Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Jestem nowy, to mój pierwszy post i mam nadzieję że nie piszę w złym dziale. Przeglądałem regulamin, ale na kom i bez okularów... ciężko, a post przekopiowane. Proszę o wybaczenie jeśli naruszyłem zasady.

Chciałbym Was uprzejmie poprosić o pomoc w wyborze płyty głównej.

Na razie rozmawiałem sobie z AI, ale na tyle dobrze ją znam, że nie jest dla mnie autorytetem w dziedzinie wyboru hardware, a jedynie bazą do rozpoczęcia dyskusji.

Dotąd miałem Gigabyte MA 970 (coś tam) AM3+ , z Phenon II x4. Zepsuła mi się płyta, i w ogóle dodatkowe koszty mi obecnie nie są na rękę…… Mimo to, wydać teraz 400zł na podobny złomik z OLX trochę mija się z celem.

Dlatego podjąłem decyzję, że zostawię to co mogę z tamtego (dyski, grafika, zasilacz, obudowa) i uzupełnię to „dobrą” (w pilnując portfela) płytą AM4. Nie chcę wchodzić w AM5, bo to na razie zbyt duże koszty mimo wszystko.

Chcę aby ponownie była to płyta na 15 lat z tą różnicą, że tym razem za kilka lat kupię max procka do niej.

Także generalnie zależy mi na poleceniu płyty głównej.

Poniżej wyjaśnienie w oparciu o pytania kogoś, kto w rezultacie jednak nie umiał mi pomóc.

1. Procek – Początkowo na rozruch wstawię Ryzen 3 1200, za rok lub dwa może coś z serii 2000/3000 może Ryzen 7 2700x, ale docelowo chciałbym żeby pociągnęła Ryzen 9 5950X – chyba, że pojawią się jeszcze jakieś procki pod AM4, no ale dzisiaj można rozmawiać tylko o tym Ryzenie.

2. Przeznaczenie - Komp na razie służy do www (filmy spotify i takie tam), ale docelowo będzie gamingowym (i do Cubase/Protools - ale to znacznie, znacznie niższy priorytet), dzieci muszą podrosnąć myślę, że pierwsze gry dam im za 3 lata.

3. RAM - analogicznie do procka, na razie wsadzę tam cokolwiek - "do www", ale docelowo kupię takie aby dobrze współgrały z Ryzen 9 5950X - temat dla mnie do doczytania, bo nic o ramach na razie nie wiem. (Choć na dniach poczytałem o X3D - czas pokarze, czy coś się jeszcze zmieni w hardware)

4. Obudowa - mam młotek i kombinerki, jak trzeba będzie dowiercę, powyginam i pokleję:), obudowa u mnie jest nieistotna, a jak się nie da, to kupię jakiegoś odpowiedniego do płyty blaszaka (i pewnie karty).

5. Zasilacz - mam chyba jakoś około 800W Power Zone Be Quiet (tu byłem wyedukowany) - ale kupiony w czasach Phenon II x4. ChatGPT twierdzi, że będzie kompatybilny.

6. Grafika - na razie jakaś śmieciowa ze "standardu AM3+" lub obecna, no ale to chyba nie ma znaczenia, kiedyś zakupię "godną Ryzena 9".

7. W11 - w czasach gdy będę miał Ryzen 9 - pewnie już będzie przymus, by mieć W11, to chyba też warto mieć na uwadze?

Bardzo dziękuję!

A, i kluczowe, ile kasy.... nie wiem, na pewno nie płyta za 1 000 i nie za 250, jedna i druga opcja jest skrajna, a skrajności są imho "złe".

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

PS
O pozostałych rzeczach wspomniałem dla kontekstu, zapytał o nie ktoś kto chciał dobrze doradzić stąd to względnie wierne przekopiowanie.

Edytowane przez Balsen
Opublikowano (edytowane)

Ten temat jest tak niedorzecznie głupi że aż śmieszny :boink:

Cytat

Prośba o pomoc w wyborze długoterminowej płyty AM4

Kup najtańsze "byle co" z allegro albo olx na AM4 :rotfl:

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, MarioDee napisał(a):

Za 15 lat to co teraz kupisz, to już będzie zabytkiem. Wydajnościowo tak samo.

Taak zgadza się, wiem, że co kilka małe lat, dobrze by było odświeżyć hardware, ale to nie jest mój plan. Nie chcę być na bieżąco przez cały ten okres, wolę by w przyszłości uderzyć w dobra kartę graficzną (oczywiście odpowiednio do procesora), i później to będzie priorytetem.

Nie zamierzam być non stop na topowych rozwiązaniach, na to mnie dzisiaj nie stać, a nie wiem jak będzie za kilka lat. Dzieci mam jeszcze względnie młode więc grafika na unreal engine 5 i tak nie będzie odpowiednio doceniona. 

Podsumowując, nie będzie mi przeszkadzać, jeśli zawsze z nowościami będę do tyłu o kilka latek.

Opublikowano

5950X to nie jest topowy procesor do gier na am4. Jeśli już to 5800X3D, a ten procesor pójdzie pewnie na wszystkim. Nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o sekcję zasilania bo nie bierze dużo prądu ani nie daje się podkręcać.

