Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, wymieniam bebechy w PC. Na pewno zostaje GPU RTX 4090. Do wymiany bankowo MOBO, CPU i RAM. Reszta do ustalenia.

Mam już wzięty 9950X3D i to jest jedyny pewniak.

Pytanie, jaką płytę główną dobrać? Celuję w RAM 8000 i być może pobawię się PBO2. Obowiązkowo musi być wyjście optyczne audio i jakiś patent z przyciskiem do łatwego wyjmowania GPU. Do tego mam trzy dyski M.2 gen 4. Generalnie celuję w chipset X870E. Mile widziany brak odpustowych kolorków i RGB. Moje pomysły:

• X870E AORUS ELITE WIFI7 - Podoba mi się design, ale sekcja zasilania chyba wygląda słabo?
  • MSI MPG X870E EDGE TI WIFI - Wizualnie ujdzie, ale chyba też sekcja zasilania bez szału?
  • MSI MPG X870E CARBON WIFI - j/w, na oko lepsza sekcja zasilania.
  • ASRock X870E Taichi - wygląda jak kibel, ale wydaje się najlepsza. Obudowa bez okna, więc oczy nie będą wypadać, jedynie świadomość posiadania czegoś takiego czasem zakłuje. Poza tym to RGB da się chyba wyłączyć w UEFI?

Co to tym sądzicie? Co byście wzięli pod kątem dobrej, niezawodnej płyty? Któraś z tych, czy coś innego?

Kolejny temat to RAM. Chciałbym 8000MHz, choć wiem, że może się to nie udać. Warto próbować czy odpuścić i wziąć bezpieczne 6000? Co byście polecili z 8000? Moje pomysły:

• Kingston FURY Renegade moduł pamięci 32 GB 2 x 16 GB DDR5 8000 MHz (KF580C38RWK232)

• Corsair Vengeance, DDR5, 48 GB, 8000MHz, CL38 (CMKC48GX5M2X8000C38)

Pora też na zasilacz w standardzie ATX 3.1 PCIe 5.1. Tutaj mam problem, bo producenci radośnie sobie mieszają PCIe 5.1 z 5.0 i ATX 3.1 z 3.0. Myślę nad be quiet! Dark Power Pro 13 1600W, ale on chyba jest właśnie zgodne z nowym standardem, a nie w nim wykonany? Jedyny pewniak, jaki widzę to overkill pod tytułem

• Seasonic Prime PX 2200

Chłodzenie mam Noctua NH-D15S i z tego, co widzę sporo odstaje od nowych AiO. Rozważam Arctic Liquid Freezer III, ale to wymaga zmiany obudowy i decyzja zależy od odpowiedzi na pytanie w tym wątku.

Dzięki za Wasze przemyślenia.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Gigabyte ma najsłabszą sekcję z tych płyt, ale to nadal wystarczająca sekcja by ogarnąć bez problemu twoje CPU. MSI Edge ma lepsze VCore 80A, ale dopiero Carbon to wyższa półka jeśli chodzi o VRM.

Z innych wartych uwagi opcji:

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-14167137/ - tańsza alternatywa dla Taichi, sekcja trochę słabsza ale nadal bardzo solidna z VCore 110A 

Co do RAM - wg mnie zabawa nie warta świeczki, 6000 MHz CL30 zostaje sweetospotem i zapewnia najbardziej stabilną pracę. Można się bawić, ale to imho zabawa dla zabawy.

Zasilacz masz bardzo dobrego NZXT który spełnia wszystkie nowe standardy i jest bardzo dobrym PSU - https://www.morele.net/zasilacz-nzxt-c1200-gold-atx-3-1-1200w-pa-2g2bb-eu-14159034/

Nie widzę sensu płacenia 2500 zł za zasilacz jak w przypadku tego Seasonica, to już jest niepotrzebna fanaberia.

Co do obudowy - powinieneś mieć w zestawie drugi panel z siatką na top.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Dirian napisał(a):

Co do obudowy - powinieneś mieć w zestawie drugi panel z siatką na top.

Wiem, ale nie chcę go używać. Trzymam kilka rzeczy na PC.

