Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz mam fortis 3 kupiony w 2018r, ale raczej cały komp pójdzie na sprzedaż i właśnie chce przejść na am5 do grania w cs2 ;) nie wiem czy coś zyskam względem 5600x ale no kusi mnie bo siedzę na am4 juz 7 lat

Opublikowano

jak ci się bardzo nie pali

to budżetowo arctic freezer 36 na promce , często w okolicach 80zł amazon

drożej, wydajniej, na przyszłośc, thermalright peerless assassin , amazon, aliexpress

śledzić pepper

Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 20:16, Lameismyname napisał(a):

Nie, w 1440p ale najczęściej gram w CS2, a tam dobry procek z 3D Cache robi robotę i mniej jest mikrościnek, lepsze 1% i 0,1% LOWS.

No tak coś czuję dlatego robię ruch wyprzedzający :)
9800X3D trafia na moją listę zakupową - postanowione.

Znacznie bardziej jest opłacalny 7800X3d. Różnica w wydajności jakaś bardzo duża nie jest, a w cenie już tak. W promocjach 7800 1500-1600zł, a dla 9800 to minimum 2200zł. Pytanie, czy tej różnicy tak potrzebujesz.

Opublikowano

@organiser Ja np. nie sprzedawałem całej skrzynki tylko puściłem 5800X + B450 + 2x16GB RAM DDR4 i w to miejsce kupiłem 7500F + B650 + 2x16GB RAM DDR5 - taki zabieg wyniósł mnie ~800zł dopłaty i zyskałem 3 nowe części na gwarancji. Może akurat Twój fortis jest w wersji którą byś łatwo przełożył na AM5 - poszukaj w dziale z chłodzeniami, tam dosyć wyczerpująco poruszyłem ten wątek aby każdy wiedział co i jak.
Ew. możesz pomyśleć o przesiadce z 5600X na 5700X3D, a resztę kasy władujesz w lepsze GPU np. 4070/5070 co da Ci konkretnego kopa.

2 godziny temu, miro napisał(a):

jak ci się bardzo nie pali

to budżetowo arctic freezer 36 na promce , często w okolicach 80zł amazon

drożej, wydajniej, na przyszłośc, thermalright peerless assassin , amazon, aliexpress

śledzić pepper

Freezery na amazonie za ~80zł to jest cios oferta, ponadto zakup bezpośrednio od producenta.

23 minuty temu, Sidr napisał(a):

Znacznie bardziej jest opłacalny 7800X3d. Różnica w wydajności jakaś bardzo duża nie jest, a w cenie już tak. W promocjach 7800 1500-1600zł, a dla 9800 to minimum 2200zł. Pytanie, czy tej różnicy tak potrzebujesz.

Masz rację, jest bardziej opłacalny ale bardziej się grzeje.
Podjąłem decyzję, że jak zmienię to bezpośrednio na 9800X3D aby potem nie żałować przyoszczędzenia paru stówek.

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Co tylko chyba na Twoją psychikę wpłynie jedynie, bo realnie...no po prostu oprogramowanie pokazuje więcej stopni i tyle, nie trzeba tego śledzić wcale  :E

Ale też jeśli już miałbym zmieniać 7500f to 9800x3d ;)

Opublikowano
9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Co tylko chyba na Twoją psychikę wpłynie jedynie, bo realnie...no po prostu oprogramowanie pokazuje więcej stopni i tyle, nie trzeba tego śledzić wcale  :E

Ale też jeśli już miałbym zmieniać 7500f to 9800x3d ;)

Z obu byłbym zadowolony.
Ba, z 7500F jestem bardzo zadowolony.
Ale podsumowując cytatem z filmu Konopielka: "Diabeł ulepszać chce" :pozdro:

No i rozsądkiem jest nie bawić się w półśrodki tylko iść całkiem.

Opublikowano

@Lameismyname śledzę ten temat bo sam jestem zainteresowany zmianą na 7800 lub 9800 pomimo tego że 7500f używam od tygodnia. Kupiłem go w październiku za 516 zł z Ali, ale dopiero w lutym zamówiłem płytę i wszystko się trochę przeciągnęło :D

Pomimo chęci zmiany proca w przeciągu kilku miesięcy to mam pytanie odnośnie temperatur mojej sztuki w której nic nie grzebałem - jak ją wyjąłem z pudełka i wsadziłem w płytę, tak działa na ustawieniach fabrycznych.

