Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, obecnie posiadam konfig jak niżej:

Case: Lian Li a4-h20
CPU: Ryzen 5 5600 + be quiet! Pure Rock LP 92mm

PSU: SF Series SF750 80 PLUS Platinum SFX

Motherboard: Biostar B450NH 6.0 ITX

RAM: 3200 DDR4 2x 16 gb

SSD: ADATA 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe LEGEND 800

GPU: Asrock RX 6600 8gb Challenger

Chciałbym zmienić platformę na AM5, pozbyć się wszystkiego i zostawić obudowę, chłodzenie, zasilacz.
Zastosowania to:
- gry (tytuły AAA), mogę tu iść na kompromisy z detalami -> rozdzielczość 2560x1440,
- programowanie (aplikacje mobilne), sporo pracy w Android studio i emulatorami. Mam wrażenie że obecnie dysk i cpu podczas pracy to wąskie gardło.

Budżet: GPU to tak do 2k, cpu+mobo+ram+dysk, tutaj budżet około 4k.

PS. Zależy mi na tym żeby komputer był w miarę energoszczędny, dlatego nie chcę tutaj wchodzić w jakieś mega prądożerne gpu.

Edytowane przez jameshook93
  • jameshook93 zmienił(a) tytuł na Zestaw pod programowanie/gry 6k
Opublikowano

Pod twój użytek wziąłbym 12-rdzeniowego Ryzena 7 7900:

https://www.morele.net/inventory/info/4b8bda5b/

Procek 12-rdzeniowy, ale jak na takiego potwora to jego zaletą jest świetna efektywność energetyczna, więc nie grzeje się przesadnie.

Do tego SSD 2TB, RAM od razu 64 GB (akurat w niezłej promce jest - przerzuć od swojego koszyka to wskoczy).

W kwestii GPU to do 2K masz RX 7700 XT który pod 1440p jest dobrą opcją. Ewentualnie można zaczekać na RX 9070 i zobaczyć co pokażą te GPU i jak będą wycenione - prezentacja 28 lutego, premiera w marcu ale pewnie realna dostępność w kwietniu-maju.

• Upvote 1
Opublikowano

A gdyby po taniości wrzucic 5950X? To nie wiele mniejsza wydajność od 9 7900. Do tego AiO 240 na górę obudowy tylko .... sekcja VRM na tej płycie jakoś mnie nie przekonuje. 

• Upvote 1
Opublikowano

Chyba nie chciałbym inwestować więcej w AM4. Wolałbym się jej pozbyć i zainwestować w AM5, zwłaszcza że wnerwia mnie brak bluetootha/wifi wbudowanych w płytę główną i mocno męczę się na adapterach na usb które zrywają połączenie bluetooth...
Co do procesora, to mam obawy czym schłodzę tego AMD Ryzen 9 7900, myślałem o Ryzen 7 7700 z racji mniejszego poboru prądu, a dwa że raczej bym został przy chłodzeniu powietrzem jaki mam, be quiet! Pure Rock LP 92mm. Wodnego chłodzenia nie potrafiłem zamontować w tej obudowie, co prawda wtedy miałem zasilacz SFX-L a teraz mam SFX, no ale sam nie wiem...

Opublikowano

Zmieniłem jednak obudowę na Lian Li DAN Cases A3, więc tu zmieszcze mATX, chciałbym zmigrować na mATX ze względu na koszta.
Czy jak bym kupił CPU typu AMD Ryzen 7 9700X to chłodzenie Thermalright Peerless Assassin 120 White będzie ok?
Płyta główna: ASRock B650M PRO RS
Ram i dysk to już wezmę ten co mi polecaliście.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Informacyjnie, udało się skompletować sprzęt, dzięki wszystkim za pomoc. W środę pewnie będę składać całość.

procesor: Ryzen 7 7700,

chłodzenie cpu: Thermalright Peerless Assassin 120 White mini
obudowa: Lian Li DAN Cases A3
zasilacz: SF Series SF750 80 PLUS Platinum SFX

płyta główna: ASRock B850M PRO RS WIFI
dysk ssd: SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280
ram: ADATA 32GB(2x16GB) 6400MHz CL32 Lancer Blade RGB
gpu: tymczasowo zostaje Asrock Challenge RX 6600