Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak i wygląda na to że sam sobie zrobiłeś problem bo to "-20" nie jest stabilne na twojej sztuce procesora w idle zaliczasz tzw "overboosta" wystarczy że na chwilę będziesz miał zbyt wysoki zegar przy zbyt niskim napięciu dla któregoś rdzenia i następuje restart pc, spróbuj np -10 albo -15, może być taka sytuacja że 7 rdzeni zrobi stabilnie te -20 a nawet i -30 a jeden z nich ma gorszy potencjał i potrzebuje wyższego napięcia, są ludzie którzy bawią się w różne wartości na każdym rdzeniu osobno przykładowo -30,-28,-26,-15,-12,-23,-9,-29 :ExD ale to już wymaga czasu i masę testów (sam tak robiłem na r5 5600) Zostaw na kilka dni na auto i jak będzie wszystko ok to zaczniesz zabawę od nowa z mniej agresywnym offsetem. Na screenie z ZT wygląda wszystko ok :thumbup:

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Send1N napisał(a):

Tak i wygląda na to że sam sobie zrobiłeś problem bo to "-20" nie jest stabilne na twojej sztuce procesora w idle zaliczasz tzw "overboosta" wystarczy że na chwilę będziesz miał zbyt wysoki zegar przy zbyt niskim napięciu dla któregoś rdzenia i następuje restart pc, spróbuj np -10 albo -15, może być taka sytuacja że 7 rdzeni zrobi stabilnie te -20 a nawet i -30 a jeden z nich ma gorszy potencjał i potrzebuje wyższego napięcia, są ludzie którzy bawią się w różne wartości na każdym rdzeniu osobno przykładowo -30,-28,-26,-15,-12,-23,-9,-29 :ExD ale to już wymaga czasu i masę testów (sam tak robiłem na r5 5600) Zostaw na kilka dni na auto i jak będzie wszystko ok to zaczniesz zabawę od nowa z mniej agresywnym offsetem. Na screenie z ZT wygląda wszystko ok :thumbup:

Wiesz ja tego nigdy wcześniej nie robiłem. Kumpel polecił taki zabieg to zrobiłem. To nic trudnego w sumie. U niego dziala stabilnie, więc pomyślałem że u mnie też ruszy...Rezultaty wstępnie bardzo fajne. Wręcz spektakularne. A potem... Ehh

Pograłem dodatkowa godzinę w Fifę i też spokój. W idlu nie resetuje też. 

Wiesz wolałbym zająć się już graniem jako forma relaksu po pracy 😜 Dosyc zabawy w UV itd Fakt że teraz temp podskoczyły nawet do 75 stopni, ale nie jest przesadnie głośno. Widać że stara SPC Fera 5 nie ogarnia już zbytnio, więc zamówiłem coś bardziej zaawansowanego z 6 ciepłowodami w konstrukcji dwu wieżowej. Fera już stara dość, ma tylko trzy ciepłowody i mała wieże...Myślę że po wymianie powinno być dużo chłodniej i ciszej.

Opublikowano

Fera 5 jest wystarczająca do tego procka, żebyś się nie zawiódł jak na nowym chłodzeniu będziesz miał podobne temperatury bo w tych cpu problemem jest transfer ciepła do odpromiennika i pakowanie coraz to większych "kloców" praktycznie niczego nie zmienia, lepiej po prostu edytuj krzywą wentylatora dla cpu w biosie, dodatkowo możesz ustawić własny limit mocy zamiast robić UV wtedy proc będzie pracował na fabrycznych napięciach ale nie wyjdzie poza limit mocy który mu ustawisz ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Fera 5 jest wystarczająca do tego procka, żebyś się nie zawiódł jak na nowym chłodzeniu będziesz miał podobne temperatury bo w tych cpu problemem jest transfer ciepła do odpromiennika i pakowanie coraz to większych "kloców" praktycznie niczego nie zmienia, lepiej po prostu edytuj krzywą wentylatora dla cpu w biosie, dodatkowo możesz ustawić własny limit mocy zamiast robić UV wtedy proc będzie pracował na fabrycznych napięciach ale nie wyjdzie poza limit mocy który mu ustawisz ;) 

Możliwe że masz rację, ale zaryzykuję. Plus to że robię całego kompa na biało i między innymi chłodzenie i tak do wymiany bo jest czarne. Taki kaprys, ale widok białego kompa z argb niesamowity jest.

• Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, Stilion napisał(a):

Kumpel polecił taki zabieg to zrobiłem

No ja jestem winowajcą tego wszystkiego. @Send1N

Pisałem mu, że nie musi być to stabilnie, ma też inne opcje jak 10-15. Ma też uv na GPU, ale chyba można było to wykluczyć, szczególnie, że ma błędy WHEA, a wiemy czego to dotyczy.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie chce nic mówić ale Skajnet znów zawiódł xD :E kolejny raz potwierdzone że maszyna nie zastąpi człowieka, na pierwszej stronie w swojej litanii z propozycjami diagnozy  zabrakło akurat tego co było rozwiązaniem :hihot:

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Stilion napisał(a):

Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia. 

mój 5700x też miał epizody na offsecie -30. Dopiero -20 okazało się stabilne dla niego. Objawy dokładnie te same. Miałem i tak mobo do zmiany to wywaliłem MSI b450m i wpadł AORUS master B550, ale to pomogło tylko częściowo, bo wprawdzie nie na -30, ale na -25 wywalał :E 

Generalnie jak masz niezłe chłodzenie, to 5700X nie potrzebuje żadnego gmerania przy ustawieniach. Ten proc wyżyłowany pod korek na auto nie wessie więcej jak 70-kilka W, zależnie od sekcji. Spokojnie możesz go zostawić bez ustawień.

A jeżeli już chcesz się bawić, to w O/C z jednoczesnym ustawieniem napięcia na szytwno i podbiciem limitów mocy. Mój jest stabilny przy 4,85ghz na limitach 120/70/110 @1,25v. Pozwala to na podniesienie minimalnego FPS w grach, gdzie proc jest głównie żyłowany, no ale efekt uboczny w postaci niemal 2x zużycia energii też jest :D no i temperatury też bardziej przewidywalne. Przy takim napięciu na wodzie 240mm miałem zwykle przedział od 35C do 65C.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
27 minut temu, Qrdello napisał(a):

mój 5700x też miał epizody na offsecie -30. Dopiero -20 okazało się stabilne dla niego. Objawy dokładnie te same. Miałem i tak mobo do zmiany to wywaliłem MSI b450m i wpadł AORUS master B550, ale to pomogło tylko częściowo, bo wprawdzie nie na -30, ale na -25 wywalał :E 

Generalnie jak masz niezłe chłodzenie, to 5700X nie potrzebuje żadnego gmerania przy ustawieniach. Ten proc wyżyłowany pod korek na auto nie wessie więcej jak 70-kilka W, zależnie od sekcji. Spokojnie możesz go zostawić bez ustawień.

A jeżeli już chcesz się bawić, to w O/C z jednoczesnym ustawieniem napięcia na szytwno i podbiciem limitów mocy. Mój jest stabilny przy 4,85ghz na limitach 120/70/110 @1,25v. Pozwala to na podniesienie minimalnego FPS w grach, gdzie proc jest głównie żyłowany, no ale efekt uboczny w postaci niemal 2x zużycia energii też jest :D no i temperatury też bardziej przewidywalne. Przy takim napięciu na wodzie 240mm miałem zwykle przedział od 35C do 65C.

Ja już pierdziele zabawy z napięciami 😄

To co mam to mi wystarczy w zupełności. 

Wiesz wydawało mi się że Tuf gaming b550-e to dość przyzwoite mobo, a jednak myliłem się. Tak czy siak kolejny mój przystanek to raczej AM6 dopiero bo zmian już nie planuje no chyba że ssd dokupie i dołożę kolejne 32gb ramu... Więc aktualnie zajmę się czerpaniem radości z tego co mam, a jest z czego się cieszyć po 7 latach na konsolach Xbox. Skok jakości widoczny 💪🔥😉