Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak Jasne. Z tego co wygrzebałem to w najnowszej wersji ten zasilacz i pudełko wyglądają tak:
MSIA850G.thumb.jpg.7ae3e63afc2424f6a617addfdd6b4605.jpg

Więc sprawdza się to co pisał kolega @QuBBa22 czyli ATX 3.1 READY, PCI-E 5.1 READY
Do corsaira podobnych parametrów trzeba dać ~100zł więcej w przypadku jednostki 850W, w przypadku 1000W pewnie jeszcze więcej.
Waham się jeszcze czy 850W czy dopłacić do 1000W.

Cholera, obiecałem sobie, że nie kupię nic więcej od MSI, a tu już podkładka, zaraz zasilacz :boink:

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

To ja znów "fan" MSI i nie mam obecnie nic z ich stajni w żadnym z trzech kompów 😆😅 Dopiero zasilacz będzie w moim 😆

850W mi wystarczy, bo i tak nie planuję uderzać w jakieś GPU 600W żeby go miało braknąć :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Ja mam pecha do ich płyt głównych. Padły mi w sumie 3 sztuki które miałem od nowości, więc płyty na pewno nie kupię z ich logiem. A co do mocy zasilacza, wiem, że to będzie zakup na długie lata więc myślę czy by jednak nie dołożyć, chociaż moja wewnętrzna cebula mówi mi "bierz 850W" :) 

Opublikowano (edytowane)

@LameismynameMnie ich płyty nie zawiodły a tylko w ostatnich kilku latach przewinęło się trochę w kompach domowych: b450 gaming plus, b450 gaming plus max, b550 gaming plus, z690a pro, b450m a pro max, b550a pro.

Znów dla równowagi  mam awersję do gigabyte, bo b450m ds3h, b550 (już nie pamiętam dokładnie modelu), b650 gaming x ax i zawsze większe lub mniejsze problemy :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@LameismynameJa Asusa nie chciałem 😆😂 Ale nie było wyboru a grzechem było we wrześniu 23 nie łyknąć zestawu 7800x3d + Asus b650 tuf+ Ares 2x16 6400 za 500 euro 😎 Choć ogólnie jestem z niego zadowolony, jedna z lepszych płyt jakie ostatnimi laty miałem.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Nie no koła na nowo nie wymyślę... Ostatnia prosta przy rozważaniu:

Odrzuciłem:

Asus TUF Gaming 850W Gold (Great Wall, Hunters Fire) - zastrzeżenia do kultury pracy
Thermaltake Thoughpower Gf3 1000W (CWT, CSZ) - ponoć pozmieniali po cichu flaki na gorsze
SeaSonic Focus GX ATX 3 850W (Seasonic, Focus Gold) - częściowo wycofany, "Stupidly high inrush current, mediocre transient response, minor rail OCP triggering points need tuning"

Super Flower Leadex VII XG 1000W Gold (Super Flower, LXG) - tylko 2 lata gwarancji

Mieszane uczucia:

CORSAIR RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 (CWT, Custom) - jest 100zł droższy od MSI (nie patrząc na ofertę amazona, gdzie paru polaków zgłaszało dostanie niekompletnych egzemplarzy ze zwrotów), a nie oferuje nic ponad niego, oba to konstrukcje CWT.

XPG Core Reactor II 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 (CWT, CSE-S) - 529zł - tutaj może nie być w wersji 3.1 tylko 3.0

Rozważam:

MSI MPG A850G PCIE5 850W (CWT, CSZ) - 551zł

NZXT C1000 Gold ATX 3.1 1000W (CWT, CXT) - 688zł

Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ktoś w ogóle ma doświadczenie z RMA bezpośrednio u seasonic?

Jak ładnie napiszesz to powinni przyjąć na podstawie numeru seryjnego ewentualnie dopiszesz z jakiego sklepu było brane

• Thanks 1
Opublikowano

Z swojej strony mogę polecić corsair rm750x, działa niezawodnie od 2022 roku.

Przy wyborze sugerowałem się prostym faktem: modele z tej serii są w sprzedaży od 10 lat, sprawdzona platforma, nowsze modele są tylko ulepszane = brak wad fabrycznych.

Dużym plusem jest praca pasywna przy niskim obciążeniu.

Opublikowano
12 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ktoś w ogóle ma doświadczenie z RMA bezpośrednio u seasonic?

Bez dowodu zakupu nie ma mowy o gwarancji, idzie ona od daty zakupu.

• Upvote 1
Opublikowano

No i co z tego, jest masa takich zasilaczy na olx nowych, bez dowodu zakupu nic nie zrobisz, po takim czasie to oni mogą już nic nie pamiętać

Poluj na Antec HCG 850W, czasem bywa w promocji za 530-540 zł a siedzi w nim OEM Vertex PX tylko że zasilacz ma już kabel 12V-2X6.

MPG to trochę niżej jak C850 v3.1 czy RMX 2024, a ten nowy wypust MPG A GS to już w ogóle, ma krótszy czas podtrzymania jak poprzednik  gorsze tętnienia i brak zabezpieczenia przed awarią wentylatora. 

No i masz Focusa GX V4 ale ten Antec to najlepszy wybór.

