Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem jest taki ze mój komputer nie wykorzystuje potencjału kart graficznych w tej chwili jest zamontowany RTX 5080 i jest lekko mówiąc dramat w S.T.A.L.K.E.R. 2 max wykorzystywanie GPU na poziomie 60% wszystko ustawione na Uber, tak samo jest w innych grach jedyny wyjątek to jest frostpunk 2 on wykorzystuje 98%. oczywiście limity FPS zniesione. Sprawdzałem na RTX 3070TI sytuacja była bardzo podobna ale na starcie gry na przykład S.T.A.L.K.E.R. 2 użycie GPU było na poziomie 100% gdzie po jakimś czasie potrafiło spaść do 40% i oczywiście FPSy leciały dramatycznie w dół. wszystkie temperatury podczas obciążenia w normie. Już pomału zaczyna mi brakować pomysłów. 

Moja konfiguracja PC:

Procesor: AMD Ryzen 9 7900X

Grafika: RTX 5080 

Ram: G.SKILL Trident Z5  2x16GB 7200

Pyta gówna: Gigabyte X870E Aorus

Zasilacz: BeQuiet! Straight Power 12 1000W

Chodzenie CPU: Arctic Liquid Freezer III 360

Opublikowano

GPU pracuje w PCIE 1.1 x8 znany problem z Nvidią może wypuszczą biosa do karty za parę miesięcy lub po prostu trafiłeś na wadliwy model.

Możesz spróbować zrobić update biosa płyty głównej ale nie wiem czy pomoże.

Spróbuj też sprawdzić w innym komputerze.

Opublikowano (edytowane)

Pracuje pod obciążeniem w 5.0 ale w trybie x8, pierwszy screen jest zapewne w idle.. @elven18 wejdz do biosu i ustaw pci-e gen na 4: BIOS > zakładka Settings > Miscellaneous > pcie X16 slot link speed 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Jest chyba jeszcze gorzej, lepiej na pewno nie w banalnej gierce 7 days to die użycie procesora graficznego na poziomie 45% i nie całe 50 fps. Dodam ze podczas testów furmark osiąga 100% użycia GPU

Opublikowano (edytowane)

Pokaż jak wygląda teraz w gpu-z pod obciążeniem bus interface, ten ram 7200mhz to jak masz ustawiony bo to stabilne nie będzie 1:1 na tym procesorze pokaż screena z https://zentimings.com/

Kolejna sprawa to jak masz obsadzone sloty m2? przy tej płycie co masz notkę:

98153fd79d604.jpg

Stawiam że problem z x8 dla karty jest przez to że masz wsadzony dysk z któryś z tych slotów :E a wydajność procka leży przez totalnie "rozwalone" ustawienia pamięci ograniczając wydajność grafiki.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

To jest właśnie problem płyt Gigabyte na AM5. Obsadzanie dysku m2 w pierwszym górnym slocie obcina linie pcie gpu. 

Z drugiej strony wydajnościowo x8 5.0 = x16 4.0 gdzie nie powinno być takich spadków wydajnościowych. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wróciłem z pracy i zacząłem trochę kombinować. Udało mi się osiągnąć x16 5.0 musiałem wyciągnąć jeden z dysków m2 ale dosłownie nic to nie dało w grze Rust użycie GPU 39% i dodatkowo komputer zaczął być nie stabilny podczas gry potrafi się zresetować. to jest jakaś porażka ten PC.  Procesor docelowy będzie Ryzen 9 9950X3D dlatego zostały zakupione takie pamięci (7200)  w tej chwili mam wyłączony profil XMP bo z włączonym komp w ogóle nie wstaje jak ustawić te kości żeby w miarę latały z prockiem Ryzen 9 7900X     

x16 5.0.jpg

Edytowane przez elven18
Opublikowano
16 minut temu, elven18 napisał(a):

Gra 7 day to die To tez jest normalne?