Mam Arctic Freezera 36 i według HWMonitor najwyższa zarejestrowana temperatura procesora wyniosła 66 stopni. Tyle że obciążeniem był Wiesiek 3 w rozdzialce 1440 przy 165hz, ustawienia Ultra+ be RT.

Jutro podrzucę zrzut z HWM bo nie wiem czy napięcia i inne parametry procesora są prawidlowe dlatego że program pokazuję maksymalną chwilową częstotliwość taktowania na 2 rdzeniach powyżej 5200, pozostałe 5150.

Może płyta od Gigusia B650E Aorus Elite X Ice podaję jakieś nieprawidłowe napięcia.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale podsumowując cytatem z filmu Konopielka: "Diabeł ulepszać chce" :pozdro:

Ja akurat w tym roku skupiam się na innym hobby, stąd komp poszedł w odstawkę...pewnie wróci do łask za rok (w sumie dobrze, bo i tak nie ma na co zmienić w sensownych pieniądzach) :E

Niestety nie dysponuję tyloma zaskórniakami by napędzić oba swoje hobby, a oba pochłaniają gotówkę w zastraszającym tempie :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Ultor79 W 1440p taktowanie procesora ma niewielką rolę. Ja u siebie ustawiłem 5050MHz @ 1,072V i jestem zadowolony. Bawiłem się w OC ale tylko dla sportu. Polecam skorzystać z Ryzen Master i zrobić "per core" - automat dobrze bada chociaż jest to czasochłonne. Mi wyszło CO -50 na pierwszym rdzeniu i -30 na pozostałych i tak mam ;)

@Krzysiak Oprócz kompów mam dwa inne hobby i oba są kasochłonne, jedno szczególnie no i tzw. eksploatacja kosztowna. Na kompy najbardziej dziaduje bo raz że to mało potrzebne, dwa to pieniądze w błoto - każda część będzie prędzej czy później elektrośmieciem... niestety.
Więc chyba wiem co czujesz. No ale z sentymentu robi się też to ;)

Opublikowano
13 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Podjąłem decyzję, że jak zmienię to bezpośrednio na 9800X3D aby potem nie żałować przyoszczędzenia paru stówek.

Chyba wiem, w czym problem. Ja planowałem tylko grafike wymienić, a też wpadłem w ten amok modernizacji na lepsze i cały komputer wymieniam z obudową włącznie. Tak, czy inaczej, to kupno 9800 jets obecnie średnio opłacalne.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Krzysiak I tak planowałem procka zmienić, finalnie pamiętasz, że zdecydowałem się na 9800X3D jednak 2,5k było przesadną ceną. Te 2099zł mnie skusiło nie powiem, chociaż nadal dróż.

A tak już wracając do tematu palących się procków, Ty i kolega @Phoenix. pisaliście o rozwiązaniu tego problemu przez ustawienie VSOC na sztywno.
Scenariusz jest taki: Odbieram procka (9800X3D), wrzucam go na mobasa (upgrade BIOSU już zrobiłem do najnowszej wersji 3.20), zapuszczam profil EXPO na RAMy (6000CL30) i bawię się w UV procka przy zachowaniu wydajności z pudełka.
Czyli pewnie PBO Limity manualnie lub Motherboard, Scalar 1x, CPU Boost Clock Override na Disabled, Platform Thermal Throttle Ctrl na 95*C, a Curve Optimizer jak się krzem trafi czyli -30 może więcej jak się uda.

Teraz pytanie, do powyższych ustawień jaki VSOC ustawić na sztywno aby było bezpiecznie i stabilnie?
Gdzieś czytałem, że w 9800X3D zaleca się 1,3V bo to limit sugerowany przez AMD. Help.

Opublikowano

@Krzysiak Wiesz, ja mam podejście do RAMU na zasadzie "wczytaj EXPO i zapomnij" bo nie chce mi się bawić. Sprawdzałem przed chwilą w BIOSie i domyślna wartość SOC Ucore jest 1,2V (pewnie tak ustawili w najnowszym BIOSie).
Zmieniłem ją na 1.1V z czystej ciekawości.

@Slayer Jaki VSOC masz u siebie domyślny po aktualizacji na najnowszy bios?