21 minut temu, Dirian napisał(a):

Zasilacz masz bardzo dobrego NZXT który spełnia wszystkie nowe standardy i jest bardzo dobrym PSU

Mam opory do NZXT. Dwa kompy temu miałem ich AiO oraz obudowę. Połowa wentylatorów nie przetrwała trzech lat. Wolałbym chyba też coś mocniejszego. 5090 odpuszczam, ale 6090 będzie mnie interesować i znając życie, weźmie jeszcze więcej watów.

23 minuty temu, Dirian napisał(a):

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-14167137/ - tańsza alternatywa dla Taichi, sekcja trochę słabsza ale nadal bardzo solidna z VCore 110A 

Czy oprócz ceny coś za nią przemawia względem Taichi?

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Karister napisał(a):

Kolejny temat to RAM. Chciałbym 8000MHz, choć wiem, że może się to nie udać. Warto próbować czy odpuścić i wziąć bezpieczne 6000?

Kompletnie nie warto, nie zyskasz kompletnie nic poza potencjalnymi problemami z ustabilizowaniem parametrów. A już tym bardziej na pewno nie z procesorem z X3D.

33 minuty temu, Dirian napisał(a):

Gigabyte ma najsłabszą sekcję z tych płyt, ale to nadal wystarczająca sekcja by ogarnąć bez problemu twoje CPU. MSI Edge ma lepsze VCore 80A, ale dopiero Carbon to wyższa półka jeśli chodzi o VRM.

Tyle że w Ryzenach nie ma to znaczenia bo nawet Asrock za 550zł ma sekcję która wykarmi 16 rdzeni.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Karister napisał(a):

Mam opory do NZXT. Dwa kompy temu miałem ich AiO oraz obudowę. Połowa wentylatorów nie przetrwała trzech lat. Wolałbym chyba też coś mocniejszego. 5090 odpuszczam, ale 6090 będzie mnie interesować i znając życie, weźmie jeszcze więcej watów.

To jest konstrukcja od CWT, ta sama firma robi zasilacze m.in. dla Corsair czy MSI. NZXT nakleja tam tylko logo, więc ocenianie na podstawie kiepskich wentyli ze sprzętu kupionego kilka lat temu raczej nie ma większego sensu ;) 

Tak w ogóle jaki masz teraz zasilacz? Skoro ciągnie RTX 4090 i zostajesz przy obecnym GPU to może nie warto go na siłę wymieniać? Akurat teraz jest średni moment na zmianę zasilacza, bo dostępność nowych modeli powyżej 1000W w sklepach jest obecnie słaba to i wybór ograniczony. Osobiście bym się wstrzymał, w kolejnych miesiącach pewnie będą pojawiać się nowe konstrukcje i będzie w czym wybierać. Do tego pojawi się więcej testów, bo na razie te nowe zasilacze to trochę loteria (nie tyczy NZXT, który jest przetestowany - https://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/nzxt-c1200-atx-3-1-psu-white-review/3/ )

47 minut temu, Karister napisał(a):

Czy oprócz ceny coś za nią przemawia względem Taichi?

Stosunek ceny do tego co oferuje to najbardziej sensowny argument.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
4 minuty temu, Dirian napisał(a):

Stosunek ceny do tego co oferuje to najbardziej sensowny argument.

Dobra, pewnie wybiorę ASRocka X870E Nova albo Taichi. Nie robi mi te kilka setek wte czy wewte za lepsze MOBO. W MSI odpycha mnie w sumie Dragon Center (czy jak to się tam zwie), a ASUS ma upośledzony quick release dla GPU. Wiadomo coś jak się sprawa ma z wolnym bootem nowych AMDków w przypadku ASRocka? W sieci sporo osób narzeka na to przy AM5.

7 minut temu, Dirian napisał(a):

Tak w ogóle jaki masz teraz zasilacz? Skoro ciągnie RTX 4090 i zostajesz przy obecnym GPU to może nie warto go na siłę wymieniać?

Mam Jakiegoś Corsaira 1000W, ale wkurza mnie ta przejściówka z 4x8pin. Chcę już pójść w jeden kabel. Natomiast faktycznie może nie warto się odpalać na najnowszy standard, bo te ostatnio często się zmieniają. Chyba tutaj wyluzuję i wezmę SeaSonic PX 1300W.

Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Co do RAM - wg mnie zabawa nie warta świeczki, 6000 MHz CL30 zostaje sweetospotem i zapewnia najbardziej stabilną pracę. Można się bawić, ale to imho zabawa dla zabawy.

