem że nie podejdzie mi ten good ram?

Tutaj spec złącza z manuala

222222.jpg

Edytowane przez bbandi
Opublikowano

Drugi myślnik - wspiera oba standardy (both SATA & PCIE mode).

Natomiast poniżej (pierwsza gwiazdka), masz napisane co nie będzie działało po obsadzeniu slotu m2:

- jak włożysz dysk SATA to przestanie działać pierwsze gniazdo PCIe x1 oraz czwarty port SATA,
- jak włożysz dysk NVMe to przestanie działać pierwsze i drugie gniazdo PCIe x1.

• Like 2
Opublikowano

Widzi dysk w biosie? Może tam są jakieś przełączenia dotyczące dysku M2. Powinno działać chyb że coś masz wpięte te 2 małe pcie lub pod sata 4.

Opublikowano

Teraz to włączyłem i nadal nie wykrywa, dysk zostawie mimo to, przyda się kiedyś, możliwe że bios trzeba by nowy wgrać ale nie chcę ryzykować bo kiedyś tak płyte uwaliłem i do serwisu poszła, wgrali nowy :D

Opublikowano (edytowane)

Normalnie napisałbym że po prostu ten model jest niekompatybilny z twoją płytą (zdarza się) ale jeżeli masz bios starszy od tego to jednak warto zrobić update:

1.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

A moze po prostu go nie widzi menadzer bo dysk trzeba zainicjowac w zarzadzaniu dyskami.:hmm:

Do tej pory nie wiemy czy jest niewidoczny w biosie czy tylko pod windows.:wariat:

Edytowane przez militarny78
Opublikowano

Dlatego zwróć  uwagę na to co pisałem, przy środkowym biosie ze stawki do tej płyty jest dopisek z gwiazdką jak na obrazku wyżej, być może jest tak że płyta wcale do tego biosu nie rozpoznaje dysków nvme w tym slocie a same sata b key :E 

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Normalnie napisałbym że po prostu ten model jest niekompatybilny z twoją płytą (zdarza się) ale jeżeli masz bios starszy od tego to jednak warto zrobić update:

1.jpg

Mam wersje z 2014 ale nie mam odwagi tego ruszać bo czuje że się coś posypie a nie wiadomo i tak czy zadziała

Opublikowano

Bo jak  ją kupiłem i robiłem flasha to płyta nie wstała i musiałem wysyłać ją na serwis, wtedy były też płyty na Z97 z 2kośćmi Biosu i jak ktoś zepsuł to miał drugą w razie czego, u mnie jest jedna. 

Opublikowano

I trauma została czaje ;) ale nie powinno być problemu, musiałbyś mieć mega pecha zeby drugi raz się to stało, coś musiało pójśc nie tak w tamtym czasie, wątpie aby bios był zwalony ten ze strony :/

Opublikowano

Upgrade Biosu na tej płycie to będzie jedyne wyjście, żeby płyta widziała ten dysk NVMe, nawet jeśli płyta posiada złącze M.2 NVMe. Inaczej płyta nie widzi tego dysku i nie będzie się dało z niego zabootować, nie wspominając już o instalacji Windowsa.

Opublikowano
41 minut temu, Spl97 napisał(a):

Inaczej płyta nie widzi tego dysku

tutaj niestety autor niby chce pomocy, ludzie się produkują ale wszystkiego się boi, czyli sam sobie pomóc już nie chce, a to jedyny oczywisty w zasadzie sposób, to i tak że płyta z 2014 roku ma obsługę m2 nvme,

Sens podał na talerzu, ale chyba musi przyjść pocztą i samo się zrobić..

bez urazy kolego autorze tematu, ale po prostu inaczej się nie da....

43 minuty temu, Spl97 napisał(a):

nie będzie się dało z niego zabootować,

tego może się nie dać nawet jak go zobaczy

młodsze płyty na topowym następcy czyli Z170 , miałem msi, i tak potrafiła obsłuzyć dużo młodsze m2 nvme po aktualizacji biosu, ale bootowanie tylko na customowym/nieoficjalnym biosie

temat w ktorym to samo :

Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

młodsze płyty na topowym następcy czyli Z170 , miałem msi, i tak potrafiła obsłuzyć dużo młodsze m2 nvme po aktualizacji biosu, ale bootowanie tylko na customowym/nieoficjalnym biosie

Żeby Z170 natywnie nie wspierał dysków M.2 NVMe? Aż się zdziwiłem, myślałem, że następna platforma po Z97 ma już natywne wsparcie NVMe.

Co do Z97, to w sumie wiedziałem wcześniej, że nie ma natywnej obsługi NVMe i musi być wgrany nowszy bios z obsługą NVMe, żeby widzieć takowy dysk.

2 godziny temu, miro napisał(a):

tutaj niestety autor niby chce pomocy, ludzie się produkują ale wszystkiego się boi, czyli sam sobie pomóc już nie chce, a to jedyny oczywisty w zasadzie sposób, to i tak że płyta z 2014 roku ma obsługę m2 nvme,

Sens podał na talerzu, ale chyba musi przyjść pocztą i samo się zrobić..

bez urazy kolego autorze tematu, ale po prostu inaczej się nie da....

tego może się nie dać nawet jak go zobaczy

Nie zobaczy jedynie w biosie, natomiast Windows pod warunkiem, że uruchomiony będzie z innego dysku bez problemu ten dysk wykryje. Bez upgrade biosu dysk NVMe może jedynie użyć jako drugi czy kolejny dysk na dane bez możliwości zabootowania z niego. Dlaczego tak jest? Bios do obsługi dysku M.2 NVMe potrzebuje modułów z obsługą samego protokołu NVMe, żeby taki dysk wykryć i móc z niego zabootować oraz zainstalować Windowsa jako dysk systemowy. Swego czasu używałem dysku NVMe na platformie AM3+ na płycie Crosshair V Formula i tam musiałem wgrać zmodyfikowany bios z modułami obsługi protokołu NVMe prosto ze strony Win Raid coś tam, żeby móc użyć na tej płycie dysku NVMe jako dysku systemowego, gdyż inaczej nie było to możliwe.

Opublikowano
39 minut temu, Spl97 napisał(a):

Bez upgrade biosu dysk NVMe może jedynie użyć jako drugi czy kolejny dysk

jak widac po poprzednich postach nie widzi mu go też w windows, czyli jednak nowy bios jest potrzebny

jest to w postach tutaj, send pokazał opis przy nowszym biosie, to samo w temacie z rededita

40 minut temu, Spl97 napisał(a):

Żeby Z170 natywnie nie wspierał dysków M.2 NVMe?

tak było, Z170a-mate od msi