Lameismyname 2 340 Opublikowano 16 Kwietnia Autor Opublikowano 16 Kwietnia 7 godzin temu, Sidr napisał(a): @Lameismyname Wrzuć jakieś testy porównawcze 5070TI na starym i nowym procu. Jedyny test jaki robiłem na 7500F + 5070ti to był Nomad w którym procek niby nie ma znaczenia, chociaż mi się udało wykręcić ~7080 pkt. a są koledzy z forum, którzy mieli 200-300 pkt więcej (np. @Tornado3 też na Inno3d X3). Nie wiem gdzie robiłem błąd jak już dawałem w GPU memki w opór, rdzeń +450MHz. Aż tak się nie skupiałem. Ale może puszczę dla draki, chociaż znowu wróciłem do MSI Afterburnera, a tu ciągle jest czapka na +2000MHz (chyba, że coś źle robię @Phoenix. bo mówiłeś o braku tego ograniczenia?), nie chce mi się instalować innego softu dla jednego smarka
Phoenix. 4 712 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Ja to wyczytałem stad: https://videocardz.com/newz/msi-afterburner-patch-unlocks-gddr7-memory-overclocking-up-to-36-gbps-on-rtx-5080 Ale jak widac to chyba tylko 5080 dotyczy. 20 minut temu, Lameismyname napisał(a): a tu ciągle jest czapka na +2000MHz ja mam +1500, nie ma sensu wiecej krecic i patrzec na korekcje. Pewnie +2000 by poszło ale wole miec maly zapas stabilnosci. 1
organiser 7 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Lame ile realnie zyskałeś fps w cs2? pytam realnie oprócz efektu placebo
Lameismyname 2 340 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Opublikowano 18 Kwietnia @organiser Nie robiłem żadnych pomiarów więc ciężko powiedzieć. Na oko mam lepsze FPSy na 9800X3D przy ustawieniu "Bardzo wysokie" jak na 7500F przy ustawieniu "Średnie". Ale feeling jest inny, lepszy, nie ma jakichś mikrościnek itp. Na mapie Ancient przy spawnie "T" mam ok 260 FPS gdzie to jest krytyczne miejsce dla tego tytułu. Dla mnie upgrade bomba, jeszcze ogarnę chłodzenie lepsze i będzie ideolo. @Phoenix. Ogarnąłem, działa +3000. Dzięki.
Phoenix. 4 712 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Korekcja sie nie wlacza, spadku wydajnosci nie ma??
Lameismyname 2 340 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Opublikowano 18 Kwietnia @Phoenix. Na szybko przełączałem niby działa normalnie. Na codzień mam odpalony profil full UV czyli stockowe zegary i najniższe możliwe napięcie. Memki czasem tylko podkręcę dla sportu. Chociaż rzeczywiście mógłbym dodać do profilu UV memki na maksa wykręcone - zawsze darmowe FPS bez istotnego wpływu na temperatury.
ElKojot 30 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia @Lameismyname no to gruba akcja Ci się trafiła. Obserwuję temat, bo sam taki upgrade planuję, ale też w budzie siedzi ASRock... I przez to wszystko coraz bardziej odkładam wymianę w czasie
Lameismyname 2 340 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Opublikowano 18 Kwietnia @ElKojot Ja też czytając o tych połączeniach ASRocka z 9800X3D zwlekałem ale jednak się złamałem Nie wiesz jakie to uczucie kiedy wkładasz nowego procka do płyty o których kombie gorąco w internetach, a sam PC jeszcze wczoraj wzorcowo chodził, naciskasz power, a tu zero reakcji 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 12 Maja Autor Opublikowano 12 Maja Wreszcie ktoś rzucił lepsze światło na problemy z 9800X3D oraz racjonalne rozwiązanie: https://futurebeat.pl/newsroom/poznalismy-prawdopodobna-przyczyne-problemow-z-ryzenami-9000/z72d719 Powiem szczerze, że skorzystałem. VSOC zmieniony z 1.2 (domyślna wartość biosu 3.20) na 1.1 oraz tryb SOC OC MODE na "ENABLED". 9800X3D i ASRock to jak igrać z ogniem 2
Doamdor 1 778 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Od premiery 9800X3D procesor siedzi na płycie ASRock i 0 problemów.
Send1N 4 160 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Ciekawe bo niby przyjeło się że 1.2v jest ok a w tym artykule jest napisane że to "1.188v" jest wartością przekraczającą bezpieczną wartość a nie to że w pozycji max widnieje skok do "1.265v"
Lameismyname 2 340 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja @Send1N Może gość w tłumaczeniu błąd zrobił. Z resztą 1.2V w najnowszym biosie jako domyślną wartość ustawił sam ASRock 1
Reddzik 2 762 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Ja mam sztywno 1.2v soc, a i tak hwinfo pokazuje wyższe wartości, przy 1.25v miałem 1.268v. Wartości po 25min od uruchomienia kompa, bez grania. 1
Phoenix. 4 712 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja SOC? To już wiadomo od pierwszej afery, dziwi mnie jednak to, że asrock do teraz tego nie ogarnął lub nie zrobił blokady jak to miało miejsce wcześniej. Chyba że tu jeszcze dochodzą jakieś inne czynniki. Ale tak jak zawsze pisałem, wbić soc ręcznie i zapomnieć
Lameismyname 2 340 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja @Phoenix. Ale ASRock już w nowszych biosach robi na sztywno 1.2V i jak widać po śledztwie "YES Tech City" nadal on lata. Dopiero odpalenie "SOC OC mode" na "Enabled" rozwiązuje w zupełności problem i jest stabilnie jak u konkurencji.