51 minut temu, kalderon napisał(a):

Kompletnie nie warto, nie zyskasz kompletnie nic poza potencjalnymi problemami z ustabilizowaniem parametrów. A już tym bardziej na pewno nie z procesorem z X3D.

No właśnie zdania są podzielone. Część osób twierdzi, że jeśli się przysiądzie do timingów i wyłączy jeden CCD, to można sporo zyskać. Na YT zazwyczaj jest puszczone z automatu na XMP/EXPO i tyle. Mi zależy na wyciskaniu tych możliwości, bo gram w MMO, które nie działa zadowalająco na auto. Myślę też nad 2x24GB 6000MHz CL30, bo również brzmi rozsądnie i jest w czym wybierać, ale jeszcze się waham.

Opublikowano

Skoro chcesz wyłączyć jeden CCD to po co przepłacasz za 9950X3D zamiast 9800X3D?

Ryzeny z X3D nie są wrażliwe na RAM właśnie dzięki dodatkowemu cache - jest go na tyle dużo że wszystkie dane zostają na procku i nie muszą być wypychane do wolnego RAMu (względem pamięci cache). Przejście z 6000CL30 na 6000CL26 nie przynosi żadnej poprawy wydajności.

2 godziny temu, Karister napisał(a):

Myślę też nad 2x24GB 6000MHz CL30, bo również brzmi rozsądnie i jest w czym wybierać,

A nie lepiej 2x32GB? Cena ta sama a zawsze to 50% więcej pamięci.

Opublikowano
9 godzin temu, Karister napisał(a):

Chyba tutaj wyluzuję i wezmę SeaSonic PX 1300W.

Sprawdź tylko dokładnie jaką wersję zamawiasz, bo chyba póki co cięzko w sklepach dostać wariant ATX 3.1.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Dirian napisał(a):

Sprawdź tylko dokładnie jaką wersję zamawiasz, bo chyba póki co cięzko w sklepach dostać wariant ATX 3.1.

No tak, w Europie nie ma go jeszcze w 3.1. A wspomniany przez Ciebie NZXT faktycznie figuruje w obu wariantach. Pomyślę jeszcze nad NZXT. Z drugiej strony nie zdziwi mnie, jak dla 6090 wymyślą kolejny standard.

7 godzin temu, kalderon napisał(a):

Skoro chcesz wyłączyć jeden CCD to po co przepłacasz za 9950X3D zamiast 9800X3D?

Gram w Black Desert Online. W tej grze zostawienie jednego CCD z szybszymi taktowaniami i bez 3D cache oraz skonfigurowanie odpowiednio RAM daje +25% średnich FPS i eliminuje stuttery. U kolegi na 7950X3D czyni to cuda. Ja mam 5950X i wyłączenie jednego CCD też daje znaczny wzrost FPS, ale i tak moje wyniki znacznie odstają od tego, co ma kumpel. Do pozostałych zastosowań niech sobie śmiga 16 rdzeni. Program Process Lasso automatycznie ustawia koligację dla wybranych programów, więc będzie git.

7 godzin temu, kalderon napisał(a):

A nie lepiej 2x32GB? Cena ta sama a zawsze to 50% więcej pamięci.

Myślę, że jeden pies. I tak zużywam max do 20GB i od dłuższego czasu 32GB to dość do grania. Zależy, co akurat będzie dostępne.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
Godzinę temu, Karister napisał(a):

Z drugiej strony nie zdziwi mnie, jak dla 6090 wymyślą kolejny standard.

Kto ich tam wie, ale pewnie prędzej 2x 2x6 pin będzie potrzebne ;) 

Można pomyśleć o NZXT w wersji 1500W, ma dwie wtyczki (wersja 1200 ma tylko jedną) - https://www.amazon.pl/dp/B0D4QYSYLG/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0D4QYSYLG&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=191cd642-9fc6-1c31-e95d-ae65ab4d80eb&th=1

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki Wam za pomoc. Zamówiłem już ten zasilacz 1500W od NZXT i wczoraj CPU. Wieczorem biorę ASRock Nova i skuszę się na loterię RAMową. Może pójdzie 8000. Jak nie, to zwrot i podmiana na 6000. Albo te 8000 puszczę na 6400 i coś ugram na timingach. Fractal i Noctua póki co zostają. Jak będzie za gorąco, to przy kolejnej rundzie je wymienię.