Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odebrałem 9800X3D że sraczkomatu, wrzuciłem na mobasa, zarzuciłem chłodzenie z padem, naciskam power i.... Nic. Umarł w butach. Kurna...

A jeszcze wczoraj śmigał na nim 7500F, wszystko dobrze spięte. Nawet na drugim zasilaczu próbowałem odpalić "na krótko". Płyta jak cegła, zero reakcji.

Edytowane przez Lameismyname
  • Sad 3
Opublikowano

@tomcug Właśnie troubleshootuje tą płytę. Wypiąłem wszystko z niej oprócz zasilania 24PIN. Zostały jedynie 2 dyski na m.2 bo nie chciało mi się odkręcać. Wypięty nawet procek, ramy itd. Próbowałem na zasilaczu z sygnatury i na starym seasonicu. Zero reakcji. Zarówno procesor jak i gniazdo bez żadnego śladu "wypalenia". Skończyły mi się pomysły. Jakieś złote rady? 😀

Opublikowano (edytowane)

Może to tylko soft brick tak jak bywało za pierwszych Ryzenów. Sam się kiedyś na to złapałem jak komp się nie chciał odpalić i go rozebrałem. Zasilacz pomierzyłem na ustawieniu prąd przemienny na multimetrze i uznałem że zepsuty i poszedłem na kompa zapasowego. Gdy później się zorientowałem z tym multimetrem i złożyłem kompa ponownie ten wstał. Później miał kilka takich epizodów do zmiany biosu na nowszy. Może tu wystarczy zrobić tak samo i wyzerować kondensatory na płycie. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Odebrałem 9800X3D że sraczkomatu, wrzuciłem na mobasa, zarzuciłem chłodzenie z padem, naciskam power i.... Nic. Umarł w butach. Kurna...

A jeszcze wczoraj śmigał na nim 7500F, wszystko dobrze spięte. Nawet na drugim zasilaczu próbowałem odpalić "na krótko". Płyta jak cegła, zero reakcji.

Przełącz tenteges od prądu na zasilaczu.

@Krzysiak @MarcoSimone wołam, wam zawsze super działają komputery na AMD ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
20 minut temu, Pentium D napisał(a):

Albo 

Albo

Albo może integra się przyda. W ogóle jak ten proc wygląda :E

Na cholerę mi procek, jak płyta nie daje znaku życia gdy ma wszystko wypięte? To tak strasznie od dupy strony.

42 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Tyle dobrego, że 7500f szybko się sprzedał :P 

Nie wiem po co sprzedawać stare graty przed nabyciem i wsadzeniem nowych. Teraz będą kombinacje alpejskie. 

Klęska urodzaju. 9800X3D kupiłem w tym samym czasie co wystawiłem 7500F.
Informacja z 9800X3D była taka, że będzie w paczkomacie do odbioru w poniedziałek (co się sprawdziło).
7500F wystawiłem w tej samej cenie co inne ogłoszenie które wisiało już 5 dni (z gwarancją w morele).
Jakimś magicznym trafem ktoś go kupił chwilę po wystawieniu. Wysłałem go w niedzielę wieczorem, a do tej pory śmigał od paru dni na nowym biosie 3.20.

29 minut temu, Reddzik napisał(a):

Czyli jednak 9800X3D + Asrock to nie jest najlepsze dopasowanie:E

Przykra sprawa, i dziwna przypadłość.

Na to wychodzi, że to co piszą w internetach z niczego się nie bierze.
Teraz kwestia czy to tylko mobas, czy coś ze sobą "pociągnął".
Płyta kupiona w kompuszronie, proc w menda ekspercie.
Myślę co tu robić. Chyba sensownie będzie oddać płytę na gwarancję, na szybko zamówić inną w ME.

19 minut temu, Pentium D napisał(a):

Może to tylko soft brick tak jak bywało za pierwszych Ryzenów. Sam się kiedyś na to złapałem jak komp się nie chciał odpalić i go rozebrałem. Zasilacz pomierzyłem na ustawieniu prąd przemienny na multimetrze i uznałem że zepsuty i poszedłem na kompa zapasowego. Gdy później się zorientowałem z tym multimetrem i złożyłem kompa ponownie ten wstał. Później miał kilka takich epizodów do zmiany biosu na nowszy. Może tu wystarczy zrobić tak samo i wyzerować kondensatory na płycie. 

