Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Może u niego głowa kierowcy zmienia pozycję w zależności od rozdzielczości :hihot:

Chłop ewidentnie w żadną ścigałkę nie grał. 

Chłop grał w różne ścigałki i nigdy nie było takiego problemu, jak w F1, ale tylko przy tak nisko zawieszonym widoku, jak z oczu kierowcy.

1 minutę temu, Dominix napisał(a):

Teraz zmieniasz temat gdzie pytasz czemu w F1 graja z widoku znad kierownicy, a nie ze na 1080p nie widac zakretu ;)

Przez cały czas piszę o jednym i tym samym. W 1080p widać zakręt znad bolidu, ale z oczu kierowcy już nie, bo to zbyt niska rozdzielczość.

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano

Masz tutaj F4, nie wiem jaka jest roznica wysokosci kierowcy w obu bolidach, nie wydaje mi sie ze duza, moze nawet w f4 jest ciut nizej, bolidy sa w koncu mniejsze:

Powiedz mi w ktorym momencie nie widac tych zakretow na dalekim planie. To jest 2560x1080p, troche wiecej niz 1080p

Opublikowano (edytowane)

Jak będę miał czas, to Wam wkleję screeny (z F1 2015 lub 2018), usunę mapkę i Waszym zadaniem będzie powiedzieć, czy skręt od którego jesteście bardzo blisko, będzie w lewo, czy w prawo (nie będzie też żadnych "arcadowych" znaczników, co pokazują gdzie jezdnia i kiedy dawać gazu/hamować).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Pokaż lepiej różnicę 1080p vs 4k.

Jak będzie okazja się za to zabrać, to nie omieszkam. Bo właśnie na tym polega różnica, że w 4K widać jak jechać, a w 1920x1080 niespecjalnie.

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano

Ja moge jutro wrzucic z AC, bo tam tez jest F1 wiec bedzie tak samo... 

Zeby ten test co chcesz zrobic zadzialal, to musisz jeszcze zrobic to na jakis malo znanym torze. A pamietaj ze jeszcze w F1 mozna ustawic kamere troche wyzej, bo za nisko tez nie moze byc.

tutaj lekkie porownanie: 

Opublikowano
1 minutę temu, Dominix napisał(a):

Zeby ten test co chcesz zrobic zadzialal, to musisz jeszcze zrobic to na jakis malo znanym torze.

Wyjdzie MOŻE że ma rację, ale w realu taka sytuacja nigdy nie wystąpi. Czemu? Bo nikt nie wsiada w F1 bez rozeznania w torze, chyba że lubi niespodzianki i wpadnięcia do piachu :E 

Opublikowano (edytowane)

@Kyle A co powiesz na widok z nosa F1 ? Oprócz kamer z nad kasku, jest to druga moja ulubiona kamera w F1, gdzie widzę kawalek nosa i przednie kola tylko ! I to jest niżej niż widok z kokpitu. I uwierz mi, nie potrzeba 4, 8 czy 16k żeby to ogarniać ! :)    

Po dlugim czasie (ponad 4 tyg) remontu w chacie, dziś wlaśnie chcę odpalić F1 ;)  Więc zmniejszę rozdzielczość i obadam. Nagram filmik i powiesz o co chodzi ;) 

Edytowane przez maras2574
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Rozdzielczość nie może mieć znaczenia, bo przecież przy tej samej pozycji kamery i proporcjach obraz jest ten sam, ale mam wrażenie, że w CARS 1/2 czy AMS2 kamera z kokpitu jest bardziej funkcjonalna - i nie chodzi o zakręty, bo tory, punkty hamowania itp. to wiadomo, że zna się na pamięć, po prostu widać tam więcej. Nie wiem, czy to kwestia FOV, pozycji kamery (wysokości, odległości od kierownicy) nie analizowałem tego, w F1 zawsze jeżdżę z kamerą "znad kasku", tak jak w MotoGP z kamerą z tyłu, nie chce mi się tygodniami wyrabiać pamięci i przyzwyczajać do innej perspektywy. :E 
Ale w CARS nigdy nie jeździłem z widokiem "z góry", zawsze normalny z kokpitu. Oczywiście nie dlatego, że w F1 nie wiem, w którą stronę skręcać. :P 

Edytowane przez Zas
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Trzy rozdziałki, 2560x1080, 3440x1440, 5160x2160 i nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o zakręty, widać je tak samo ;) 

Bo wszystkie rozdzielczości to 21:9, nie może być różnicy. 

Ja na triple screenie miałem 48:9, wtedy widać boki toru. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano
Godzinę temu, MaxxGroo napisał(a):

Bo wszystkie rozdzielczości to 21:9, nie może być różnicy. 

