Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

dobrze wentylowana buda i musi osiągnąć poniżej 35. Tak naprawdę przy dobrym przepływie na zero RPM powinieneś osiągać spokojnie 35-40 stopni

temp mniejszy problem, bardziej ten prąd :x mam 33-36W piki na pulpicie do 50W. Poniżej 30W wyłącza faktycznie.

image.png.22d2f283f39c36d8815b7e6489aa2bcb.png

to inno3d 5080 to chyba się z księżyca urwało 

Edytowane przez krwawaryba
Opublikowano

@krwawaryba Mi zmiana tego profilu na standardowy rozwiązała problem. Jak Ci nie zbija do 0 RPM to jakiś inny problem.

Zacznij od tego do jakich zegarów zbija Ci rdzeń/pamięci w trybie bezczynności - tj. masz goły pulpit i patrzysz na to w GPU-Z. Mi po zmianie tego profilu zbija na jakieś 2-3 cyfrowe wartości, pobór zlatuje do np. 11W i jest wszystko pico bello. Na chłopski rozum tu gdzieś tkwi problem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.03.2025 o 01:05, skunRace napisał(a):

Quake 2 RTX nie jest żadnym rzeźnikiem, po prostu po odpaleniu bierze tyle prądu ile najbardziej wymagające gry. Serwisy takie jak techpowerup testują karty podczas maksymalnego poboru. W Twoim przypadku 300W. Dlatego nie ma sensu wrzucać testu karty po UV, tylko najpierw kompletny stok, dopiero później kombinacje i wtedy realnie możemy dane chłodzenie porównać do innych. Chłodzenie sprawdza się przy maksymalnym poborzr prądu na karcie. Furmark przy Quake 2 RTX nie ma nic do tego. Włącz sobie byle jaką grę z RT i będziesz miał to samo. Nawet nie z RT, wysłałem linki wyżej, gdzie bez RT karta leci w opór. Nie wiem od ilu lat kierowałem się testami akurat techpowerup i zawsze, ale to zawsze temperatury w przewiewnej budzie zgadzają się  i kierowałem się zakupem dzięki tym testom. Dlatego chciałem porównać typowy stock przy 300W z Ventusem ;) Nie jest żadne zarzut, dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami, bo i tak można wyciągnąć wnioski. Chodziło mi, tylko o to, żeby najpierw wrzucić prawdziwy stok i dopiero później UV itd.

No właśnie jest rzeźnikiem wśród gierek i ma bardzo fajne zastosowanie, jest za free i nie wiele zajmuje miejsca.

Co do zastosowania robię sobie swoje UV/OC włączam quake 2 RTX do zasymulowania najbardziej prądożernej gierki na jaką mogę trafić i w rezultacie dostaje wynik jak będzie się zachowywać chłodzenie mojej karty w najcięższych gierkach. Istotą tego testu jest to, że nie musisz używać karty z jej maksymalnym poborem mocy i jest to test stricte dla Ciebie gdzie oceniasz wydajność i kulturę pracy. 

Jak włączysz wieśka czy cyberpunka ze zrobionym większym UV to nie dociskają one tak mocno karty pod względem pobieranych watów i już możesz w ciemno zakładać, że będzie lepsza kultura pracy niż w przypadku omówionym wyżej.

Furmark służy tylko do sprawdzania wydajności chłodzenia, porównania pomiędzy kartami i ewentualnie powie Ci jak będzie się zachowywać chłodzenie karty w wymagających grach kiedy nie zmieniałeś jej fabrycznych ustawień poprzez UV)

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

@jankooo pisałem o tym kilka postów wcześniej i od zawsze polecam do do testowania chłodzenia jako najlepszy benchmark tego typu. 

"Tu nie chodzi o to te 10W, bardziej mi chodzi o to, że można sobie łatwo i szybko sprawdzić jak chłodzenie będzie się zachowywało w najbardziej wymagających grach, czy miejscach. Zamiast pobierać 100GB gry, mamy malutkie Quake 2 RTX Demo jako  świetny benchmark. A czy to będzie 275W, czy 285 wielkiej różnicy nie zrobi."

