Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, zbyszek_KK napisał(a):

nie wiem czy warto dopłacić 35zł do GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 Taktowanie wyższe ale opóźnienia też wyższe - jest sens?

Absolutnie nie, przy 6400 jest spora szansa że to będzie zbyt dużo dla kontrolera pamięci i trzeba będzie ręcznie wprowadzać ustawienia w BIOSie (zejść do 6200 czy 6000).

2 godziny temu, zbyszek_KK napisał(a):

Tylko zastanawia mnie ten cashback, bo w odniesieniu do procków jest tam napisane pod spodem "*Ważne tylko, jeżeli kupisz w zestawie z produktem ze strefy A i/lub B", czyli jeśli kupię kartę i procka to kupują A i C, czyli cashback powinien się liczyć - dobrze to rozumiem?

Na to wychodzi, ale my wiemy tyle samo co ty.

Obudowa - Genesis Irid 505F - przestronna, solidna, w standardzie 5 wentylatorów, możesz obniżyć ich obroty żeby było jak najciszej.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kalderon napisał(a):

Absolutnie nie, przy 6400 jest spora szansa że to będzie zbyt dużo dla kontrolera pamięci i trzeba będzie ręcznie wprowadzać ustawienia w BIOSie (zejść do 6200 czy 6000).

Ok w takim razie zostanę przy 6000 CL30.

Na to wychodzi, ale my wiemy tyle samo co ty.

Napiszę do proline w tej sprawie, jak mi coś odpiszą to dam znać. Ale ja to tak rozumiem: Dostanę cashback jeśli kupię np. samą kartę graficzną, albo samą płytę, ale jeśli chcę cashback na procesor, to muszę go kupić w zestawie z płytą lub kartą, tak żeby oba produkty były na jednej fakturze.

Obudowa - Genesis Irid 505F - przestronna, solidna, w standardzie 5 wentylatorów, możesz obniżyć ich obroty żeby było jak najciszej.

Super, bardzo mi się podoba. Dziękuję za pomoc - właśnie czegoś takiego szukałem. No może to szkło niepotrzebne, ale rozglądałem się i teraz w 80% obudów się je montuje, więc jakoś to przeżyję ;)

Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Ja bym nie brał tego Fortrona, ten zasilacz ma tragiczny wentylator, dużo ludzi zgłasza, że terkocze. 

Za późno, już go zamówiłem. Był powystawowy za 250zł. Jeśli będzie głośny, to po prostu go zwrócę i zamówię coś innego. Zawsze te 14 dni na zwrot mam a może trafi się dobra sztuka. Czytałem opinie o nim i nie każdy model miał tą przypadłość, niektórzy chwalili go za cichą pracę, więc może zależy to od konkretnego egzemplarza.

Edytowane przez zbyszek_KK
Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajna ta płytka, ten asus tuf - sporo gniazd pwm, niezła sekcja, nieźle pomyślany montaż dysków m.2. Cena świetna jak na b650 z takim wyposażeniem.

Co do zestawu, dobrze że idziesz w am5. Biorąc pod uwagę wysoką cenę płyt am4 oraz ich dostępność składanie NOWEGO zestawu na takich podzespołach jest nieopłacalne, pod warunkiem upolowania procka x3D w świetnej cenie. A i to czasami nie do końca, bo 3dv cache lubi się grzać więc i lepsze chłodzenie do takich czipów trzeba co samo w sobie generuje dodatkowe 2-3 stówy w kosztach :/ 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

No właśnie co do tego asusa to chciałem go zamówić z amazon.pl 

https://www.amazon.pl/ASUS-TUF-B650-PLUS-GAMING-AM5/dp/B0BHHY3M7L?ref_=nav_custrec_signin&claim_type=EmailAddress&new_account=1&#

ale widzę, że tam na stronie jest błąd. Opis tej płyty na górze obok zdjęcia wygląda tak:

MarkaASUS

Gniazdo CPUBGA 413

Zgodne urządzeniaKomputer stacjonarny

Technologia pamięci RAMDDR3

Kompatybilne procesorySeria AMD A

Typ chipsetuAMD B650

Częstotliwość taktowania pamięci4800 MHz

PlatformaWindows

Nazwa modeluTUF GAMING B650-PLUS

Model CPU5X86

Natomiast niżej jest już poprawny opis specyfikacji tej płyty. Zastanawiam się czy bezpiecznie będzie tam zamówić? Jak wygląda kwestia ewentualnego zwrotu produktów z amazon? Zwrot jest płanty? To pewni jest tylko jakiś błąd na stronie, ale nie widzę sekcji gdzie mógłbym zadać pytanie o sprzedawany przedmiot, jest tylko sekcja komentarzy. 

Mógłbym zamówić w sferis.pl ale tu już trzeba dać 40 cebulionów więcej:E

Opublikowano (edytowane)

Tu masz całe info:

image.png.18e7bf9a0240cc8e843705ef478fda75.png

ja bym brał.