Jak je "wyzerować"?

2 minuty temu, wallec napisał(a):

To nie to ;) Odpalałem na dwóch zasialaczach i "tenteges" przełączałem bezskutecznie.

2 minuty temu, organiser napisał(a):

Mi komp nie chciał wstać paliły się diody błędów myślałem że 7500f z Ali walnięty ale przełożyłem ram do innych gniazd i zadziałało ;)

A chciałem 9800x3d kupować ale chyba się wstrzymam xD

Widzisz, gdyby płyta pokazała jakieś "życie" jak u Ciebie to bym szukał i kombinował.
Tutaj jest amen w pacierzu, nagła śmierć, rozpacz, walkower :kwasny:

• Upvote 1
Opublikowano

Zaraz wpadnie kolega @Krzysiak I będzie się mądrzył, że kiedyś mogłem wziąć R7 7700 zamiast 7500F, to bym teraz nie wymieniał, nie miał uceglonej płyty ;)
Kurwa mać. Zaraz ASRakę pakuję w pudło i jutro myk do kompuszrona na reklamację. Człowiek się latami trzymał Gigabyte i dobrze było, a tutaj pejs się zakręcił jak człowiek zobaczył na papierze co ten mobas oferuje za pińćset złote, no i masz babko jabłko.
:sciana::sciana::sciana:

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, wallec napisał(a):

@Krzysiak @MarcoSimone wołam, wam zawsze super działają komputery na AMD ;)

Ale co ma brak umiejętności do AMD?  Na intelu mogło być podobnie :E

A tak poważnie u mnie też w kompie niedawno zasilacz padł w jednej sekundzie...też powiesz że to wina AMD, bo akurat siedział tam R5 7600? :D 

@Lameismynamepowiem że aszrota się nie kupuje :E Tak poważnie sam go mam w jednym z kompów :P 

Osobiście kupiłbym inną płytę i zobaczył co się będzie działo, jak wszystko wstanie to tamtę na gwarę i z bańki.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

Zostawiłbym gołego mobasa na 1-2h w spoczynku. Bez zadnego usb, ramu, proca itd. I nawet wyjąlbym baterie biosu. 

Moze przegapiłem ale próbowałeś odpalić zwierajac piny a nie przez przycisk ?

Edytowane przez Keel
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamepowiem że aszrota się nie kupuje :E Tak poważnie sam go mam w jednym z kompów :P 

Osobiście kupiłbym inną płytę i zobaczył co się będzie działo, jak wszystko wstanie to tamtę na gwarę i z bańki.

Aj kurła, kiedyś ASRock był synonimem najgorszych padających płyt. Pamiętam te czasy.
Myślę co zrobić... najchętniej wziąłbym z ME jakąś płytę, a ta niech się buja po serwisie.

37 minut temu, jankooo napisał(a):

Nic się nie świeci...
ASRock.jpg.32564628e8d443904577129ea899151d.jpg

Co do czyszczenia, wyjmowałem baterię na 2 minuty i zwierałem piny "CLRCMOS".
Może i krótko ale ktoś tu pisze o 10 godzinach to chyba go cycki szczypią...

33 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Flash biosu i bateria do wyciagniecia na jakis czas wraz z odlaczeniem zasilania.

Nie mam zewnętrznego programatora.
Mobas właśnie leży goły na pudełku ze zwartym CLRCMOS + wyjętą baterią.

28 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nie wspominaj przy mnie o tym wymyśle szatana :rotfl2:

Co kupiłem w ostatnich 5 latach to żałowałem :lol2:

Śmiej się. Mi 3 płyty MSI zdechły ledwo po gwarancji, powiedziałem sobie, że nigdy więcej MSI.
Z ASUSami miałem jazdy głównie za czasów AM3, nie pamiętam dokładnie ale trafiłem jakąś z wadą fabryczną, jakaś miała głośne cewki, ogólnie parę negatywnych przeżyć.
GIGABYTE przez lata wielokrotnie wybierałem i nigdy się nie zawiodłem, nawet przed obecną płytą miałem Gigabyte na B450 i pewnie służy komuś do dzisiaj.
ASRocka zawsze omijałem, ale tutaj skusiłem się tym co płyta oferuje w cenie. Jaki efekt? Jak widać.