Chcesz "przyszłościowo", to ustaw filtr na chipset B550, posortuj po cenie i wybierz którąś z tańszych, co ma wystarczającą dla ciebie liczbę portów i slotów na dyski.

Opublikowano
3 minuty temu, some1 napisał(a):

5950X to nie jest topowy procesor do gier na am4. Jeśli już to 5800X3D, a ten procesor pójdzie pewnie na wszystkim. Nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o sekcję zasilania bo nie bierze dużo prądu ani nie daje się podkręcać.

Chcesz "przyszłościowo", to ustaw filtr na chipset B550, posortuj po cenie i wybierz którąś z tańszych, co ma wystarczającą dla ciebie liczbę portów i slotów na dyski.

Super, dziękuję. Mam do ciebie dodatkowe pytania.

Ok w miedzy czasie czytałem o tym x3D i wiem, że robi robotę. Natomiast czy jest pewność, że nie pojawi się jakiś nowy Ryzen 9 właśnie w architekturze x3D? 
Amd zakończył już produkcje procków pod AM4? Ok, produkować jeszcze to tylko kwestia uruchomionej linii, ale czy jeszcze będą projektować? Orientujesz się, czy takie przypadki zdarzały sie w przeszłości?

Opublikowano (edytowane)

Pójść pójdzie bo co ma nie pójść na taniej płycie. Update biosu i się odpali, pytanie jak żyłowana będzie płyta i jakie będzie podawała napięcia na procesor. Jak słaba sekcja to będzie żyłowała jak najwięcej napięcia, żeby wykarmić procka i jakoś to stabilizować. W dłuższej perspektywie, taka płyta będzie bardziej podatna na uszkodzenia, do tego dochodzi środowisko w jakim będzie ten procesor pracował %-) 

6 minut temu, Balsen napisał(a):

Super, dziękuję. Mam do ciebie dodatkowe pytania.

Ok w miedzy czasie czytałem o tym x3D i wiem, że robi robotę. Natomiast czy jest pewność, że nie pojawi się jakiś nowy Ryzen 9 właśnie w architekturze x3D? 
Amd zakończył już produkcje procków pod AM4? Ok, produkować jeszcze to tylko kwestia uruchomionej linii, ale czy jeszcze będą projektować? Orientujesz się, czy takie przypadki zdarzały sie w przeszłości?

Co lepsze sztuki, z których możliwe, że mogli ulepić 5900x3d poblokowali i zrobili 5800x3d. Te z gorszym binem zrobili 5700x3d/5600x3d. Raczej nie mają już w planach wypuszczania czegoś lepszego od 5800x3d. W skrócie AM4 to już staruszek, wyszedł eksperyment na am4 z 3dcache i przerzucili to na produkcję AM5. Wysprzedali to co mieli na stanie i zamkneli temat. Teraz już nawet ciężko dostać 5800x3d nowy box ze sklepu, to co wyprodukowali to zeszło i skupili się na AM5 i tutaj robią robotę. 

A tutaj masz na szybko z gbt przykład jak to wygląda na produkcji:

Załóżmy, że Intel/amd produkuje 1000 procesorów tego samego modelu. Po testach:

300 sztuk działa świetnie przy 5.0 GHz – trafiają do topowego "binu" i mogą być sprzedawane jako najdroższy model.

500 sztuk działa stabilnie przy 4.5 GHz – średni bin, sprzedawane jako tańszy model.

200 sztuk osiąga tylko 4.0 GHz – najniższy bin.

Do tego dochodzą rdzenie, stabilność i ucinanie ich, wyłączanie czy też odchudzanie z iGPU, ale to akurat nie w odnoszeniu do ryzenów na am4 z 3dcache

Edytowane przez Psiak
Opublikowano
7 minut temu, Balsen napisał(a):

Nic nie zapowiada, żeby pojawiły się nowe topowe procesory na AM4. Może jakieś budżetowe modele jeszcze dorzucą. 

Właściwie to nawet 5800X3D jest EOL. Zastąpił go ciut wolniejszy 5700X3D. 

• Upvote 1
Opublikowano

Po taniości kup najtańszą do 200zł b450, wsadź tam ryzen 3600 za 200zł i nie patrz w przyszłość. Po przejściu z tego phenom 4 955/65? to będzie odrzutowiec. Na tym phenomie 965 to piękne czasy były w cs1.6. Nie ma co się ograniczać słabym procesorem typu 1200 i kupować na zaś płyty. Na takim 3600 wsadzisz sobie za te 2-3 lata jakiegoś rtx 2060 i też pogracie.

• Upvote 1
Opublikowano

No jeszcze czytam i zaczynam się zastanawiać, czy nie przejść na Am5 jednak. W razie co, co moglibyście polecić?

PS
(PCI 5.0 nie jest wymagane, ponoć nawet 4.0 w większości przypadków nie jest wykorzystywane, a 3.0 ogranicza najlepsze karty w stopniu kilka do kilkanaście procent - twierdzi Grok po głębokim szukaniu w necie - tym bardziej dla mnie nie ma co przepłacać)