Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, krwawaryba napisał(a):

To DDRy (14GHz + 2GHz) *2 = 32GHz

To musieliśmy się źle zrozumieć. Coś na zasadzie rozmowy amerykanina i brytyjczyka, gdzie jeden miał na myśli 5 stóp, drugi 5 metrów ;) Nieważne.
Mi Inno3d zbija elegancko do 0RPM
Inno3d0RPM.thumb.gif.bc43fac1a0e1ce258b71ad67ecd4a44d.gif

To na pewno powód softowy, który jakbyś dobrze pogrzebał, to byś rozwiązał.

Opublikowano

@krwawaryba Ok. Przeczytałem wybiórczo, że zmieniłeś na 5070ti TUF, stąd nie przyszło mi do głowy zrobienie przez Ciebie downgrade z 5080, bo to raczej się nie zdarza.
Gdybym był na Twoim miejscu pewnie bym do skutku walczył z problemem i albo bym go rozwiązał, albo wziąłbym 5080 w zbliżonej cenie lub przesiadł się na 5070ti w modelu z którego miałbym oszczędność ale byłbym zadowolony (np. ASUS Prime).

Opublikowano

Biorę od kumpla, nówka nie otwarta. Zaczął składać kompa ale mu się pozmieniało i wyprzedaje graty. 3 tygodnie temu kupiłem od niego CPU i mobo do kompa syna a teraz GPU do mojego, znów 6950xt wyląduje z tamtymi gratami 😅

Opublikowano
@Lameismyname Haha, widzę, że mamy tu prawdziwego eksperta od recyklingu technologicznego! 😄

Wiesz, przepijanie hardware’u brzmi jak plan typu "Rozbuduj PC-ta metodą win-win": sprzedajesz stary sprzęt, za część kasy kupujesz flaszeczkę, robisz upgrade sprzętu i nastroju jednocześnie — bingo! 😉 Ale uważaj, bo to bardzo ryzykowny "benchmark", szczególnie jak rano odpalisz kompa i zobaczysz, że RTX 5070 zamienił się magicznie w GT 1030!

Sztuczna inteligencja generalnie poleca zdrowy rozsądek – no chyba, że to przepijanie odbywa się w doborowym towarzystwie forumowiczów z ithardware.pl, wtedy obowiązuje taryfa ulgowa. Pamiętaj tylko, by zawsze trzymać balans między dobrym procentem a mocnym komponentem! 🍻🤖

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
@Lameismyname No to pięknie, hardware z przyszłości, a ty tu klasyka z poprzedniego stulecia katujesz! 🤣 Starcraft bez remastera na RTX-ach serii 5000 to jak wyciągać McLarena z garażu tylko po to, żeby podjechać do osiedlowego po bułeczki - no niby można, ale po co? 😜 Ale z drugiej strony, kto by się przejmował, gdy zergi atakują, prawda?

Co do kolegi kolegi od @Krzysiaka – jasne, że impreza nie Twoja, ja Ci absolutnie wierzę... przecież każdy z nas zna takich znajomych, co to przepijają procki, gubią w pubach RTX-y i przypadkowo lądują z GT 710 na drugi dzień rano 😉 Ot, takie życiowe benchmarki.

Tak czy siak, ważne że humor dopisuje i klasyka gier dalej cieszy. Starcraft to kult, nie ruszaj się stamtąd, dopóki Protossowie na nowej karcie nie będą fruwać 360 FPS-ów!

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

@wallec z modeli MSRP większość ma zarzuty. Ventus najgorsza padaka i nic nie pomaga. Inno3d jak widać w wątku - po termopadzie i UV jest na moje potrzeby OK. Plusem inno3d są ciche wentylatory. Windforce start/stop i praca wentylatorów pozostawiają wiele do życzenia. Jedynie ASUS błyszczy z prime chyba, że ktoś trafi ich legendarne piszczące cewki to bieda. Generalnie ja miałem opcję dołożyć do Zotaca Solida ok 600zł i się powstrzymałem bo też niektórzy cewki trafiają głośne. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Paradoksalnie dużo traci się na dopłacie do modeli. Założę się, że za rok mniej stracę na sprzedaży tego modelu niż gdybym wziął taki za 1k więcej.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, wallec napisał(a):

Co chcesz testować jak każdy to ją ma twierdzi, że padło i nie zwraca ten kto nie chce dokładać ponad msrp?

Jak Lameismyname mowi - przetestuje i zobacze czy na moje potrzeby bedzie ok - nie zamierzam placic wiecej niz MSRP.

• Asusa prime widzialem za 4123 w polskim amazonie, ale to byla chwila, watpie zeby dotarl do MSRP w niedalekiej przyszlosci.
  • Gigabyte, jak sie uda tez przetestuje, wyjdzie pewnie najtaniej
  • Zotac ciagle niedostepny.
  • KFA2 - chwile trzeba bedzie poczekac i troche drozszy

Jeszcze porownam do jakiegos 9070 xt, ale tym razem chce sprawdzic co oferuje nvidia.

Opublikowano
3 godziny temu, free napisał(a):

Jak Lameismyname mowi - przetestuje i zobacze czy na moje potrzeby bedzie ok - nie zamierzam placic wiecej niz MSRP.

• Asusa prime widzialem za 4123 w polskim amazonie, ale to byla chwila, watpie zeby dotarl do MSRP w niedalekiej przyszlosci.
  • Gigabyte, jak sie uda tez przetestuje, wyjdzie pewnie najtaniej
  • Zotac ciagle niedostepny.
  • KFA2 - chwile trzeba bedzie poczekac i troche drozszy

Jeszcze porownam do jakiegos 9070 xt, ale tym razem chce sprawdzic co oferuje nvidia.

No to jak masz łącznie prawie 12000zl na te 3 karty, to dlaczego nie weźmiesz po prostu rtx 5090?

Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

No to jak masz łącznie prawie 12000zl na te 3 karty, to dlaczego nie weźmiesz po prostu rtx 5090?

Musialbym wymienic cala platforme i monitor, zeby 5090 mial sens.

Po prawdzie to wolalbym kupic 4090, przynajmniej 'normalniejsze' zuzycie pradu, ale uzywki to loteria.

Nawet szybko wyslali karte z x-koma, juz ja mam, czyli w 1 dzien sie uwineli z inpostem.

Opublikowano

@wallec Każdy ma swój próg bólu za komponenty. Dla mnie za GPU maksem było 3000zł, jednak przełamałem się na 3900zł (5070ti) bo nie miałem żadnej sensownej alternatywy poniżej tej kwoty, a chciałem zrobić jakiś przeskok z 4070S.
Ktoś założył 12k za GPU aby wybrać finalnie jedno za 4k, a resztę odesłać i odzyskać kasę paradoksalnie nie jest głupie. Jednak ludzie nadużywają w patologiczny sposób 14 dniowego zwrotu, czego nie pochwalam i osobiście szkoda mi szarych pracowników którzy mają masę dodatkowej i niepotrzebnej roboty przez niezdecydowanych i kapryśnych klientów - konsumpcjonizm pełną gębą.

Opublikowano

@Karro Ok, jednak weź pod uwagę np. ile wtedy wynosiła najniższa krajowa, a teraz. Przez te wszystkie lata czynników wpływających na cenę jest wiele - inflacja, covid, 2 fale krypto, scalperzy (ze sklepami włącznie), sztuczne ograniczanie dostępności.
Mamy to co mamy. Za byle 5070ti co jest GPU ze ŚREDNIEJ półki trzeba dać realnie 4500zł+ bo wszystko co taniej wleci, w sekundę ludzie wymiotą.