Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, PaVLo napisał(a):

U mnie siedzi AIO 3x120 i daje spokojnie radę. Jednak 9800 pojawił się zimą, więc jeszcze nie wiadomo co będzie, w lato :cool:

Spx. Ja się zastanawiam czy brać 7800X3D czy brać 9800X3D

Opublikowano
21 minut temu, mikogoth napisał(a):

Spx. Ja się zastanawiam czy brać 7800X3D czy brać 9800X3D

Nawet się nie zastanawiaj i bierz 9800X3D. Ja przesiadłem się z 7800X3D i mimo, że wydaje się to kosmetyką, to absolutnie nie żałuję. Pamiętaj jednak, że 9800X3D jest cieplejszym procesorem niż 7800X3D i szedłbym już w AIO

Opublikowano
Godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Nawet się nie zastanawiaj i bierz 9800X3D. Ja przesiadłem się z 7800X3D i mimo, że wydaje się to kosmetyką, to absolutnie nie żałuję. Pamiętaj jednak, że 9800X3D jest cieplejszym procesorem niż 7800X3D i szedłbym już w AIO

CZy ew. chipset B650E będzie wystarczający (od ASUS)?

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Tak nawet budżetowe b650 za 600zł wystarczą w zupełności do tego procka.

Wiem. Jeden mi powiedział, ze wsadzanie top. CPU 9800X3D jest jak wsadzanie silnika ferrari w malucha (B650) :D A zastanawiam się między B650 a X670. Ew. B850.

Opublikowano (edytowane)

Takich doradców to nie słuchaj ;) b850 to jest ten sam chipset co 650 pod inną nazwą tak swoją drogą. Nie żebym ci radził zakup b650 ale spokojnie możesz wybrać jakąś płytę w okolicy 700-800zł zamiast dawać 2 czy 3 razy tyle.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
25 minut temu, Send1N napisał(a):

Takich doradców to nie słuchaj ;) b850 to jest ten sam chipset co 650 pod inną nazwą tak swoją drogą. Nie żebym ci radził zakup b650 ale spokojnie możesz wybrać jakąś płytę w okolicy 700-800zł zamiast dawać 2 czy 3 razy tyle.

Spx. Ja ogólnie szukam, zeby było PCIe 5.0 dla grafiki i ew do 1300 zł mysle płyte. Ew. albo MSI MAG X670E Tomahawk albo ew ASUS ROG STrix B650E-F

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

9800x3d mimo wyższego poboru prądu podczas grania ma przecież niższe temperatury od 7800x3d ;) 

Nie bawiłem się tymi starszymi prockami AMD, ale słyszałem, że tempy i peak bywały spore.

Na 9800X3d stock zegary 5225mhz z CO -15 mam ~60-62stopni w wymagających grach od strony CPU po wygrzaniu budy. Na ALF 3 za 300zeta. Peak przy jakiejś kompilacji shaderów czy jakiejś turbo miejscówce ~70stopni.

A te tempy i tak byłyby niższe bo u mnie AIO siedzi na topie i jakieś 80% ciepła wydzielanego przez RTX 4090 podczas grania wychodzi przez chłodnicę CPU na topie podgrzewając w nim ciecz co powoduję z automatu wyższe tempy na CPU :E 

Nie mam zbyt dobrego rozeznania w temp cpu od AMD ale z tego co zahaczyłem po netach i na moje oko jak patrzę na układ mojego konfigu, gdzie rpm wentyli też nie lecą wysoko to dla mnie jest gicior :E

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie bawiłem się tymi starszymi prockami AMD, ale słyszałem, że tempy i peak bywały spore.

Na 9800X3d stock zegary 5225mhz z CO -15 mam ~60-62stopni w wymagających grach od strony CPU po wygrzaniu budy. Na ALF 3 za 300zeta. Peak przy jakiejś kompilacji shaderów czy jakiejś turbo miejscówce ~70stopni.

A te tempy i tak byłyby niższe bo u mnie AIO siedzi na topie i jakieś 80% ciepła wydzielanego przez RTX 4090 podczas grania wychodzi przez chłodnicę CPU na topie podgrzewając w nim ciecz co powoduję z automatu wyższe tempy na CPU :E 

Nie mam zbyt dobrego rozeznania w temp cpu od AMD ale z tego co zahaczyłem po netach i na moje oko jak patrzę na układ mojego konfigu, gdzie rpm wentyli też nie lecą wysoko to dla mnie jest gicior :E

Którą dla 9800X3D wybrać:

- https://www.morele.net/rog-strix-b850-f-gaming-wifi-14455851/   (4 M.2, 2 SATA)
- https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/   (4 M.2, 4 SATA)