Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Z racji, że mój zasilacz chyba pójdzie na emeryturę jako zapas, rozważam kupno nowego.
Założenia:
- ok. 500zł
- cichy
- najlepiej już w najnowszym ATX aby gównowtyczki Nvidia nie trzeba było podłączać przez przelotki
- certyfikat 80 PLUS Gold albo wyższy
- moc myślę coś z przedziału 750-1000W bo może mnie najść ochota na bardziej high-endowe GPU, a procek na pewno wleci 9800X3D
- raczej modularny
- najlepiej od producenta chociaż nie upieram się

Już dostaje oczopląsu od analizy "PSU TIER LIST" z tego roku: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1akCHL7Vhzk_EhrpIGkz8zTEvYfLDcaSpZRB6Xt6JWkc/edit?gid=931697732#gid=931697732

Na chwilę obecną ten mi padł w oko (tym bardziej, że budę mam TT): https://www.amazon.pl/Thermaltake-Thoughpower-Gf3-1000W-PS-TPD-1000FNFAGE-4/dp/B0BF5VWL23

Jestem otwarty na sugestie.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@RTXnietylko4060tiUSER Mam bardzo dobre zdanie o zasilaczach SeaSonic. Wrzucę do rozważeń.

Na chwilę obecną wytypowałem takich "kandydatów":

Asus TUF Gaming 850W Gold
NZXT C1000 Gold ATX 3.1
SeaSonic Focus GX ATX 3 850W
Super Flower Leadex VII XG 1000W Gold
Thermaltake Thoughpower Gf3 1000W
CORSAIR RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

Opublikowano

PP12M to dno w tej cenie i nie raz już tutaj o nim pisałem dlaczego nie jest wart zainteresowania.

15 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Asus TUF Gaming 850W Gold

Krotki tryb pasywny po którym wentyl łapie 1250W rpm, jakościowo to też jest trochę niżej jak RMX 2024, C850 V3.1 czy GX V4.

Za 565 zł masz klik i lepszego czy mocniejszego pod taki set nie potrzeba.

• Upvote 1
Opublikowano

Cholera jednak fanswap to nie wszystko.
Ogólnie wszystko było ok (Ungine Heaven, Furmark, Quake 2 RTX, Battlefield V, Stalker 2, CS 2, Cyberpunk 2077 Phantom Liberty, nawet Starcraft) aż nie odpaliłem niedawno Half Life 2 RTX.
Zasilacz wydaje dziwne, niepokojące dźwięki. Tj. kliknięcia które miejscami brzmią jak spadające krople wody.
W profilu stockowym/oc jest gęściej, w profilu UV trochę mniej, jednak nadal to występuje.

Nagrałem filmik:

Definitywnie wymieniam zasilacz, najwyżej będzie jako zapas ew. do jakiegoś mniej prądożernego builda.
Szkoda. Jutro siądę na spokojnie i coś zamówię aby na wtorek już mieć nowy. Ciągle się waham ale jutro podejmę decyzję.

Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak

Z wytypowanej chyba najbardziej za mną przemawia:

CORSAIR RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

Ew. wersja 1000W na zaś. Zobacz z pierwszego posta PSU Tier List 2025, to bardzo złożona lista w Excelu.
Długo typowałem tą swoją krótką listę z tej dużej.

Na pewno nie rozważam z niej:
Asus TUF Gaming 850W Gold - zastrzeżenia do kultury pracy
Thermaltake Thoughpower Gf3 1000W - ponoć pozmieniali po cichu flaki na gorsze
SeaSonic Focus GX ATX 3 850W - częściowo wycofany, "Stupidly high inrush current, mediocre transient response, minor rail OCP triggering points need tuning"

Więc teoretycznie jeszcze zostają:
NZXT C1000 Gold ATX 3.1
Super Flower Leadex VII XG 1000W Gold

Teoretycznie mógłbym dorzucić jeszcze do listy MSI MEG/MPG. Generalnie dużo topowych zasilaczy (jak te) to produkcja CWT (Channel Well Technologies) i tym śladem można iść w wyborze.
Jutro na bank coś zamówię ;)

Opublikowano (edytowane)

W sumie to sobie przypomniałem że ten seasonic który padł ma 10 lat gwary a sam w sobie ma lat 6, także go zgłoszę, może akurat...tylko w mailach niestety nie mam pdf z dowodem zakupu, więc  pewnie był papierowy i zaginął przez te lata.

Ktoś w ogóle ma doświadczenie z RMA bezpośrednio u seasonic?

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak Sprawdź maile, to dojdziesz w jakim sklepie kupiłeś. Opiszesz sytuację, to może są w stanie jakiś duplikat FV/Paragonu wysłać w formie elektronicznej albo coś, ew. może możesz przez stronę jakieś RMA wygenerować.
W sumie teraz jak będę brał zasilacz to też min. 10 lat gwary. To jednak zakup na lata więc jutro spokojnie go przemyślę. Znając siebie, pewnie na "ostatniej prostej" wygrzebie któryś z rozważanych modeli w zauważalnie niższej cenie i zamówię.
Pułap 500zł jest rozsądny.

A Ty zawsze możesz kupić nowy/inny, a jak tamten Ci wymienią na gwarancji to go puścić.

Opublikowano (edytowane)

Ja chyba tak czy inaczej kupię jakiś, a mój fm5 razem z 6950xt pójdzie do tamtego kompa, bo z tym ss się pewnie zejdzie. Jeśli wymienią na nowy to albo sprzedam w jakimś kompie (od czasu do czasu składam coś używanego i sprzedaję znajomym), albo sobie zostawię na zapasowy/serwisowy.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Mogę polecić tego MSI. Mam ogólnie podobny zestaw i wszystko śmiga jak ta lala. Zasilacza w ogóle nie słychać niezależnie od obciążenia a mam go w trybie nie-pasywnym. Kable dosyć sztywne (głównie ten 24pin) ale da się przeżyć. Kupowałem rok temu i na pudełku mam jeszcze ATX 3.0 ale dostałem już nowszą rewizję z gniazdem 12Vx6. Z tego co widziałem ludzie dostają już nowe rewizje z wpisanym ATX 3.1 na pudełku.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Co myślicie o zasilaczu fortron Vita GM W 850?

B+ TIER, Strong electrical performance, but with less expensive components and a rifle bearing fan.
Ja bym go nie rozważał. Zobacz ten PSU Tier List z pierwszego posta.

6 minut temu, QuBBa22 napisał(a):

Mogę polecić tego MSI. Mam ogólnie podobny zestaw i wszystko śmiga jak ta lala. Zasilacza w ogóle nie słychać niezależnie od obciążenia a mam go w trybie nie-pasywnym. Kable dosyć sztywne (głównie ten 24pin) ale da się przeżyć. Kupowałem rok temu i na pudełku mam jeszcze ATX 3.0 ale dostałem już nowszą rewizję z gniazdem 12Vx6. Z tego co widziałem ludzie dostają już nowe rewizje z wpisanym ATX 3.1 na pudełku.

Ciekawe. Czyli raczej na bank bym dostał 3.1 z 12Vx6 gdybym kupił teraz?
Ja z wygody raczej zamawiam w ME, a tam akurat ten MSI jest tańszy o stówkę od Corsaira.

Opublikowano

Dobra, nie ma czasu na pierdoły i zastanawianie się tydzień co kupić 😂 Wpadł MSI, będzie we wtorek u mnie.

SS sobie na spokojnie ogarnę na gwarę gdy porobię rotacje psu i gpu między kompami.