Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim,

Na jakieś 20 lat wypadłem z obiegu sprzętu PC, a kiedyś nawet nieźle mi szło. Od jakiegoś roku wróciłem do czytania portali branżowych i trochę sobie to odświeżam.

Mój ostatni PC to był Pentium III, więc sami widzicie - trochę technika poszła do przodu. 

Kombinuję sobie zestaw do biura na firmę, ale w przerwach czasem lubię pobiegać po Dust II w deatchmatch (też od pół roku, a poprzednio grałem w CS 1.6). I w sumie jest to najmocniejsza gra jaka mnie interesuje, czasem Worms, lub FarCry1 / 2 - nic na dzisiejsze czasy bardzo wymagającego. Może jakaś samochodówka. Asphalt mi wystarcza.

Zestaw ma kupić firma, budżet jest wiadomo jaki - niski, dopuszczam dołożenie własnej karty graficznej jeśli mi za bardzo zetną kasę.

Ma służyć przede wszystkim do codziennej pracy biurowej (email, word, excel, przeglądarka). No i raz na kiedyś do zagrania.

Obecnie robię to na laptopie HP Pavilion Gaming 17 , i5-11300H, 32 GB RAM, RTX 3050, ekran 17 cali 144 Hz FullHD. Mysz L G 305. 

Daje to około 120 FPS na średnich. I wystarcza, nawet mi to idzie. Nie dostaję jakoś potwornie po tyłku.

Poproszę o wasze komentarze do jn.

Monitory - wybrałem Gigabyte G24 F2 - dwie sztuki. Po filmikach z morele / Stiglar. Monitor biurowy musi mieć regulację wysokości.

Klawiatura membranowa (biuro).

Mysz zostaje.

Windows 11 Pro wersja BOX.

to  już razem prawie 2500 zl.

No i zostaje puszka pod biurko.

CPU: Ponieważ komputer biurowy to CPU musi mieć grafikę. A więc żadne F wersje. Jeśli dostanę kasę to wymyśliłem Ryzen 8700G i wtedy nie dokupować własnego GPU (wystarczy, na YT widziałem że da 120 FPS takie coś w CS2). Jeśli nie dostanę tyle co chcę to 8500G lub 8600G, wtedy do tego Fera5 i moje GPU. Albo AM4 - wtedy R7 5800G i Fera5. PCI 3.0 mnie nie przeraża. Wtedy rzecz jasna też moje GPU.

Do 8700G - jeśli się uda, nie planuję zmieniać coolera, akurat on ma to lepsze (większe) niż niższe procesory. Albo dokupię Fera5 za swoją kasę, zamiast GPU ;-)

Zestaw biurowy w zasadzie nie podlega upgradeom, więc zamknięta platforma AM4 mnie nie przeraża. 5800G i 8500G to ta sama cena CPU ale MB i RAM są tańsze, zobaczymy ile będzie kapusty.

Na razie podpowiedzcie pls czy w ogóle to są dobre pomysły.

Nie musi być mnóstwo mocy, koledzy moi mają i7 4771 (4th gen!) + 16GB DDR3 - dają radę pracować bez kłopotu. SSD na SATA do tego.

na AM5 wyszło mi 3400 zl, na AM4 - 2300 zł.... różnica jest.

RAM: 32 GB - 2x16. DDR4 3200 lub DDR5 6000 - szybsze chyba niepotrzebne.

MB: musi mieć dwa cyfrowe wyjścia na monitory. Przecież nie będę używał VGA w 2025 roku, po co to jeszcze montują w ogóle. Znalazłem na AM5 asusa nawet z 2 x DisplayPort.

Raczej 4 sloty na RAM, chłodniej no i łatwiej dołożyć, nie trzeba nic sprzedawać.

2 x M2 najlepiej, ale nie bardzo koniecznie. 

O ile wiem, jeśli w wersji AM4 to do tego procka 5800G wystarczy B450, nie musi być B550? 

Najbardziej ufam ASUSowi jakoś, ale - jakieś podpowiedzi?

GPU: no jeśli CPU=8700G to bez a jeśli moje, to wolę żeby nie było super drogie. To tylko CS2 w końcu na FHD. Myślałem o R470/R570 lub GTX 1650/1660 za około 500-600 zł, ewentualnie się bardziej szarpnę na nową RX6600. No ale pewnie że wolę nie. Musi mieć dwa DisplayPort. RX 6400 i 6500XT wypadają jakoś strasznie słabo, zwłaszcza jak za ten pieniądz. Co sądzicie?

CASE: nie musi mieć dużo śmigieł, ale przewiewna tak. 

https://www.morele.net/obudowa-preyon-nest-meshy-prenm02b-13094308/

ta mi się podoba, 250 zl, to już taki max w sumie jak do biurowego komputera.

Chcę pełne ATX, nawet jeśli MOBO będzie mATX. Miejsce mam.

