Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z kartą graficzną przy graniu karta graficzna się przegrzewa i komputer się restartuje.

Przy teście FurMark 1440p

GPU temp 80°C

GPU hotspot 95°C

VRAM temp 68°C

Obroty wentylatorów 54%

Problem znika przy ustawieniu krzywej wentylatorów w programie msi afterburner przy teście FurMark 1440p

GPU temp 72°C

GPU hotspot 87°C

VRAM temp 58°C

Obroty wentylatorów 90%

Aczkolwiek wtedy karta strasznie głośno szumi.

Dodam, że sprzęt został zakupiony w maju tamtego roku i jest objęty gwarancją

Pełna specyfikacja:

1.Płyta główna MSI B760M GAMING PLUS WIFI DDR5

2.Procesor INTEL CORE i5-14500

3.Pamięć RAM G.Skill Ripjaws S5 Ddr5 32Gb 6400Mhz Cl32

4.Karta graficzna RTX 4070 super dual palit

5.Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 140mm 

6.Zasilacz Corsair 1000W

7.Obudowa Logic Concept Portos ARGB

Opublikowano
25 minut temu, Patryk1996 napisał(a):

GPU temp 80°C

GPU hotspot 95°C

VRAM temp 68°C

vram dziwnie nisko,reszta w normie.Trotling zaczyna sie od 84 stopni GPu a Hot spotem nalezy sie martwic po przekroczeniu 100

Opublikowano

Lepiej to we własnym zakresie rozebrać i wymienić pastę na "PTM'a" nawet jeżeli serwis producenta to zrobi to problem zapewne powróci za kilka miesięcy bo na 99% zaaplikują zwykłego gluta ;) Kolejny taki sam temat... :E dzień świstaka od 3 lat xD 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie koniecznie, kupujesz za grosze plombę do swojej karty, odkręcasz śrubki tak aby nie zostawić śladu czyli dobrze dobranym bitem, nakładasz ptm'a, skręcasz i naklejasz nową plombę :E;) ptm ma standardowy jasno szary kolor jak zwykła fabryczna pasta na karcie więc nikt się nie powinien kapnąć w przyszłości xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Teraz, bourne2008 napisał(a):

Przecież throttling powinien powodować zrzucanie zegarów a nie restart.

tu nie ma trotlingu

Co do rma to zglos odrazu ze ci wentylatory chroboczą,niby mają nowe lepsze to ci wymienią

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie koniecznie, kupujesz za grosze plombę do swojej karty, odkręcasz śrubki tak aby nie zostawić śladu czyli dobrze dobranym bitem, nakładasz ptm'a, skręcasz i naklejasz nową plombę :E;) ptm ma standardowy jasno szary kolor jak zwykła fabryczna pasta na karcie więc nikt się nie powinien kapnąć w przyszłości xD 

Czy termopady grubości 1 mam będą odpowiednie?

Opublikowano

PTM to nie jest klasyczny termopad tylko pad zmiennofazowy który powyżej 40 stopni zamienia się w pastę coś takiego https://allegro.pl/oferta/zestaw-2x-ptm7950-30x30-0-25mm-termopad-honeywell-narzedzia-100-oryginal-17135543891 bądz to samo taniej w opakowaniu gelida https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 zwykłych termopadów tych które są na pamięciach czy sekcji zasilania itp nie musisz ruszać ważne aby zmienić tą fabryczną pastę na rdzeniu bo przez to masz problem.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Patryk1996 napisał(a):

To i jeszcze termopady by wymienil ale widze ze są różne grubości jaka będzie optymalna ?

Termopadów nie wymieniaj bo na 100% w rocznej karcie będą jak nowe. Wystarczy, że położysz zamiast pasty ptma jak pisał @Send1N i to rozwiąże problem

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, skunRace napisał(a):

Termopadów nie wymieniaj bo na 100% w rocznej karcie będą jak nowe. Wystarczy, że położysz zamiast pasty ptma jak pisał @Send1N i to rozwiąże problem

Troszkę się pospieszyłem i zamówiłem pastę krynoaut thermal grizzly czy może być?

Opublikowano
6 minut temu, Patryk1996 napisał(a):

Troszkę się pospieszyłem i zamówiłem pastę krynoaut thermal grizzly czy może być?

Na pewno polepszy to sprawę, ale akurat to nie jest dobra pasta do GPU. Najlepiej anuluj zamówienie i kup to co miałeś podane w linkach.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, skunRace napisał(a):

Na pewno polepszy to sprawę, ale akurat to nie jest dobra pasta do GPU. Najlepiej anuluj zamówienie i kup to co miałeś podane w linkach.

Ta od gelida ma przewodność cieplna 0-50 a honeywell 0-150 która będzie lepsza

Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

Nie rozkminiaj tego bo producent moze wpisać cokolwiek na kartke  i co mu zrobisz.To nie lek czy zywnosc by bylo w nadzorze

PTM bedzie na pewmo lepszy

Ok więc zamawiam dam znać czy poskutkowalo

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem o czym wy obaj mówicie bo temat wałkowany jest regularnie tutaj :E gelid heatphase ultra to jest nic innego jak PTM w opakowaniu z logo gelid w dodatku jest tańszy więc lepiej to kupić, osobiście miałem w rękach zwykłego ptma i tego w opakowaniu od gelida i tak to jest to samo (więc jeden nie będzie lepszy od drugiego...) w dodatku gelid ma z jednej strony inną folię którą łatwiej ściągnąć a zwykły ptm ma dwie takie same i ściągnięcie tej od góry gdy już leży na rdzeniu jest trudniejsze.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Patryk1996 napisał(a):

Ta od gelida ma przewodność cieplna 0-50 a honeywell 0-150 która będzie lepsza

Widać że miał na myśli heatphase ultra a nie zwykłą pastę i na to mu odpisałeś ;) 

Podsumowując @Patryk1996 zamów sobie to https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 rozmiar 40x30 wystarczy na rdzeń jeszcze zostanie materiału jak dotniesz na wymiar rdzenia.

To "0-50" nie jest żadna przewodność cieplna tylko zakres temperatury pracy, oba mają przewodność 8.5w/mk i oba mają ten sam zakres temp pracy, po prostu jest namieszane w opisie nic więcej.

Edytowane przez Send1N