Ja na triple screenie miałem 48:9, wtedy widać boki toru. 

Ale tu nie chodzi to co jest po bokach, tylko to co jest z przodu na dalszym planie. Według niego na niskiej rozdzielczości z takiej kamery nie widać w którą stronę jest następny zakręt.

Tak to opisuje jakby grał w gry z 1990 roku kiedy wszystko się blisko renderuje.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Zas napisał(a):

Ale w CARS nigdy nie jeździłem z widokiem "z góry", zawsze normalny z kokpitu. Oczywiście nie dlatego, że nie wiem, w którą stronę skręcać. :P 

Bo tam było stare F1 i było łatwiej? :E 

11 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Po dlugim czasie (ponad 4 tyg) remontu w chacie, dziś wlaśnie chcę odpalić F1

O panie to się złożyło w czasie, też kończę mały remont i nie jeździłem już wieki :( 

Jak dobrze pójdzie to na święta zmieniam TS-PC na Simagic EVO Sport, tylko nie chce mi się ze stelażem bawić bo ciężki i sporo miejsca zajmuje, muszę pomyśleć. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Dominix napisał(a):

Ale tu nie chodzi to co jest po bokach, tylko to co jest z przodu na dalszym planie. Według niego na niskiej rozdzielczości z takiej kamery nie widać w którą stronę jest następny zakręt.

Tak to opisuje jakby grał w gry z 1990 roku kiedy wszystko się blisko renderuje.

A ok, 

No to na rozdzielczości fhd trudno rozczytać tabliczki - markery hamowania. 

Dopiero na 1440p jest wyraźne. 

Zakręty widać nawet na fhd, przynajmniej te 2 do przodu.

Ale odkąd pamiętam jeżdżę na MSAA, FXAA lub DLSS, może kolega jeździ na Temporal AntiAliasing, albo FSR to ma papke. 

Opublikowano
7 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

A ok, 

Zakręty widać nawet na fhd, przynajmniej te 2 do przodu.

Ale odkąd pamiętam jeżdżę na MSAA, FXAA lub DLSS, może kolega jeździ na Temporal AntiAliasing, albo FSR to ma papke. 

Nie wiem jak na fhd jest trudno rozczytać tabliczki, ja na tym gram, wyżej dałem film z AC i tam wszytko po bokach widać ładnie i wyraźnie.

Mnie zastanawia teraz, @Kylena czym ty grasz? TV,monitor? Jak duży i jak daleko od niego siedzisz?  Może blur masz ustawiony na maxa, siedzisz z 2m od ekranu, wyżej wspomniany fsr i to wygląda jak mówisz.

Ten opis problemu może wyglądać dla niego tak że wyjeżdżasz z sekcji magots-beckets na Silverstone i nie widzisz w którą stronę jest zakręt stowe jak dobrze pamiętam nazwę 

Albo na laguna seca wyjeżdżasz z tego zakretu w lewo i podjazd pod korkociąg i nie wiadomo gdzie dalej skręcać i jak się ustawić.

Czy na spa wyjazd na Kammel? Nie widać gdzie kolejny zakręt idzie.

Coś mi w tym wszystkim nie pasuje. Nie wiem czy to po prostu troll, czy problem ze wzrokiem, ustawieniem gry.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MaxxGroo napisał(a):

Co? xD

Poza tym i tak się jeździ na pamięć, masz 200, 150, 100, 50 zazwyczaj - jak to można przegapić? Nawet gdyby numerków nie było to wiadomo kiedy hamować jeeeeez xD 

Opublikowano

zrobilem w ams2 porownanie, nie zmienialem fova jak dawalem 16:9 ale to bez znaczenia, tu chodzi o rozdzielczosc.

1080p, 2560x1080p i 4k a dwa kolejne to 1080p i 4k

I teraz tak, na pierwszym po wyjsciu z T1 Eau Rouge and Raidillon nie powinno byc dobrze widoczne wedlug naszego speca na 1080p, dopiero na 4k widac

moze jakbym nosil okuary jak stepien to bez nich to wszystko to by byla papka ;)

Spoiler

AMS2AVX_2025_08_21_09_30_38_309.thumb.jpg.1be9ceb01fde8e6bcbfe1b79d365644c.jpg

Spoiler

AMS2AVX_2025_08_21_09_27_45_058.thumb.jpg.7fcc2750942bf14504f8d56efca16f24.jpg

Spoiler

AMS2AVX_2025_08_21_09_33_37_416.thumb.jpg.a129ce919ac944dc1486613414a7f399.jpg

Widok na prosta kemmel

Spoiler

AMS2AVX_2025_08_21_09_31_20_049.thumb.jpg.554bdc55fb4ae05b15b0bdac4160319f.jpg

Spoiler

AMS2AVX_2025_08_21_09_34_09_849.thumb.jpg.330f8f41ff62bb23cc081bda7186ba0c.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Co? xD

Poza tym i tak się jeździ na pamięć, masz 200, 150, 100, 50 zazwyczaj - jak to można przegapić? Nawet gdyby numerków nie było to wiadomo kiedy hamować jeeeeez xD 

Nie dopisałem że chodziło mi o ACC, taki offtop xd

Tylko że mówisz o wyczuciu, można grać na 320x240 i policzyć je żeby wiedzieć kiedy hamować. 