Tu mam trochę uwagę lub zdziwienie - widzę że zasilacze są montowane na dole (20 lat temu takich nie było ;-) ), ale większość obudów pozwala na montaż tylko wentylem w dół, czyli zaciąg znad podłogi. No kurde, ale wtedy by się przydało żeby obudowa stała jakoś wyżej, czasami mają takie niskie nóżki.... ja mam wykładzinę w biurze, nie chcę tego zatkać. Dlatego też myślę o tym żeby obudowa miała możliwość odwrócenia zasilacza wentylem do góry. Tak wiem, to gorszy przepływ powietrza, wiem że chodzi o to żeby zasilacz nie brał udziału w obiegu powietrza w obudowie, no ale kurde - dywan zatka mi nóżki wysokości 8mm. Na panelach/kaflach to tak. Zobaczcie na przykład Krux, no jak to ma działać na dywanie?

Ale najwyżej podniosę ją na czymś, nie wiem, krążkach hokejowych albo doklejonych kółkach meblowych.

PSU: modularny być nie musi. 600W wystarczy?, nawet z tym GPU jeśli je sam dołożę? MSI? Kiedyś miałem Fortrona ale kiedy to było.... Endorfy? Polecane w sumie są. Czy lepiej BQ? 

SSD: 1TB, Lexar 710 lub Kingston KC3000, chyba że starczy na Samsunga.... jakieś inne propozycje?

Poproszę o wasze uwagi.

-- 

Pozdrawiam wszystkich, Michał.

Opublikowano

jasne:

zestaw biurowy plus CS2

1. do 3500k pln zestaw biurowy plus CS2  full HD

2. do 2500k pln  zestaw tylko biurowy  a plus CS2 - do ogarnięcia dodatkowym GPU za 500-900 zł (używanym)

co wybrać?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym to na Intelu i5 14400 postawił:

https://www.morele.net/inventory/info/420e538d/

Będziesz miał dobrą wydajność w gierkach i fajny CPU do pracy wszelakiej - łącznie 10 rdzeni / 16 wątków robi robotę.

Do tego dokup używkę RTX 3060 za te 7-8 stówek i masz spoko kompa pod CS'a. 

Nie musisz brać droższego Windowsa Pro, licencji Home też można używać w firmie.

8600G bym raczej nie brał, bo i tak jesteś skazany na osobne GPU jak chcesz sensownie pograć, a będzie trzeba dopłacić do droższego RAM-u DDR5. Jak już to 7600 + osobne GPU, ale znów zostaje dopłata do DDR5 a budżet chyba ciasny.

CS co jakiś czas dostaje aktualizacje które z reguły ubijają wydajność, więc lepiej mieć osobne GPU niż integrę.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Nie chodzi mi typowo o programy biurowe tylko o ogólną responsywność podczas pracy, odpalasz coś w tle, chociażby jakąś grę zminimalizowaną, Spotify, przeglądarkę z milionem zakładek, jakiś Youtube - i nagle dodatkowe rdzenie / wątki się przydają. 

Opublikowano (edytowane)

To jak AMD to 7600 + płyta B650 + 6000 MHz CL30 RAM DDR5, ale to wyjdzie z 2 stówy drożej (choć w grach też wydajniej). 8500G / 8600G / 8700G nie ma co brać zamiast 7600 skoro będzie osobne GPU - te procesory mają wydajniejsze iGPU ale za to moc obliczeniowa ze strony CPU jest słabsza.

5700G i AM4 to też średnia opcja, do pracy bardzo spoko ale pod CS'a już gorzej, bo procek będzie wyraźnie wolniejszy w tej grze od i5 14400 czy nawet i5 12400.

Czemu 14400 zamiast 12400? Bo to tylko 120 zł różnicy, głupio nie dopłacić za procka z większą ilością rdzeni / wątków + trochę większą wydajnością z pojedynczego rdzenia. 

Co do zasilacza, nawet markowe 450W by uciągnęło taki zestaw.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

W przypadku i9 dotyczyło całkiem dużego odsetka sztuk.

12 godzin temu, Dirian napisał(a):

głupio nie dopłacić za procka z większą ilością rdzeni / wątków

Które nie przydadzą się ani w biurze, ani w grach.

Opublikowano (edytowane)

W biurze się mogą przydać tak jak pisałem wyżej, zalezy ile softu odpalonego w tle. Są ludzie co mają po dziesiątki kart w przeglądarce odpalone, plus w tle gra Spotify, chodza jakieś programy, itp. W takim przypadku dodatkowe rdzenie / wątki robią robotę, a w grach nieco fps-ów podbije ciut lepszy wynik z single core. Zresztą dopłata jest na tyle mała że nawet nie widzę sensu dyskutować tylko dorzucić te 130 ziko do nowszego CPU i tyle.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Ciężki wybór, ale chyba lepiej iść w AM4. Płyta na B550 to jakieś 370 złotych, proc 

5600G z lombardu za 400 zł

5700G używany za 580 zł

Do tego jakieś RAMy 3200 MHz za 200 zł lub 3600 MHz za 230 zł. Do integry lepsze szybsze. SSD 1TB za 190 zł i za 1200 - 1400 zł można grać.

Ewentualnie olać integrę, kupić jakiegoś Ryzena 5600 za 370 zł lub używkę od 300 zł, ramy za 200 zł i normalną kartę graficzną i lepsze granie.

