Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@wallecwszystko spoko...tylko po uj się pchać w martwą podstawkę? :D 

Bo ma teraz spoko wydajność, w spoko cenie, ze spoko łatwo osiągalną stabilnością a jak będzie robić upgrade za 3 lata to i tak zmieni sobie na nowy socket bo am5 będzie już martwą podstawką a intel wypuści nowe, dopracowane kozaki na chipletach.

Po co teraz pchać się w żywą podstawkę na martwej architekturze 7700, która traci na wartości szybciej niż akcje Tesli jak i tak w momencie wystąpienia chęci zmiany na coś mocniejszego ta podstawka stanie się martwą podstawką?

Chronie OP'a od kupna ryzena i zakładania tematów o stuterze, nie działającym expo, przycinającym dzwięku, resetowaniu ustawień bios, wybieraniu power planów, grzebaniu w curve optimizer itp. itd.

Taki syf jak opisany powyżej jest dla komputerowych nerdów a nie normalnych ziomów co chcą kupić i grać.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

Chronie ziomeczka od kupna ryzena i zakładania tematów o stuterze, nie działającym expo, przycinającym dzwięku, resetowaniu ustawień bios, wybieraniu power planów, grzebaniu w curve optimizer itp. itd.

3 kompy w domu na AM5 (2x7600 i 7800x3d), ustawienie curvy i expo to 30sek i człowiek zapomina o wchodzeniu do bios ;) Reszta wspomnianych przez Ciebie problemów nie występuje...może występowały na początku życia podstawki...teraz już pewnie jesteśmy za jego połową ;)

"Martwy" 7700 ma ten plus, że z czasem na płytę można posadzić coś lepszego ;)

Choć nie powiem...12600kf był szybki, jak się spuściło kagańce, zrobiło OC pod korek i wpierdzielał 230W pod pełnym :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@wallec

Cytat

Chronie OP'a od kupna ryzena i zakładania tematów o stuterze, nie działającym expo, przycinającym dzwięku, resetowaniu ustawień bios, wybieraniu power planów, grzebaniu w curve optimizer itp. itd.

Mam za sobą stado kompów na Ryzenach, poza moimi prywatnymi, reszta dla userów laików. Nikt się nie zgłasza z problemami. A sam dopytuję kontrolnie czy na pewno wsjo gra.

Także, nie twórz mitów, że AMD to platforma dla nerów :)

Ryzen to auto w automacie. Nudna do bólu platforma.

ps. żeby nie było...miałem sporo inteli i też było git...a największa zaleta to masa zabawy dla Nerda ;-)

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Zwłaszcza x3d :E Dobrze, że mam w domu 2 kompy na "zwykłych" to można pogrzebać trochę w biosie :E 

Choć zen 5 x3d chyba coś tam więcej pozwala pozmieniać :hmm:

edit

Myślałem że połączy :P 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
57 minut temu, deathrabit napisał(a):

Ta sama strona z testami  testy zen 4 i zen 5

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-7600-non-x/18.html

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-9600x/17.html

Jak widać intel spadł w wydajności.

Kilka procent spadł, ale po pierwsze to nie są duże różnice, a po drugie wcale nie jest powiedziane, że z powodu innego GPU oraz innej listy gier :)

Opublikowano
15 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@wallec

Mam za sobą stado kompów na Ryzenach, poza moimi prywatnymi, reszta dla userów laików. Nikt się nie zgłasza z problemami. A sam dopytuję kontrolnie czy na pewno wsjo gra.

Także, nie twórz mitów, że AMD to platforma dla nerów :)

ps. żeby nie było...miałem sporo inteli i też było git...a największa zaleta to masa zabawy dla Nerda ;-)

Laik nawet nie połączy kropek jak mu się raz komputer odpali "na trzy razy" i tak sobie będzie przez dwa lata używać z wyłączonym profilem Expo/xmp i będzie zadowolony bo procki są teraz turbo szybkie :-)

Wkleiłem print screen z forum.ithardware.pl

Jedna strona tego podforum.

6 na 20 tematów coś nie działa -> dalej nie przewijam :-)

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Laik nawet nie połączy kropek jak mu się raz komputer odpali "na trzy razy" i tak sobie będzie przez dwa lata używać z wyłączonym profilem Expo/xmp i będzie zadowolony bo procki są teraz turbo szybkie :-)

Wkleiłem print screen z forum.ithardware.pl

Jedna strona tego podforum.

6 na 20 tematów coś nie działa -> dalej nie przewijam :-)

Nie zgłaszają problemów bo ich nie ma. Naciągaj dalej pod swoje uniwersum :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No i fakt, że w ostatnich 3 latach nie złożyłem ludziom nic na intelu, wszystko na am4 lub am5 (po prostu lepiej cenowo się kalkulowało) i nie wrócił nikt, a 90% z tych ludzi to laicy.

Nikt nie wrócił, bo wszystko działa.

1 minutę temu, MarcoSimone napisał(a):

Dokładnie...gdybym raz na jakiś czas nie aktualizował biosu, to bym nawet nie musiał w niego wchodzić od września 23 :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
47 minut temu, mikogoth napisał(a):

Aż tak się nie znam, ale z testów na YT to wszyscy jak "jeden mąż" testują X3D z 4090, gdzie kiedyś widziałem film, gdzie testował 7800X3D z 4070 Super (bo większość ponoć takie ma) i wychodziło w FPS o kilka więcej niż w zwykłych Ryzen.

