Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
1. Czy nadal najlepszą opcją za około 1000zł jest Dell G2724D? 
Kiedyś jak sprawdzałem to podobno był TOP1 w tej cenie. 

Dodam, że na PC będzie raczej używane full hd (słaba karta 6700xt) 
ale na ps5 będzie można już odpalić 2K

2. Orientuje się ktoś może czy już to naprawili? 

Cytat

Otóż PlayStation 5, przy włączeniu rozdzielczości 2560 × 1440 pikseli, przestaje obsługiwać VRR, czyli Variable Refresh Rate.

3. Czy to prawda, że HDR tym monitorze to większa fikcja niż wielka stopa? :D
Podobno jak się go włączy to kolory są JESZCZE gorsze niż przed włączeniem tego ;D

To już tak z ciekawości, bo wiem, ze w tej cenie hdru nie będzie dobrego i tak 

Z góry dzięki :piwko:

Edytowane przez Guli
Opublikowano

1. Masz coraz więcej monitorów w tej cenie, ale ten Dell jest "najbezpieczniejsza opcją". Tak szczerze to musiałbyś mieć dwa obok siebie i porównywać każdy centymetr żeby coś odróżnić. Czerni i tak nie będziesz mieć na żadnym, a kolory na tych IPSach są ładne. 

2. W sumie nie wiem, nie gram w 2K na plejce.

3. HDR w tanich monitorach to tylko odbiór sygnału. Ciężko im będzie podołać z wyświetlaniem prawdziwego HDR że względu na niska jasność szczytowa.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 23:18, Guli napisał(a):

Dodam, że na PC będzie raczej używane full hd (słaba karta 6700xt) 
ale na ps5 będzie można już odpalić 2K

Jak chcesz robić takie jaja to już lepiej kup monitor z natywną 1920x1080 bo inaczej po obniżeniu natywnej 2560x1440 jakość obrazu to będzie dramat....

Alternatywa dla tego dell'a lenovo R27q30

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak chcesz robić takie jaja to już lepiej kup monitor z natywną 1920x1080 bo inaczej po obniżeniu natywnej 2560x1440 jakość obrazu to będzie dramat....

Alternatywa dla tego dell'a lenovo R27q30

ale gdzie, w grze czy w windowsie?
windows chcę ustawić na 2k, a gry na full hd, czemu to ma być dramat? :O 

przecież można zmieniać roździelczości w grach na niższe (robi się tak często) co w tym złego?

Edytowane przez Guli
Opublikowano
11 godzin temu, Guli napisał(a):

przecież można zmieniać roździelczości w grach na niższe (robi się tak często) co w tym złego?

Ale źle się skaluje i wygląda baaaardzo średnio. W takich przypadkach lepiej użyć upscalerow. Problem w tym, że masz RX6700 i upscaler, który obsługuje (FSR 3.1) wygląda dużo gorzej niż konkurencyjny DLSS czy nowy FSR 4 przeznaczony tylko dla najnowszych RXow.
Niemniej jednak lepiej użyć upscalera niż ręcznie zmniejszać rozdzielczość. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Guli napisał(a):

kto tak robi? gracze csa chyba którzy ustawiają rodzielczość jak 15 lat temu w dodatku z czarnymi pasami po bokach bo sa przyzwyczajeni do niskich rodziałek i nie obchodzi ich jakość obrazu ;) zejście poniżej natywnej rodzielczości na każdym ekranie skutkuje tym że masz bardzo słabą jakość obrazu... Już użycie fsr od amd (które swoją drogą też kiepsko wygląda oprócz wersji 4.0 której nie odpalisz na swojej karcie) to lepszy pomysł niż schodzenie z natywnej w taki sposób o jakim myślisz.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.03.2025 o 09:49, ztx napisał(a):

Ale źle się skaluje i wygląda baaaardzo średnio. W takich przypadkach lepiej użyć upscalerow. Problem w tym, że masz RX6700 i upscaler, który obsługuje (FSR 3.1) wygląda dużo gorzej niż konkurencyjny DLSS czy nowy FSR 4 przeznaczony tylko dla najnowszych RXow.
Niemniej jednak lepiej użyć upscalera niż ręcznie zmniejszać rozdzielczość. 

Jak to działa? 
odpalam grę w 2k i mam np. prawdziwe, natywne 2k i np. 50fps,
a po włączeniu fsrr skaluje mi sztucznie roździelczość do 2k, tracę ciut jakości , ale za to dostaje duży boost fps?
P.S
Czy 1660 super ma jakiś upscaler? :E
bo jednak taka będzie karta, ale spokojnie, to komp dla małolata, fana strzelanek i sprawdziłem
10100f + 1660 super + 16gb ram w 2k daje spokojnie 100fps w fortnite i 150-200fps w wyzej wymienionym cs :D nawet w 2k więc będzie, chyba :E git 

Edytowane przez Guli
Opublikowano

Mniej więcej tak tylko że w przypadku twojej karty to stracisz troche więcej niż "ciut" jakości :E z racji tego że każda wersja fsr poniżej 4 którą dopiero najnowsze radki wspierają wygląda słabo, 2560x1440 to nie jest 2K! jak już to 2.5K ;) 1660S nie ma rdzeni tensor co oznacza że nie odpalisz tam dlss, na nvidii dopiero od rtx 2060.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, Send1N napisał(a):

Mniej więcej tak tylko że w przypadku twojej karty to stracisz troche więcej niż "ciut" jakości :E z racji tego że każda wersja fsr poniżej 4 którą dopiero najnowsze radki wspierają wygląda słabo, 2560x1440 to nie jest 2K! jak już to 2.5K ;) 1660S nie ma rdzeni tensor co oznacza że nie odpalisz tam dlss, na nvidii dopiero od rtx 2060.

czyli na tym 1660 super będę miał do wyboru kanciaste :E rozmyte full hd lub prawdziwe 1400p, które mi mocno obciązy kompa 
 no nic, oby w tym "fortnajcie i csie2" miał te 100fps to będzie zadowolony xD

p.s
co do 6700xt co jest najlepsze? 
ten fsr tsr czy intel xess czy jakoś tak?