Opublikowano
26 minut temu, Dirian napisał(a):

Skoro ma być zewnętrzne GPU pod CS to jaki sens w braniu 5700G? 

bo firmowy komp musi mieć procka z karta. Bo GPU będzie prywatne, wiec komp musi działać bez niego.

Opublikowano

5600GT ma takie same zegary jak 5700G i jest wyraźnie tańszy.

3 godziny temu, Dirian napisał(a):

Są ludzie co mają po dziesiątki kart w przeglądarce odpalone, plus w tle gra Spotify, chodza jakieś programy, itp. W takim przypadku dodatkowe rdzenie / wątki robią robotę,

Nie robią roboty, to są szczątkowe różnice, Spotify i większość programów nie przekracza 1-2% (bo de facto używany jest jeden, a reszta siedzi w idle).

Opublikowano
Godzinę temu, Tatanka napisał(a):

bo firmowy komp musi mieć procka z karta. Bo GPU będzie prywatne, wiec komp musi działać bez niego.

Chodzi mi o sens 5700G względem i5 14400, cenowo praktycznie to samo +- 60 zł, a wydajnościowo Intel jest wyraźnie szybszy. Z kolei lepsza integra z 5700G się nie przyda do niczego tutaj.

Opublikowano
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

Skoro ma być zewnętrzne GPU pod CS to jaki sens w braniu 5700G? 

Przecież napisał, że dopuszcza możliwość własnego GPU a nie, że będzie na pewno. IGPU w 5700G jest dość wydajne.

Opublikowano
11 minut temu, Dirian napisał(a):

Napisał też, że chce grać w CS a na iGPU nie pograsz sensownie w CS. 

tylko na tym z 8700G się da, wszystkie niższe GPU i wszystkie intelowe są za słabe do tej gry

ciekawa sprawa z tym intelem, napalony byłem na AMD ale poważnie rozważę tego 14400. wygląda na chłodniejszy od R5-7600. 

intelowi dać DDR4 czy DDR5 czy bez znaczenia?

dostalem budzet na puszke, ale zakupy w marcu albo nawet kwietniu, wtedy wrócę do tematu. 3000 zl z VAT na sprzet. 

Pytania:

czy 14400 można puścic na chipset B660 czy trzeba na B760?

intelowi dać DDR4 czy DDR5 czy bez znaczenia?

jak się ustawia te power limity cholerne? czytam i czytam i nie rozumiem co piszą. nie muszę wydusić maxa wydajności, wolę ciszę i spokój, mogę mu trochę podciąć skrzydła jesli ma to przedłużyć jego życie

Opublikowano

Może być B660, kwestia ceny. Pamiętajcie tylko że może być konieczny update BIOS płyty zarówno na B660 jak i B760 jak się trafi jakiś leżak magazynowy. Więc albo zamówić PC z montażem albo dokupić aktualizacje w sklepie.

Zostałbym przy DDR4, pod twoje zastosowania wystarczy no chyba, że chcesz wyciągnąć trochę więcej klatek w CS. Z drugiej strony jak już dopłata do DDR5 to wtedy lepiej wziąć Ryzena 7600 bo w CS będzie jeszcze wydajniejszy.

Limitów przy tym CPU nie musisz ustawiać, to nie wersja "k" żeby trzeba było coś grzebać.

Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Z drugiej strony jak już dopłata do DDR5 to wtedy lepiej wziąć Ryzena 7600 bo w CS będzie jeszcze wydajniejszy.

A jak DDR4 to ... 5600GT, zegary jak 5700G za 550zł.

Opublikowano

słuchajcie, zmieściłem się w 3k za sprzęt na AM5, Ryzen 5700G na AM4 wyszedł mi tylko 400 zł taniej sumarycznie, wiec szkoda nafty, skoro firma płaci. A ten Intel 14400 - no niezły pomysł, ale jakoś te problemy intela z 14th gen mam w głowie, czytam o tym trochę i jakoś nie mogę się przekonać.

Zobaczcie jak to wygląda:

Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 (EY3A005)   135 zł

Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G)   369 zł

Procesor AMD Ryzen 5 7600, 3.8 GHz, 32 MB, OEM (100-000001015)       783,68 zł

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 5200MHz, CL36 (KF552C36BBEK2-32)     383 zł

Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE    619,79 zł

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 650W ATX 3.1 (BP002EU)    357,13 zł

Obudowa Genesis IRID 505 V2 MIDI TOWER (NPC-1517)      259 zł

razem 2906 zl

do tego winda 11 pro box no i jakieś GPU

a ponieważ trochę budżetu zostaje to myślę o tym, żeby zamiast dwóch monitorów 24" FHD (Gigabyte GF24 F2) kupic jednen 24" 1440P. Ja mam teraz jeden monitor 21.5 "" FHD Della, 60hz, do pracy. Wiec by został jako drugi a jako główny kupil tylko jeden, Jest taki AOC polecany 24" 1440p - jakie są wasze opinie? do pracy sie nada? 

No i GPU będę musiał kupić droższe do 1440p, nie wiem czy RX6600 wystarczy.