Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

Czytacie go jak po litrze wódki :E Przecież od początku pisze że ma PALIT dual rtx4070 super.
@Patryk1996Sprawdź czy na pewno dokręciłeś radiator GPU oraz przypomnij sobie czy dobrze nałożyłeś tego PTM, pokrywa cały rdzeń? Nie pofałdował się itd., co doprowadziłoby do bąbli powietrza? Folię raczej na pewno zdjąłeś, bo inaczej upiekłaby się karta.

Tak czy inaczej nie ma sensu trzymać karty na 67 stopniach oraz 80 hotspotu... Hotspot możesz spokojnie ciągnąć do 90 stopni, a nawet 95.

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
Opublikowano

:E :boink:nie wiem co mi się uwaliło z tym asusem ale jak to ten palit to inna sprawa... myślałem od początku że ty na dualu bez dopisku evo od asusa masz takie wartości  i tego się trzymałem :hihot: wybacz za zamieszanie.

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

:E :boink:nie wiem co mi się uwaliło z tym asusem ale jak to ten palit to inna sprawa... myślałem od początku że ty na dualu bez dopisku evo od asusa masz takie wartości  i tego się trzymałem :hihot: wybacz za zamieszanie.

Luzik 😂

10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Czytacie go jak po litrze wódki :E Przecież od początku pisze że ma PALIT dual rtx4070 super.
@Patryk1996Sprawdź czy na pewno dokręciłeś radiator GPU oraz przypomnij sobie czy dobrze nałożyłeś tego PTM, pokrywa cały rdzeń? Nie pofałdował się itd., co doprowadziłoby do bąbli powietrza? Folię raczej na pewno zdjąłeś, bo inaczej upiekłaby się karta.

Tak czy inaczej nie ma sensu trzymać karty na 67 stopniach oraz 80 hotspotu... Hotspot możesz spokojnie ciągnąć do 90 stopni, a nawet 95.

No przyznam się że troszeczkę krzywo go nałożyłem może z 1 mm nie przykrywa ale zostało mi jeszcze

Opublikowano (edytowane)

1mm raczej niewiele zmieni, ale to + ewentualny bąbel powietrza może wpłynąć na hotspot, bo to najwyższa temperatura z kilku czujników tam obecnych. Może jakiś jest blisko odsłoniętego miejsca? Tak czy inaczej możesz zmienić krzywą wentylatorów, aby ciągnęło do 95 stopni hotspotu, sprawdź czy na 50% da radę utrzymać tyle.

Jak szybko zerknąłem na jakaś recenzję to ta karta rzeczywiście tak mocno kręci wentylatorami. :E Tam redukował krzywą do ~2700 RPM. Jak można tak spartolić kartę, skoro mój dell OEM rtx3070, który tez ma 220w jest dość cichy i wystarczy mu <1600-1900RPM, po aplikacji PTM, a podaje to bez UV, bo z nim jest jeszcze mniej.
Edit. Ah, rdzeń 4070S jest o 100mm2 mniejszy, więc po prostu powierzchnia odbieranego ciepła jest mniejsza. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 14.04.2025 o 23:31, J4Z66 napisał(a):

O Asusie to ja mówiłem.

Zakupiłem obudowę Fractal design torrent z 5 wentylatorami.Do tego jeszcze zmieniłem procesor na i7-14700kf.

Bez krzywej wiatraków w furmarku temperatura na rdzeniu 70 stopni,a na hotspocie 82.

Obudowa jednak zrobiła robotę 

Opublikowano
W dniu 19.04.2025 o 10:03, Send1N napisał(a):

W takim razie nadal nie rozumiem jakim cudem bez bocznej ściany nie było żadnej różnicy skoro inna obudowa poprawiła sytuację :hmm: :E 

Mam pytanie czy muszę jeszcze raz wgrywać biosa przy zmianie procesora.

Przed zmianą miałem najnowsza wersje