Phoenix. 4 712 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 3 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Dopiero odpalenie "SOC OC mode" na "Enabled" To powinno byc bezobslugowe
Lameismyname 2 340 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja @Phoenix. A nie wiedzieć czemu jest na AUTO czyli raczej na "Disabled". Chcieli wyjść przed szereg, a tylko stworzyli sobie wyjątkową anomalię przez którą wyniknął problem. @Reddzik U mnie na VSOC 1.1V (na sztywno) + "SOC OC mode" "Enabled" wygląda jak poniżej. Jest jakiś symboliczny odchył ale to kosmetyka. 1
lukadd 2 905 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 16 minut temu, Lameismyname napisał(a): U mnie na VSOC 1.1V (na sztywno) + "SOC OC mode" "Enabled" wygląda jak poniżej. Jest jakiś symboliczny odchył ale to kosmetyka. U mnie co ciekawe jak sprawdziłem to SOC OC mode Enable to nie ma różnicy względem auto i wbitego na sztywno soc. 1.11V w bios. Hwinfo z tego co sprawdzałem i w jednym i drugim przypadku to samo wypluwa. U mnie po wbiciu w bios 1.11V Hwinfo pokazuje 1.1V. Nie widziałem podczas monitorowania żadnych skoków powyżej 1.1V jedynie w dół, ale to dosłownie do ~1.095V na minimalnym.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja @lukadd Ja zostawiam to ustawienie. Może po cichu to naprawili w najnowszych biosach, może nie. Przezorny zawsze ubezpieczony
Phoenix. 4 712 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 37 minut temu, lukadd napisał(a): wbitego na sztywno soc. 1.11V w bios. Bo roznicy nie bedzie jak masz manualnie
lukadd 2 905 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a): Ja zostawiam to ustawienie. Może po cichu to naprawili w najnowszych biosach, może nie. Przezorny zawsze ubezpieczony Wcześniej siedziałem na starym biosie 1.16, a od ~miesiąca na 1.20. U mnie na moim konfigu nie zaobserwowałem różnic na tych biosach w zachowaniu napięcia soc 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Bo roznicy nie bedzie jak masz manualnie No właśnie, a ten gostek z youtube testował na tej samej płycie co ja mam. Nastawy miał def + EXPO. EXPO ustawia w biosie niby manualnie 1.2V na soc. I na takim nastawie mu latało napięcie, aż do 1.27V z tego co pokazywał na tym filmiku, przestało latać dopiero jak dał to SOC OC mode na enabled. Mam tą samą płytę i u mnie czy moje manualne nastawy, czy po prostu def + expo które ustawia 1.2V soc. Nic takiego się nie dzieje Nie mam żadnych skoków powyżej, wahania prezentowane przez HWinfo są marginalne, ale tylko w dół w zakresie do 0,005. Obojętne czy mam ten SOC OC mode na auto/disabled czy na enabled. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie są tworzone profile expo pod dane kości pamięci, jak wyglądają nastawy dla różnych modułów i tym samym kompatybilność z płytami. Ale może gdzieś tu leży problem i płyty z jakimiś określonymi modułami RAM i profilami expo świrują dając strzały na napięciu soc. Edytowane 13 Maja przez lukadd
Lameismyname 2 340 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja 32 minuty temu, lukadd napisał(a): Ale może gdzieś tu leży problem i płyty z jakimiś określonymi modułami RAM i profilami expo świrują dając strzały na napięciu soc. To co napisałeś brzmi ciekawie. Pamiętajmy, że przypadków padających procków jest trochę ale na skalę światową, to jakiś margines. Pewnie coś zgrzyta w jakiejś konfiguracji. Mimo wszystko - skoro koleżka był w stanie zasymulować problem i znaleźć na jego rozwiązanie, to prewencyjnie dla świętego spokoju warto tą informację wykorzystać. Na jego miejscu poszedłbym krok dalej, zostawił falujący VSOC i próbował innych rzeczy np. zmienić moduły ram na inne. Mimo wszystko moim zdaniem na chwilę obecną najrozsądniej jest ustawić na sztywno VSOC możliwie nisko (dla typowych 6000MHz spróbować 1.1V) i odpalić tą opcję "SOC OC MODE" na "Enabled". 1
Rekomendowane odpowiedzi