Ta gra z tego co pamiętam to jeden wielki bubel optymalizacyjny. Nie wiadomo na ile to kwestia CPU, configu, a na ile po prostu zwalonej gry i tragicznie zoptymalizowanych w niej poszczególnych ustawień graficznych.

Opublikowano

Po ustawieniu ramu w S.T.A.L.K.E.R. 2 jest lepiej ale w RUST jest praktycznie tak samo. Co do 7 day to die wcześniej miałem i9 9900k i RTX 3070ti i ta gra działała lepiej. po drugie oglądając różne testy gier YT wykorzystują procesor graficzny na 100% u mnie tego nie ma co jeszcze mogę zrobić żeby to Gów... zadziałało prawidłowo. Nie po to kupowałem RTX 5080 żeby działał na 50%

DWIE GRY.jpg

Opublikowano

Wystarczy, że wklepałem w google 7 days to die optimization etc. i wszędzie ludzie narzekają na tego gniota, co jakieś update to nowe problemy i cyrk na kółkach. To nie jest dobra gra do testowania nowego GPU, a rozwiązań problemów z nią najlepiej szukać na forach poświęconych tej grze.

Stalker to kolejny gniot optymalizacyjny. Ale ten to akurat procka potrafi przycisnąć. Więc tutaj, szczególnie w bardziej wymagających miejscówkach jak ta np. wioska względem twojego proca na 9800X3d mógłbyś się spodziewać sporej poprawy wydajności.

Opublikowano (edytowane)

Jezeli chodzi o STALKER 2 to mam podobnie na 5070ti w niektorych miejscówkach. 
No i tu masz np. film z 5080 w Rostok i zuzycie karty tez slabe. CPU dostaje ostro po tylku zwlaszca w miasteczkach

Od siebie na pewno proponuje odinstalowac stery za pomocą DDU i zainstalowac na nowo(z zaznaczona opcją na czysto), najlepiej te https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5640/~/geforce-hotfix-display-driver-version-572.75, wgrac najnowszy bios do płyty + najnowszy sterownik chipset ze strony AMD
wylaczyc monitoring i kontrole napiec w MSI Afterburner o ile jest wlaczona
I zmienic PCIE 5.0 na 4.0 w bios

Zauważyłem teraz u siebie na 572.75 że nie moge w aplikacji nvdia podmienic DLSS bo automatycznie przestawia na domyslne, nie wiem czy to kwestia tego ze cos mi sie zle zainstalowalo, czy moze nvdia celowo w hotfixie to wylaczyla ;P

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano
6 godzin temu, elven18 napisał(a):

Procesor docelowy będzie Ryzen 9 9950X3D dlatego zostały zakupione takie pamięci (7200)  

Niczego to nie zmienia że to był zakup bez sensu bo dalej skończysz max na 6400mhz 1:1, zen5 ma ten sam kontroler co zen4 ;) 

Opublikowano

Wystarczyło kupić moduły z profilem 6000 wbić profil i po zabawie, nie wiem skąd pomysł na takie z profilem 7200 chyba dla utrudnienia :P @elven18 jak chcesz ustawić pamięci synchronicznie to obniżasz taktowanie do 6000/6200/6400 (zależy ile ci się tam uda ustabilizować) i mclk ma być połową taktowania pamięci czyli przy 6000 - mclk = 3000 itp + uclk ma mieć taką samą wartość czyli ram 6000 mclk 3000 uclk 3000, FCLK możesz ustawić na 2000 lub próbować ustabilizować wyżej, 2000 to taki sweet spot który będzie na 100% stabilny, powyżej 2200 nie widziałem żeby ktoś ustabilizował.

• Thanks 1
Opublikowano

Trafiłem promocje z tymi pamięciami, myślałem ze tym szybsze to leprze tak to jest jak człowiek dokładnie nie poczyta a teraz bije się w pierś ;)  coś mi się udało poustawiać z tymi ramami. Screen do weryfikacji, co jeszcze pozmieniać timingi? napięcia?    

Ustawienie ramu.jpg