Im słabsza karta oraz im wyższa rozdzielczość tym mniejsze znaczenie ma procesor. Z drugiej strony 7800X3D da ci zapas na przyszłość, za kilka lat będziesz mógł zmienić kartę na jakiegoś 6080 i też da radę.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mikogoth napisał(a):

Aż tak się nie znam, ale z testów na YT to wszyscy jak "jeden mąż" testują X3D z 4090, gdzie kiedyś widziałem film, gdzie testował 7800X3D z 4070 Super (bo większość ponoć takie ma) i wychodziło w FPS o kilka więcej niż w zwykłych Ryzen. Poza tym "Black" powiedział, że 9800X3D nie ma najmniejszego sensu przy 1440p szczególnie za "polskie pieniądze".

To teraz pomyśl...skoro x3d dał kilka fps więcej niż "zwykły" ryzen, to "zwykły" zen 5 nie da nawet tych kilku względem "zwykłego" zen 4, bo 7800x3d jest od niego zauważalnie szybszy w grach :) 

Dlatego jak mówię od początku...7700 lub 7800x3d (nic pomiędzy nimi nie ma sensu jeśli o AMD chodzi) ;)

Zapytasz zapewne czemu @MarcoSimoneczy @Phoenix.mają 9700x? Ano mają bo lubią zmieniać sprzęt, mieli 7800x3d...pewnie będą celować w 9800x3d jak trochę spadnie ;)

Wspomniani jeśli się mylę to mnie poprawcie :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Omg, już nie wiem jak prościej wytłumaczyć.

Jak komputer składa nerd np @MarcoSimone @Krzysiak to ten komputer jest złożony superancko, komponenty są dobrane a po zamontowaniu są skonfigurowane i działają.

Jak komputer składa ktoś kto pyta na forum.ithardware.pl czy do karty graficznej rtx 4070/5070 RX 7700/7800/9070 i 1440p ma wybrać procesor a czy b tzn. że nerdem nie jest i jak sam sobie kupi części na AMD, to istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że ilość tematów z problemami AMD na pierwszej stronie subforum o AMD zmieni się z 6 / 20 na 7 na 21 co da wzrost o 3% czyli prawie tyle samo ile wyniesie różnica wydajności między wszystkimi procesorami Intel od 12gen i AMD od 7000 w grach w 1440p ze wspomnianymi GPU, co w połączeniu z tym, że autor tematu i tak wie swoje swiadczy tylko o tym, że ten temat jest bez sensu :E

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak 9800X3D jest za drogi do tego co oferuje względem 9700X czy nawet 7700.

Miałem 7800X3d, 7600, 7700, teraz 9700X (kolega wyrwał tray za 750 zł a ja wydębiłem go od Niego za 1K zł :P).

@wallec a ja dalej twierdzę, że ilość tematów na ITH nie jest dowodem na problematyczność platform na AMD.

Jak laik sie postara, to każda platforma będzie stanowić problem ;-)

Daj już spokój. Wiem, że wolisz Intele. Nie musisz Nam o tym przypominać ;-)

Apropo co kto woli: od premiery Ryzen 2600 miałem tak: 8700K, R5 2600, 3600, 5800X, 10700K, 11700K, 12700K, 13700KF, 7800X3D, 7600, 7700, 9700X.

Który kolor bym wybrał? Zależy od zastosowań, budżetu i planów na przyszłość. 

Edytowane przez MarcoSimone
Opublikowano (edytowane)

To tak w kwestii intela na forum...no "wincyj" nima bo to wychodzi że tu mniej popularne CPU intela niż amd :E

Pierwsze się może rozmazywać więc "tu to nawet wstydzą się przyznać że mają" :E

1111.jpg

To tak po "walcowemu" argument :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano

Dobrze, że Intel przyznał się do błędów i rozwiązał swoje problemy a nawet zaoferował przedłużenie gwarancji na procki.

Od tego czasu powstał tylko jeden temat gdzie ziomek do 200w procka wsadził Fortisa 5 i w sumie myślał że będzie miał 50 stopni a nie 80.

Tak to zero problemów, samo granie.

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Dokładnie...tłumaczymy już chłopu 2 strony że albo 7700 albo 7800x3d bo reszta nie ma sensu w tych okolicach cenowych, na pw też już nawet mi napisał, że faktycznie "dozbiera" do  7800x3d po czym tu pisze że 9700x :E

Rynce opadają, patrząc przez "aż tak się nie znam" gdy doradzają ludzie jednak się znający...ale i tak postawię na swoim :E

Wydaje mi się że to kwestia psychiki, magia wyższego numerka xD zawsze można kupić 7700 i ustawić w sygnaturce 9700x = problem solved %-) + kumplom na dzielni mówić że się ma 9700x a jak przyjdą zobaczyć jak to chodzi to nie wchodzić przy nich we właściwości mój komputer :cool:

• Haha 1
  • Upvote 1