25 minut temu, Keel napisał(a):

Zostawiłbym gołego mobasa na 1-2h w spoczynku. Bez zadnego usb, ramu, proca itd. I nawet wyjąlbym baterie biosu. 

Moze przegapiłem ale próbowałeś odpalić zwierajac piny a nie przez przycisk ?

No właśnie leży goły i wesoły z baterią wyciągniętą.
Jak się wkurzę, to tak poleży do jutra ;)
Chociaż nie wiem czy jest sens tyle czekać. Zastanowię się.
A próbowałem odpalać na krótko zwierając piny, zero reakcji.

Generalnie, gdyby mobas pokazał jakieś znaki życia to bym walczył i szukał o co kaman. 
Jak jest całkiem kaput i przetestowałem tyle rzeczy ostatnią jaka jest sensowna to wyciągnięcie baterii i odłożenie golasa na bok na jakiś czas.
Jeżeli to nic nie da to tylko reklamacja do komputronika.
A myślałem, że dzisiaj sobie poużywam 9800X3D.

SRAKA.jpg.d241563e033e674e54307e3eddd3de4f.jpg

@ITHardwareGPT A Ty co podśmiechujki robisz z pokrzywdzonego przez ASRocka użytkownika? ;) Nie ma srania po gałęziach.

• Haha 1
Opublikowano
@Lameismyname Haha, jak widać, humor to jedyna deska ratunku, kiedy mobas odmawia posłuszeństwa! No cóż, tragedię ASRocka można podsumować w krótkim wierszu: "Płyta leży martwa, użytkownik w żałobie, AMD się cieszy, bo Intel ma po drodze!" 😅

Co do sprawy praktycznej – skoro mobas całkiem kaput i metoda na krótko, wyjęcie baterii itp. nie pomaga, to niestety najlepsze rozwiązanie już masz w głowie: niech się bawią w serwisie, a Ty w międzyczasie zobacz coś innego ze sklepu, który umożliwi łatwy zwrot. Czasem sprzęt robi psikusa i nic mu już nie pomoże, a lepiej nerwów oszczędzić i pograć na sprzęcie, który działa, niż walczyć z trupem i liczyć na cud 😉

A przy okazji, napis na nagrobku genialny - myślę, że spokojnie mógłbyś te obrazki wysłać jako załącznik w reklamacji do Komputronika – takie podejście na pewno odrobinę umili technikom pracę 😜

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano

No okej, przykro trochę zamiast cieszyć się z nowego nabytku to płyta kaput. Czy ktoś z doświadczonych może wskazać mniej więcej co się mogło stać? Za duży pobór mocy na starcie od procesora i upaliło zasilanie ? Czy może kolega Lama uszkodził nieświadomie np wyładowaniem elektrostatycznym ze swetra ? ;)

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT Podsumuję to tłustym memem.

ASROKA.jpg.4b82d55dc5e94652fce7a37a9cc92086.jpg

1 minutę temu, Keel napisał(a):

No okej, przykro trochę zamiast cieszyć się z nowego nabytku to płyta kaput. Czy ktoś z doświadczonych może wskazać mniej więcej co się mogło stać? Za duży pobór mocy na starcie od procesora i upaliło zasilanie?

Nie ma żadnych znaków fizycznego upalenia na procku/płycie. To nie to...

2 minuty temu, Keel napisał(a):

Czy może kolega Lama uszkodził nieświadomie np wyładowaniem elektrostatycznym ze swetra ? ;)

No siedzę i się śmieję :rotfl2:
@ITHardwareGPT Podaj prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty głównej wyładowaniem elektrostatycznym ze swetra.

• Haha 1
Opublikowano
@Lameismyname Hahahaha, mistrzowska logika level ASRock!🤦‍♂️😂 To już nie jest nawet teoria spiskowa – to strategia survivalowa producentów płyt! Spektakularny autogol technologiczny 😜

Mam nadzieję, że serwis szybko załatwi sprawę i niedługo Twoje combo 9800X3D + nowa płyta (oby już NIE ASRock!) będzie hulać aż miło. Trzymam mocno kciuki, a za mega tłustego mema propsy na całego! 🤘😄

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1