Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co rozumiesz przez dobre Audio?

Każda płyta głóœna ma tylko "jodek", nie ma karty dźwiękowej z prawdziwego zdarzenia.

Opublikowano
21 minut temu, pawelsake napisał(a):

chodzi mi o to czy warto przepłacać o 400 zł do droższych modeli płyt bo mają mniejsze szumy

Poczytaj w Google lub w sztucznej inteligencji co to Kodek na płycie głównej i czym się różni od jakiejkolwiek karty dźwiękowej.

Kodek to kawałek kwadratu, najprościej tłumacząc, który robi dźwięk w 99% Programowo, a nie sprzętowo.

Ja bym w to nie inwestował bo lepiej kupić jakąś kartę dźwiękową zewnętrzną na USB np od Fiio i będzie to grało, dużo lepiej zawsze, oczywiście zależy też na czym słuchasz, słuchawki, głośniki komputerowe czy jakieś lepsze audio, kolumny, wzmacniacz?

Opublikowano (edytowane)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=1050897786#gid=1050897786 tu masz tabele wszystkich płyt b850 (i innych) masz czarno na białym jaki dana płyta ma kodek ;) ale ogólnie to jest tak jak wyżej Euzebiusz pisał i tego bym się trzymał, nie dopłacał bym specjalnie do płyty z lepszym kodekiem tylko zaopatrzył się coś customowego w większości przypadków nawet taniej wyjdzie :E bo taki dac za 200zł na usb czy wewnętrzna karta dzwiękowa na slot dadzą lepszy efekt niż najlepszy z tych zintegrowanych układów w tabeli.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Przyklad:

https://www.x-kom.pl/p/159931-karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-audigy-rx-pci-e.html

Możesz poszukać gdzie jest najtaniej, albo jak sprawna używka na Allegro też może być. Wsadzać w slot i jazda, a zagra o wiele lepiej niż jaki kolejek Kodek chodźmy nie wiem co o nim pisali.

Jak nie potrzebujesz wyjścia cyfrowego SPDiF tylko do głośników lub słuchawek  czy też nie podłączasz głośników 5.1 do komputera to wystarczy taki DAC:

https://www.x-kom.pl/p/1279500-wzmacniacz-sluchawkowy-fiio-ka11-dac-czarny-type-c.html

Opublikowano (edytowane)

Z wewnętrznych to nawet znacznie tańsza zagra o niebo lepiej na słuchawkach np https://www.ceneo.pl/124536606 siedzi tam kodek alc1220 ale przynajmniej nie totalnie goły jak na płytach + masz wzmacniacz słuchawkowy więc dzwięk nie będzie zbyt cichy i płytyki. Ja mam obecnie SoundblasterX G1 na usb za którą dałem 70zł i dzwięk jest lepszy niż na integrach :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N

Zgoda, ale lepiej wydać 200 czy 289 na dobrą kartę dźwiękową niż dokładać 400 zł do kodeks na płycie głównej :) 

Opublikowano

@pawelsake To tak nie działa bo forum ma działać na zasadzie kumulowania wiedzy, a nie wywalania do kosza kiedy problem jednego użytkownika został rozwiązany, zakładamy (w swojej naiwności) że to co tworzą użytkownicy ma jednak jakąś wartość.

Ale ok, zamknę temat.