W ACC np FHD wygląda jak ostatnie gunwo, wiem bo mam 3 różne monitory, laptop, na rigu triple, na PC są inne. 

w AC i iracingu jeszcze ujdzie bez tych filtrów Unreala,

Wyżej pisałeś że chcesz sobie riga skonfigurować, jak nie masz dużego pokoju żeby jednocześnie mieć riga i normalny fotel do PC (bez przesuwania ich) to nie buduj riga. Pojedzisz 2 miesiące i zacznie cię to wkurzać, coś jak przykrecanie i odkręcanie kierownicy do biurka. 

Mi mój mały PlaySeat Challenge zaburzał pracę i siedzenie przy PC, więc Fanatec DD rig set stoi sobie obok szafy. 

Gram w symulatory na myszce i pedałach CSL (bez loadcella bo sie odsuwałem xd) 

Nadal jestem tak samo szybki, ale imersji już nie ma. 

Do tego napisałem skrypt który obsługuje myszkę, odpala wszystkie programy potrzebne do tego i włącza mi sie automatycznie Le Mans Ultimate. 

Od pracy do włączenia wyścigu W LMU mija naście sekund :p

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano
9 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Nie dopisałem że chodziło mi o ACC, taki offtop xd

Ah ma to sens, ACC faktycznie niezbyt klarowny jest pod tym kątem. 

10 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Wyżej pisałeś że chcesz sobie riga skonfigurować, jak nie masz dużego pokoju żeby jednocześnie mieć riga i normalny fotel do PC (bez przesuwania ich) to nie buduj riga. Pojedzisz 2 miesiące i zacznie cię to wkurzać, coś jak przykrecanie i odkręcanie kierownicy do biurka. 

No jest to irytujące na pewno, teraz mam WheelStand Pro, mały i lekki, jeden ruch i mam pod biurkiem (stoi obok jak nie gram), ale Next Level 2.0 to już kawał kloca + DD też swoje waży i nie wiem czy mi się będzie chciało. Znaczy na upartego mógłbym zrobić osobny rig i go nie ruszać, ale trochę ciasno się zrobi. Z drugiej strony 9-12NM przykręcane do blatu to jeszcze gorsze rozwiązanie. No i LoadCell, one muszą być spięte z bazą bo inaczej odlecą :E 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

ale Next Level 2.0

Mówisz o TYM  ? 

Przed remontem miałem dechy i wykładzinę, i przykręcałem wszystko :E Teraz w panelach trochę szkoda i szukam jakiegoś rozwiązania :hmm: 

Pedały przykręcone jak wcześniej, są za biurkiem pod ścianą, więc dużej szkody nie ma ;)

Ale z fotelem mam problem (wcześniej osadzony na stałe w podłodze). Teraz zamówiłem STOPKI MATĘ pod fotel. Była TA, ale okazała się na żywo za duża :(

Ale ten stojak ? Hmm... Gdyby schował się do kierownicy pod biurko....:hmm: Trzeba pomierzyć ;)

Opublikowano
4 minuty temu, maras2574 napisał(a):

Mówisz o TYM  ? 

Tak, można go składać i wtedy zajmuje mniej miejsca, ale to dźwiganie... 

5 minut temu, maras2574 napisał(a):

Ale z fotelem mam problem (wcześniej osadzony na stałe w podłodze)

Ja do Markusa kupiłem takie podstawki z drukarki 3D i przykleiłem do kółek :E Stabilne jak skała na plastikowej macie również z Ikea. 

I też dlatego NLR 2.0 jest fajny bo ma belkę na którą stawiasz kółka i nie musisz się w nic dodatkowo bawić, cały czas masz funkcjonalne krzesło które jeździ. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

ma belkę na którą stawiasz kółka i nie musisz się w nic dodatkowo bawić

No i to jest super :thumbup:  W moim kącie miejsce jeszcze mam :) Muszę pomyśleć nad tym stelażem

IMG_20250821_161454.jpg

Krzeslo teraz na gumach, jak wcześniej, tylko jeden bolec od kólka byl ucięty i siedzial w podlodze :E Teraz takiej maniany nie mam zamiaru robić ;) Baza do biurka na stale przykręcona :E