Opublikowano
15 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@krwawaryba Mi zmiana tego profilu na standardowy rozwiązała problem. Jak Ci nie zbija do 0 RPM to jakiś inny problem.

Zacznij od tego do jakich zegarów zbija Ci rdzeń/pamięci w trybie bezczynności - tj. masz goły pulpit i patrzysz na to w GPU-Z. Mi po zmianie tego profilu zbija na jakieś 2-3 cyfrowe wartości, pobór zlatuje do np. 11W i jest wszystko pico bello. Na chłopski rozum tu gdzieś tkwi problem.

jako monitor mam LG C4 144hz, i jest jakiś mega problem z ta częstotliwością, pamięć VRAM chodzi praktycznie z zegarem 7000-15000MHz. Po zmianie odświeżania na 120Hz, VRAM jest na poziomie ~400-800Mhz, dodatkowo ustawiłem zmienną częstotliwość odświeżania (pulpit powinien być zrzucany do 60Hz) i to pozwala aby startował w cichym trybie. 
Pobór prądu jednak dalej oscyluje wokół 30W. 

Z recki, którą znalazłem na sieci kolesiowi również wychodzi idle draw 30W+ więc, może ten model po prostu tak ma. Niestety to chłodzenie jest malutkie i pobór 30-35W podbija temp do 40*C jak coś robię na kompie to nawet do 50*C dobija i na chwilę włącza wentyle. Chyba sobie ją daruję przy moim setupie i kupie coś mocniejszego (być może AM5, 870x pcie5.0 też podbija te wyniki). Chociaż trochę szkoda, bo w cenie 5199 ja nabyłem a dopłacać 30% do lepszego chłodzenia... :boink:

image.png.e9275cfa66e6290347ced41637d08dd4.png

Opublikowano (edytowane)

@krwawaryba A próbowałeś undervoltingu? Te nowe geforce nieźle się kręcą ale też przy okazji nieźle undervoltują.
Ja doszedłem do tego, że mam wydajność fabryczną ale przy TDP na poziomie ~235W (a nie 300W z pudełka).
Tobie pewnie by pomogło z temperaturami, przy okazji może rozwiązało by problem.
Jak chcesz, to Ci opisze jak to zrobić w dobry i prosty sposób, bo jak ktoś pierwszy raz się tego czepia to nie jest intuicyjne.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@krwawaryba A próbowałeś undervoltingu? Te nowe geforce nieźle się kręcą ale też przy okazji nieźle undervoltują.
Ja doszedłem do tego, że mam wydajność fabryczną ale przy TDP na poziomie ~235W (a nie 300W z pudełka).
Tobie pewnie by pomogło z temperaturami, przy okazji może rozwiązało by problem.
Jak chcesz, to Ci opisze jak to zrobić w dobry i prosty sposób, bo jak ktoś pierwszy raz się tego czepia to nie jest intuicyjne.

Ja jestem 87' komputerów w życiu trochę przerobiłem :D

Tej karty bez uv nie da się używać, u mnie przy .890V pobiera ~275W przy praktycznie zachowanym zegarze.  Krzywa wentyli od 50*C na 1400rpm, grzeje się do 70-73*C (ciekawe co będzie w lato). Jest w miarę ok z poziomem głośności. Tylko ten fan stop mnie rozbraja, bo mam setup 0db do 50*C nic nie słyszę tylko to GPU gdy wystartuje ;/ PC używam do wielu innych zastosowań niż granie i niestety jest to dla mnie ogromny problem, chyba poczekam aż spadną ceny Vanguard/Suprim i kupię.

ps. na 5070ti Solid OC fan stop działa idealnie. W tym inno3d 5080 3x niestety zbyt rygorystyczne warunki no ale tez inne chłodzenia. 

Opublikowano

@krwawaryba Kup termopad Gelid HeatPhase Ultra i wrzuć na rdzeń. Potem go wygrzej robiąc maksymalne OC i ustawiając wentylatory na minimalne obroty np. 1400 RPM. Quake 2 RTX będzie do tego celu idealny, taka godzinna sesja.

Na pewno temperatury i kultura pracy się poprawią, przy okazji może Twój problem sam się rozwiąże.