Patrząc przez pryzmat daty dostarczenia to płyta leży gdzieś w magazynie w PL, możesz ją zwrócić w 30 dni. Nic tutaj niebezpiecznego nie ma.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Zamówiłem już wszystko z listy poza GPU.

Ten Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC w proline kosztuje 2099zł i po zwrocie cashbacku wyszło by za niego 1980zł. Tylko martwi mnie trochę, bo ludzie narzekają w nim na głośną pracę wentylatorów. Miał lub ma ktoś może tą kartę i da radę coś o tym powiedzieć?

Zastanawiam się czy jest sens dopłacać np. do SAPPHIRE RADEON RX 7800 XT PULSE GAMING, w sferis jest za 2100zł.

Albo ewentualnie do Sapphire Radeon RX 7800 XT NITRO+ GAMING OC ale to już koszt 2400zł.

Opublikowano

Gamingi OC od Gigabyte'a mają czasem agresywną krzywą wentylatorów, chłodzenia są wydajne, trzymają bardzo niskie temperatury kosztem wysokich obrotów. Korekta krzywej tak żeby było kilka stopni cieplej (ale wciąż chłodno) powinna przywrócić ciszę.

Nie wiem czy jak kupisz podzespoły oddzielnie to załapiesz się na cashbacka.

Opublikowano
3 minuty temu, kalderon napisał(a):

Nie wiem czy jak kupisz podzespoły oddzielnie to załapiesz się na cashbacka.

CPU kupiłem w sferis. A cashback na karty działa z tego co rozumiem niezależnie od zakupu płyty czy procka. Tylko cashback na cpu jest zależny od zakupu razem z kartą/płytą.

Rozważam zakup Sapphire Radeon RX 7800 XT NITRO+ GAMING OC. Sapphire i Powercolor od zawsze robiły chłodzenia do AMD a wcześniej do ATI i były to dobre chłodzenia. Opinie o tej sapphire też są bardzo dobre wszędzie i ludzie ją polecają, tylko nie wiem czy jest to warte dopłaty 400zł, raczej nie.

Tylko z drugiej strony te 7800 xt od Gigabyte mają sporo opinii w których ludzie narzekają na hałas już przy 60% prędkości wiatraków. Obecnie to może nie problem - zmienię krzywą i będzie cicho i w miarę chłodno, ale co za kilka lat, kiedy będzie potrzeba wycisnąć w tej karty więcej? Wtedy hałas będzie już dużym problemem.

Mam RX 580 od XFX i przy 80-100% hałas bardzo mi już przeszkadza.

5 minut temu, Dirian napisał(a):

Na tym Gigabyte masz przełącznik BIOS, możesz włączyć Quiet BIOS i wtedy będzie ciszej.

No tak, ciszej będzie, ale też cieplej.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Dirian napisał(a):

jest jeszcze model Pulse, który też ma dobre chłodzenie.

No właśnie też nad nim myślałem, w sferis jest za 2100zł. On ma tylko dwa wentylatory, jak to się ma do temperatur? Pod względem wydajności jakichś różnic większych nie powinno być pomiędzy nim a Gigabyte, nie?

No i jest też Spphire Pure na amazon za 2200zł, ale strasznie długa dostawa.

Opublikowano

Temperatury są ok w Pulse, montowałem tę kartę w budzie BQ 500DX to podczas testu w Cyberpunku na rdzeniu było ok 66 stopni z tego co pamiętam. No i było - jak dla mnie - całkiem cicho. Wiadomo, ze coś tam lekko zawsz szumić będzie szczególnie w 4K, ale kultura pracy była fajna.

Wydajnościowo to nadal ta sama karta, ewentualne różnice w zegarach, ale to nigdy nie są duże różnice.

Opublikowano

Dobra, srał pies, wezmę tego Gigabyte. Może trafi się cichy model i też nieco kasy zostanie w kieszeni ;)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc szczególnie @kalderon i @Dirian. Bardzo mi pomogliście, życzę wszystkiego dobrego ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze pytanie. Okazuje się że pamięci RAM, które zamówiłem nie są na liście pamięci oficjalnie wspieranych przez ASUS TUF b650 gaming plus.

Wg. tej strony nie są oficjalnie wspierane.

Będzie to działać, czy mogą być problemy? Jeszcze ich nie montowałem - jak myślicie, zwrócić i zamówić takie z oficjalnym wsparciem, czy zaryzykować i zamontować je?

W komentarzach na allegro ktoś pisał, że:

"Na płycie B650 z ryzenem 7 7800X3D działają bez zarzutu" - ale nie zaznaczył o jaką konkretnie płytę chodzi.

Są też komentarze, że działają z MSI B650 MAG Tomahawk, ale taka informacja chyba nic w moim przypadku nie daje.