Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Bez driverów nie wejdzie do biosu ?:lol2: Jak się BIOS pojawi to wtedy można zwalać na system itd. a póki co nawet tego nie ma.

Do biosu może i by wszedł, ale do UEFI już niekoniecznie. Dlatego ktoś wyżej sugerował ewentualną integrę. Szczególnie, jeżeli win ma włączony fast boot i co do zasady omija połowę checka na starcie, a kernel już sobie w pamięci wisi - generalnie przepis na tragedię.

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Qrdello napisał(a):

Do biosu może i by wszedł, ale do UEFI już niekoniecznie. Dlatego ktoś wyżej sugerował ewentualną integrę. Szczególnie, jeżeli win ma włączony fast boot i co do zasady omija połowę checka na starcie, a kernel już sobie w pamięci wisi - generalnie przepis na tragedię.

Obejrzycie te zdjecia biosu? Moge dac wiecej,ale napiszcie z jakich działów

Opublikowano

Sprawdź czy karta dobrze siedzi w slocie PCI-E i ma dobrze podpięte źródło zasilania 12V-2x6.

Warto potem zresetować BIOS do wartości fabrycznych (domyślnych) i wtedy odpalić kompa.

Tak jak koledzy wspominali, aby najłatwiej sprawdzić czy karta jest kaput, najlepiej sprawdzić ją tj. w innym środowisku czyli wpiąć ją w zupełnie innego kompa.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Send1N napisał(a):

Pierwsze słyszę :P :hmm:

A ja nie muszę słuchać, tylko nawet parę razy na oczy widziałem :] Umarł sterownik w tak widowiskowy sposób, że dopiero podpięcie drugiej karty, usunięcie ddu tego wadliwego i reinstalacja na karcie docelowej sprawiła, że karta dawała obraz na monitor. A tak to dead  od przycisku power aż do samego windowsa. Było słychać jak system wstaje, loguje się do profilu - a obrazu brak.

Nie pytaj mnie dlaczego, zapytaj autorów sterownika/windowsa :> 

Z 2 lata temu na z790 u kolegi był podobny kwiat, tylko tam obraz z UEFI uporczywie przejmowała integra i po wpięciu RTXa była ciemna noc. Dopiero wywalenie sterownika do iGPU bez RTXa w slocie, wyłączenie i odpalenie na RTXie bez jakichkolwiek driverów dało obraz. 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
Cytat

To samo osiągnie wkładając kartę w niższe sloty PCIE, które mają max Gen4. A przy okazji wyeliminuje wadę slotu czy jakiś syf w nim. Pewnie to nic nie da ale warto sprawdzić.

Ciekawe, że wada slotu objawia się na 5070 ale 3080 już nie :E hmm. :boink:

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
6 minut temu, Qrdello napisał(a):

A ja nie muszę słuchać, tylko nawet parę razy na oczy widziałem :] Umarł sterownik w tak widowiskowy sposób, że dopiero podpięcie drugiej karty, usunięcie ddu tego wadliwego i reinstalacja na karcie docelowej sprawiła, że karta dawała obraz na monitor. A tak to dead  od przycisku power aż do samego windowsa. Było słychać jak system wstaje, loguje się do profilu - a obrazu brak.

Nie pytaj mnie dlaczego, zapytaj autorów sterownika/windowsa :> 

Z 2 lata temu na z790 u kolegi był podobny kwiat, tylko tam obraz z UEFI uporczywie przejmowała integra i po wpięciu RTXa była ciemna noc. Dopiero wywalenie sterownika do iGPU bez RTXa w slocie, wyłączenie i odpalenie na RTXie bez jakichkolwiek driverów dało obraz. 

Dziwne... przecież driver się dopiero podczas startu systemu ładuje a bios nie ma z tym nic wspólnego :woot:

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Dziwne... przecież driver się dopiero podczas startu systemu ładuje a bios nie ma z tym nic wspólnego :woot:

Jak jest zintegrowany UEFI z windowsem to raczej ten sam sterownik obsługuje, czy UEFI ma swoje magiczne drivery do kart graficznych ? 

Zresztą, ja nie rozumiem w sumie czy autorowi udało się w końcu te ustawienia wyświetlać z 5070 czy 3080, bo to są zasadnicze kwestie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Takie akcje nie powinny mieć miejsca, ktoś kupuje nowe części składa, mając cpu bez integry robi pierwsze uruchomienie i nie ma jak wyświetlić obrazu aby zainstalować sterownik :E przecież to cyrk jest jakiś :hihot: Ja osobiście sie jeszcze nie spotkałem z płytą która aby odpalić uefi potrzebowałaby zainstalowanego drivera do grafiki.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

Takie akcje nie powinny mieć miejsca, ktoś kupuje nowe części składa, mając cpu bez integry robi pierwsze uruchomienie i nie ma jak wyświetlić obrazu aby zainstalować sterownik :E przecież to cyrk jest jakiś :hihot: Ja osobiście sie jeszcze nie spotkałem z płytą która aby odpalić uefi potrzebowałaby zainstalowanego drivera do grafiki.

Ten aorus miał od premiery z 30 wersji UEFI :E także wiesz. Są lepsze i gorsze twory.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mialem 5070Ti i bywalo ze migal monitor nawet w bios.

Zrób tak:

Wsadz 3080 uruchom komp pobierz ddu.

Wejdz w tryb awaryjny systemu, uruchom DDU, w opcjach odznacz opcje pobierania sterownikow windows, i uruchom odinstalowywanie w opcji (nowa karta graficzna)

Nastepnie podepnij nowa i sprawdz. Jak sie uda odpalic to inataluj koniecznie najnowsze sterowniki one maja fixy pod black screen, najlepiej w opcji czysta instalacja.

Dodatkowo zobacz czy blacha od obudowy nie blokuje przewodu displayport/hdmi aby wpial sie do konca bo tez mialem taki problem.

Dodatkowo cos jest walniete w tych kartach ze system wykrywa jako pcie 5.0 mimo iz plyta go nie obsluguje

Edytowane przez Nex1M
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Do biosu wszedłeś z 5070Ti czy 3080? @łukasz850 Próbowałeś dac gen 1 lub gen 2? żeby tylko sprobowac wejsc do systemu?

RTX 3080. Na rtx 5070ti w ogóle nie ma obrazu. Dużo czasu już tracę przez ta kartę. Szkoda, bo kupilem ją w cenie mrsrp w prolinie.

Opublikowano
W dniu 6.04.2025 o 01:09, łukasz850 napisał(a):

RTX 3080. Na rtx 5070ti w ogóle nie ma obrazu. Dużo czasu już tracę przez ta kartę. Szkoda, bo kupilem ją w cenie mrsrp w prolinie.

Czy coś się wyjaśniło w tej sprawie?