Opublikowano

@Pixa Kupowałem z proline. Gelid HeatPhase Ultra - obojętnie czy kupisz wersję pod AMD czy Intela bo i tak przycinać będzie trzeba.
Tutaj link: https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290
A co do poprawy to spadło coś koło 200 RPM i ok. 5-6*C na rdzeniu. Tam gdzieś wrzucałem porównanie w Quake II RTX. Przeszukaj wątek.
Pamiętaj, efekt nie będzie z marszu. Najlepiej jak pada parę razy wygrzejesz na zasadzie maksymalne OC i czapka 1400RPM na wentylatorach aby dobiło jak najwyższych temperatur.
Oczywiście dla bezpieczeństwa daj, że przy ~87*c aby wentylatory wskoczyły na 100% obrotów aby było bezpiecznie dla karty.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Pixa tak, zarobiłem zwrot, wziąłem Asusa 5070 TI TUF udało się kupić za 4,7k PLN więc całkiem nieźle. Podkręciłem +400MHz na rdzeniu i 1000MHz na pamięciach. Tutaj chyba softwarowo jest lock do 1000MHz bo nie ważne ile ustawię i tak widzę na zegarze tylko 32GHz. W 5080 szło ustawić 2000MHz i normalnie widziałem 34GHz.

@Lameismyname Asus 5070ti tuf, w spoczynku 22W pobiera. Inno3d 5080 niestety 34W i zabija to całkowicie no fan (bypass taki, że można poczekać na przejście ~3min na spoczynek/wyłączenie ekranu i załączyć, ale bez jaj....)

Edytowane przez krwawaryba
Opublikowano (edytowane)

@krwawaryba mi schodzi na 17W itp. 0 RPM działa jak złoto.

A co do OC - stabilnie robię +430MHz na rdzeniu I to jest z zapasem. Benchmarki przechodzą na +450MHz. Co do VRAM specjalnie instalowałem soft Asusa bo MSI AB ma czapkę max +2000Mhz, a tu mi normalnie idzie opór suwak w prawo. Chyba +6000Mhz i stabilnie bez problemu.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

bo MSI AB ma czapkę max +2000Mhz

Przeciez dawno juz nie ma blokady.

18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Chyba +6000Mhz i stabilnie bez problemu.

idzie ale wydajnosci to za bardzo nie zwieksza ;)

Opublikowano

@Phoenix. Wydaje mi się, że na najnowszej becie nie mogłem dać więcej jak 2000Mhz.

@krwawaryba któregoś razu się bawiłem to między różnymi ustawieniami była różnica. Zweryfikuję to jutro.

A tak ogólnie czytałem o 5070ti i tylko dziadowskie sztuki z loterii krzemowej robią poniżej 400MHz na rdzeniu. Większość powinna dać radę w zakresie 400-550. Ja jadę na profilu UV ale w OC mam +430 jako stabilny zapas.

Generalnie jestem zadowolony.

Czytałem o windforce opinie posiadaczy to wiele osób narzeka na dźwięk startu i zwalniania wentylatorów oraz zarzut, że same w sobie są dosyć głośne (abstrahując od RPM). W idealnych warunkach dostępności pewnie ASUS w MSRP byłby najrozsądniejszą opcją. Ceny nadal patologia i za prime 4700zł+ to jakiś nieśmieszny żart.

Opublikowano
4 godziny temu, krwawaryba napisał(a):

@Pixa tak, zarobiłem zwrot, wziąłem Asusa 5070 TI TUF udało się kupić za 4,7k PLN więc całkiem nieźle. Podkręciłem +400MHz na rdzeniu i 1000MHz na pamięciach. Tutaj chyba softwarowo jest lock do 1000MHz bo nie ważne ile ustawię i tak widzę na zegarze tylko 32GHz. W 5080 szło ustawić 2000MHz i normalnie widziałem 34GHz.

@Lameismyname Asus 5070ti tuf, w spoczynku 22W pobiera. Inno3d 5080 niestety 34W i zabija to całkowicie no fan (bypass taki, że można poczekać na przejście ~3min na spoczynek/wyłączenie ekranu i załączyć, ale bez jaj....)

W recenzji na Guru3D bez problemu ustawili +2000 MHz, więc +3000MHz nie powinno być problemu.