Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, składam obecnie komputer w budżecie zawartym w tytule i chciałbym się poradzić, czy taki zestaw będzie dobry pod względem ceny i wydajności.
Główne wątpliwości mam co do zasilacza, czy 750W będzie wystarczający, a także co do chłodzenia, czy iść w wodne czy zostać na zwykłym.
Zależy mi też oczywiście na wyglądzie więc chłodzenie wodne jest mile widziane B)
Przyjmę również rady co do obudowy, chciałbym aby była w tym stylu jak wybrany pyxis, ale może istnieje lepszy wybór.
Z góry dzięki za pomoc!!

Zestaw:
1. Procesor: AMD Ryzen 9 7900

2. Grafika: XFX Radeon RX 7800 XT SPEEDSTER QICK319 CR 16GB GDDR6

3. RAM: Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB

4. MOBO: Gigabyte B650 EAGLE

5. Obudowa: Silver Monkey X Pyxis

6. Chłodzenie: Silver Monkey X SNOWY ARGB 240 2x120 mm

7: Zasilacz: Gigabyte UD750GM PG5 750W 80 Plus Gold ATX 3.0

Dyski już posiadam, 2x M2 i HDD.

Opublikowano

Cześć

750w wystarczy. Pytanie czy potrzebujesz Ryzena 9 7900. Ja akurat sam go wybrałem. Ale u mnie wydajność w grach nie była decydująca przy tym wyborze ;) Mam AIO na tym cpu. Nie jest konieczne. jakieś sensowne powietrze też sobie spokojnie poradzi. 

Opublikowano (edytowane)

Często wykorzystuje komputer np do grafiki 3D czy do trenowania modeli, a patrząc na inne AM5 to Ryzena 9 7900 lekko odstaje od pozostałych, a nie wymaga dużej dopłaty.
Co do chłodzenia to masz jakieś polecajki?
Z tego co ja znalazłem jest polecany
Silver Monkey X STORMY 120mm ARGB

+ jeszcze mam pytanie co do RX7800XT, obecnie chyba tylko XFX posiada wersje z 3 takimi samymi wyjściami. W przyszłość chciałbym zakupić 3 takie same monitory,  pytanie czy będzie zauważalna różnica jak jeden monitor będzie podpięty do hdmi a 2 pozostałe do display-a?
Ponieważ ta grafika od Gigabyte wydaje się wydajniejsza, ale no posiada ten złączowy problem. 

Edytowane przez Popok123
Opublikowano (edytowane)

Chłodzenie wystarczy powietrzne ale jak będzie jakiś render po CPU to trzeba coś wydajnego, np. https://www.ceneo.pl/173930035 (jest też czarna wersja)

Kartę można wziąć pod XFX, bezpieczniej zawsze podpiąć monitory pod te same złącza. 

Budżet jest sztywny? Fajnie by pod takie CPU dać już RX 9070, no ale to tysiak dopłaty.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Budżet już został nadpisany, bo pierwotnie wybrany był 7700😄.
A z chłodzeniem to w sumie chyba nie rozumiem jak to działa, wydaje mi się że lepiej dopłacić 100, 150zł i mieć tanie AIO, albo nawet
powiedzmy za 250zł lepiej kupić wodne niż zwykłe. 
Chyba że to jest bardziej złożona sprawa 

Opublikowano
21 godzin temu, Popok123 napisał(a):

Często wykorzystuje komputer np do grafiki 3D czy do trenowania modeli, a patrząc na inne AM5 to Ryzena 9 7900 lekko odstaje od pozostałych, a nie wymaga dużej dopłaty.

Grafika 3D, AI i idziesz w GPU AMD? Serio? Pod AI tylko RTX, pod 3D w zasadzie też jeżeli mowa o wizualizacjach, jeżeli samo modelowanie, może być Radeon. 

Do tego AI siedzi na GPU a nie na CPU, wizualizacje o ile to nie Corona czy coś innego na CPU, to też lepiej jechać na silnikach GPU. 

https://proline.pl/koszyk/ac3d3b52 + RTX 4070 Super / RTX 5070 to jest to czego raczej potrzebujesz.