Opublikowano

Zazwyczaj w takich sytuacjach sprzedawcy "pamiętali" (tu nawet nie tylko o elektronikę mi chodzi ale i motoryzację w której też siedzę) więc jestem dobrej myśli :E To nie sklep krzak który znika po roku czy dwóch :) 

Już kupiłem, więc nie będę kombinował, nie chce mi się.

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

@LameismynameZa dużo myślisz, analizujesz...męska decyzja! Kup teraz i po sprawie! :E Tu Ci nie będę wypominał jak z 7500f bo jak mówisz nie ma złego wyboru :rotfl2:

Ja wieczorem się dowiedziałem, że zasilacz potrzebny, chwila analizy tematów i dziś kupiony :E

Doczytałem o NZXT sporo negatywnych opinii, kontrola jakości ponoć u nich leży, wentylator głośny, ileś różnych zarzutów.

Zamówiłem tego MSI co Ty, zobaczymy ;)

Tutaj chciałem dokładnie przeanalizować różne warianty, ponieważ zasilacz zostanie na lata (obecny SS służy bardzo długo), więc chciałem jak najlepiej kupić po pieniądzu.

@Dikson Sprawdzałem tego Anteca, rzeczywiście na papierze wygląda dobrze jednak cena za dużo odpływa od mojego założenia. Ale dzięki za info.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak Ok, odebrałem dzisiaj zasiłkę z ME.

To tak... w sklepie już trochę lipa bo na pudełku "ATX 3.0 COMPATIBLE, PCIe 5.0 READY" zamiast "ATX 3.1 COMPATIBLE, PCIe 5.1 READY"
Myślę - pewnie tak jak kolega @QuBBa22 pisał - dostałem jeszcze ze starym pudełkiem, ok zdarza się.
Otwieram pudełko, a tam karteczka (zdjęcie mojego autorstwa)
MSIKARTECZKA.thumb.jpg.34caaf6cbf0ba77871695b22902ad02d.jpg

No i myślę "pizda z makiem, dostałem starszą wersję z 12VHPWR".
Ale otwieram worek z kablami, a tam kabel z żółtą końcówką 12V-2x6
(zdjęcie poglądowe)
17-701-017-08.jpg

Patrzę też na sam zasilacz. A na nim także "12V-2x6" przy gnieździe żeńskim.
(zdjęcie poglądowe)
9920e987.png

Pudełko też mam to samo co na zdjęciu powyżej czyli "ATX 3.0 COMPATIBLE (białe tło), PCIe 5.0 READY (pomarańczowo-złote tło)"
Dla porównania zdjęcie pudełka aktualnej wersji "ATX 3.1 COMPATIBLE (białe tło), PCIe 5.1 READY (pomarańczowo-złote tło)":
81RQJMpmjoL.jpg
A tutaj zdjęcie starej wersji zasilacza 12VHPWR i pudełka. "ATX 3.0 COMPATIBLE (białe tło), PCIe 5.0 READY (czarne tło)"

(zdjęcie poglądowe)

starawersja.jpg.468abc024e2cf56fdfd42012dcd4eb6e.jpg

Podsumowując - jak ktoś chce uniknąć starej wersji 12VHPWR, to aby nie kupił z pudełkiem gdzie "PCIe 5.0 READY" jest na czarnym tle.

A co do zasilacza, działa, jest cichy, problem ze skwierczącymi cewkami w HL2 RTX zniknął.
Jedynie te ostatnie modernizacje obnażyły, że wentylator corsaira który wwiewa mi powietrze do obudowy coś już lekko potrafi terkotnąć.
Znając siebie, pewnie zaraz zamówię jakiś nowy na wymiankę ;)

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

@Krzysiak Dlatego ja wolę zamawiać w ME, klepię w niedzielę wieczorem z odbiorem w sklepie (towar którego nie ma w sklepie), a w poniedziałek 14:47 sms, że do odbioru, bo rzecz jasna przyjechał z ich dostawą. Dodatkowo taka "wysyłka" jest darmowa, nieraz brałem jakiś pierdół typu pasta termoprzewodząca, czy ostatnio wentylator Arctic P12 za 21,99zł ;) Dla mnie bomba. Sklep mam parę minut od domu.

Opublikowano (edytowane)

Mnie w sumie nie zależało na czasie, bo nie myślałem że dziś karta będzie. Według statusu to ona jeszcze nie wyszła z punktu odbioru...a ja mam ją od rana. Miała być w paczkomacie, przywiózł mi ją kurier do domu 😂😆😅

Edytowane przez Krzysiak
  • Lameismyname zmienił(a) tytuł na Nowy zasilacz MSI MPG A850G PCIE5.1 850W pod 7500F + 5070ti
Opublikowano

Czyli dostałeś dokładnie tą samą rewizję co ja rok temu i jak widać loteria to drugie imię świata hardware - rewizjowa dochodzi do krzemowej i cewkowej :P. Swego czasu jak zamawiałem to myślałem, że jest tylko wersja 3.0 z 12VHPWR więc ja po prostu się pozytywnie zaskoczyłem. Po tej żółtej wtyczce poznałem, że jest coś nowszego bo wtedy się MSI tym chwaliło. Ogólnie powinien służyć elegancko z nowymi RTX, ten kabel 12V bardzo dobrze wykonany i ma u mnie idealnie równe piny.