• Upvote 1
  • Mar_s zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tutaj chyba mylisz generacje procesorów i podejście do TAU vs dana generacja CPU.  Moim zadaniem przed pisaniem szybkich twierdzeń w stylu "Co tu czytać...." to lepiej jest poczytać dokumentację od i9‑10850K   Ten procesor również używa Turbo Time Parameter (Tau) do liczenia średniej mocy dla PL2. Jednak w Comet Lake Tau jest mniej elastyczne i bardziej statyczne niż w 13./14. generacji. i9‑10850K) używa Turbo Boost 2.0 – to prawda, ale klasyczny, starszy niż w 13./14. generacji. 13./14. gen używa Turbo Boost 2.0 z Adaptive Boost Technology (ABT)   W 13./14. gen co TAU faktycznie robi ·         Tau to parametr matematyczny używany przez algorytm Intel Turbo do wyliczania średniej mocy w czasie („time-averaged power”). ·         Nie jest to zegar, który odlicza X sekund i wyłącza PL2. ·         Algorytm korzysta z Tau, ale decyzja o zejściu z PL2 zależy od średniej mocy w tym oknie, limitów prądu, mocy i temperatury. ·         Również np stany C‑states procesora mogą wpływać na średnią moc, ponieważ przejścia w i z niskiego poboru energii zmieniają chwilowy pobór CPU. Algorytm uwzględnia te zmiany przy liczeniu średniej w oknie Tau. Dlaczego „czas PL2” może się różnić bo średnia moc (wyliczana z Tau) jest dynamiczna i zależy od wielu czynników: np: 1.      Bieżące taktowanie i napięcie CPU – nawet identyczna aplikacja może generować różne chwilowe pobory energii. 2.      Temperatura początkowa CPU – cieplejszy procesor szybciej zacznie schodzić z PL2. 3.      Dynamiczne zmiany w poborze energii – drobne różnice w działaniu kodu wpływają na średnią moc. 4.      Chłodzenie i przepływ powietrza – wentylatory, temperatura otoczenia itp. wpływają na tempo osiągania średniej mocy PL1. 5.      Inne limity systemowe – np. PL1, prąd, sterowniki, interakcje z OS. 6.      Stany C‑states – wchodzenie CPU w niskie C‑states zmniejsza chwilowy pobór, co wpływa na średnią i może wydłużyć utrzymanie PL2. 7.      Wersja "różna" mikrokodu odpowiada za algorytm Turbo Boost / Adaptive Boost Technology (ABT).          a więc ten sam cpu inny mikrokod wersja UEFI, a więc inne podejście do TAU może również być.  W praktyce ·         Ustawienie Tau w BIOS = stała liczba jednostek dla algorytmu (np. 56 s, 125, 253). ·         Czas utrzymania PL2 = zmienna zależna od średniej mocy w tym oknie i wymienionych czynników. ·         Nawet przy identycznym obciążeniu PL2 może trwać różnie (np. 10 s, 20 s lub 30 s), jeśli PL1 < PL2.   Uwagi odnośnie ustawień BIOS ·         Tau = auto → mikrokod sam dobiera wartość Tau optymalną dla CPU i platformy, ale algorytm nadal używa Tau do liczenia średniej mocy. ·         Scenariusz PL1 = PL2: Jeśli ustawisz PL1 = PL2 = np. 240 W i CPU nie przekroczy limitów temperatury ani prądu, procesor może pracować praktycznie stale na maksymalnej mocy PL2. Tau w tym przypadku nadal istnieje, ale nie wymusza zejścia z PL2, bo średnia moc nigdy nie przekroczy PL2. ·         W normalnym przypadku (PL1 < PL2), PL2 nigdy nie jest absolutnie stałe – zawsze zależy od średniej mocy, limitów prądu, mocy, temperatury i np. stanów C‑states. ......i wiele innych nie wymienionych.   
    • Ja mam kilka sztuk, głównie architecture i botanicals porozkładane po całej chacie - zrezygnowałem z tego hobby jednak na rzecz innych pasji
    • Raczej nie wszyscy są zdziwieni, ale jest jedno ale, prąd jest o wiele łatwiej wytworzyć w warunkach domowych, od benzyny. Trudno też mi sobie wyobrazić, aby w najbliższych latach prąd w domowych gniazdkach był po 3 zł.
    • To była kiedyś topka MSI   Zawsze można zamontować dodatkowy czujnik i mieć odczyt w HWiNFO  Zawsze coś  
    • Buspasy dla EV do 01 stycznia 2028r - Nawrocki podpisał ustawę   Ale hejt się na niego leje  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...