Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

W czym lepszy? 

Mimo, że są kasztanami i tak samo przyjmują wiele z UE tragicznych dla Polski rzeczy, to w różnych sprawach mieli racje mimo wszystko. Jak widziałem posłów PO latających z siatkami na granice białoruską, ataki na mundurowych, typowe kłamanie, że żadnej wojny hybrydowej to mnie krew zalewała. CPK to dobry projekt, szkoda, że te łajzy nic z tym nie zrobiły finalnie, ale PO oczywiście idzie krok dalej i chce to całkowicie uwalić. Polityka migracyjna + zielony ład? Pis poddańczo nie użyje z całej siły weta bo to cioty, ale PO oczywiście idzie krok dalej i najchętniej na wszystko się zgodzą migusiem. Dla mnie PIS to ścierwo, a PO to wersja hardkorowa podobnej polityki :)

PO mówi teraz o tarczy wschód - no wszystko super - niech UE płaci na nasze zbrojenia i bezpieczeństwo, ale w tym samym projekcie mamy oddać sprawczość/decyzyjność militarną do UE - tak jak w traktacie lizbońskim straciliśmy część suwerenności przez Lecha Kaczyńskiego, tak teraz mamy kolejne części oddawać i tak kawałek po kawałku

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano

2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

CPK to dobry projekt, szkoda, że te łajzy nic z tym nie zrobiły finalnie, ale PO oczywiście idzie krok dalej i chce to całkowicie uwalić.

O, czemu kłamiesz? Z projektu CPK wywalono tzw. szprychy. 

2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Polityka migracyjna + zielony ład? Pis poddańczo nie użyje z całej siły weta bo to cioty, ale PO oczywiście idzie krok dalej i najchętniej na wszystko się zgodzą migusiem. Dla mnie PIS to ścierwo, a PO to wersja hardkorowa podobnej polityki :)

Co PO przyjęło idąc krok dalej? :) 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

O, czemu kłamiesz? Z projektu CPK wywalono tzw. szprychy. 

Co PO przyjęło idąc krok dalej? :) 

Zaraz po wyborach zaczęli niemiaszki nam przerzucać ciapasów przez granice - no nie uwierze, ze bez zgody Tuska, a jesli tak, to gdzie reakcja wielkiej europejskiej persony, która nie da się ograć?
Wszyscy znawcy tematu, m.in. Maciej Wilk, były prezes bodajże lotu nagrywa masę materiałów o tym, jak CPK z wielkiego projektu staję się swoim cieniem + ciągle opóźniają jego pracę.
Polecam go posłuchać nieważne czy się finalnie zgodzisz z nim czy nie. Jestem za tym, że nieważne jakie się ma poglądy warto słuchać każdej strony, dlatego tak samo odpalam sobie stanowiska PO/Lewicy bardzo często - stąd wiem, jak Trzaskowski notorycznie kłamie o tym, że już w 2k17 podobno dostał informację, że CPK ma być największym hubem na świecie, a Maciej Wilk pokazuję sprawozdania jakie dostał Trzaskowski wtedy, gdzie jest mowa o top15.

Opublikowano
12 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

I tak mozna sie przerzucac, nie od dzisiaj wiadomo, ze wyborcy to idioci

po powyższym wpisie mogę już stwierdzić, że nie powinieneś się tak surowo sam oceniać. 

Dodam tylko, że nie brałem udziału w głosowaniu w I turze, jeśli chodzi o II jestem tym niezdecydowanym + ciekawi mnie punkt widzenia innych ;] 

Opublikowano

W ogóle cały sztab i ludzie z KO to są takie zj**by jeśli chodzi o kampanie i siedzenie w mediach. Mam wrażenie, że zawsze jak jest coś istotnego to wszyscy łapią za telefon i na X jest wzmianka i cześć. Ale przecież tam nie siedzą starsi. Tam nie siedzi młodzież. Czemu oni nie robią konferencji jak jest fajny temat, żeby grzać Nawrockiego i puścić w TV. Czemu tam nie ma opłaconego zespołu, który tiktoki będzie robił (oczywiście jakiś kumaty typ musi być, żeby nie wyszło żenady). Masakra. 

Opublikowano

@GordonLameman nie jestem ekonomistą. Chodziło mi o to, że tworzy się takie struktury aby uniknąć opodatkowania. Tak - masz rację chodziło o to, żeby móc nie płacić podatku po np sprzedaży firmy.

Zwykły Kowalski darowując nawet 20k innej niespokrewnionej osobie zapłaci podatek. Firma warta miliard nie zapłaci nic jak będzie w takiej strukturze i sprzeda udziały np. sp. z o.o.

A są i firmy specjalizujące się w takiej optymalizacji aby nic nie płacić.

Kiedyś napisałem, że polski budżet jest dźwigany na barkach mikro, małych, średnich i dużych Polskich firm, a nie zagranicznych korpo to się nie zgodziłeś. Jeśli się mylę to poproszę o link wpływów budżetowych z uwzględnieniem rodzaju podmiotów.

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Zaraz po wyborach zaczęli niemiaszki nam przerzucać ciapasów przez granice - no nie uwierze, ze bez zgody Tuska, a jesli tak, to gdzie reakcja wielkiej europejskiej persony, która nie da się ograć?

Do zrealizowania procedury readmisji nie trzeba zgody premiera kraju. Wręcz przeciwnie ;) 

Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Wszyscy znawcy tematu, m.in. Maciej Wilk, były prezes bodajże lotu nagrywa masę materiałów o tym, jak CPK z wielkiego projektu staję się swoim cieniem + ciągle opóźniają jego pracę.
Polecam go posłuchać nieważne czy się finalnie zgodzisz z nim czy nie. Jestem za tym, że nieważne jakie się ma poglądy warto słuchać każdej strony, dlatego tak samo odpalam sobie stanowiska PO/Lewicy bardzo często - stąd wiem, jak Trzaskowski notorycznie kłamie o tym, że już w 2k17 podobno dostał informację, że CPK ma być największym hubem na świecie, a Maciej Wilk pokazuję sprawozdania jakie dostał Trzaskowski wtedy, gdzie jest mowa o top15.

Z tego co ja słyszałem to jedyna zmiana polega na tych sprychach, które przechodziły przez środek domów i budynków :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

po powyższym wpisie mogę już stwierdzić, że nie powinieneś się tak surowo sam oceniać. 

Dodam tylko, że nie brałem udziału w głosowaniu w I turze, jeśli chodzi o II jestem tym niezdecydowanym + ciekawi mnie punkt widzenia innych ;] 

Ja od 18r. życia głosowałem tylko na tych, co jeszcze nie mieli okazji mnie oszukać, bo nie rządzili. Jeśli partia/kandydaci na których głosuję, zaczęłaby jawnie wysrywać się na swoje postulaty to na pewno mojego głosu kolejny raz by nie dostała. A z PIS/PO widzę, że wyborcy głosują na zasadzie nasi/wasi :D

Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

@GordonLameman nie jestem ekonomistą. Chodziło mi o to, że tworzy się takie struktury aby uniknąć opodatkowania. Tak - masz rację chodziło o to, żeby móc nie płacić podatku po np sprzedaży firmy.

No nie, właśnie jak sprzedasz firmę to musisz podatek zapłacić. 

Teraz, hubio napisał(a):

Zwykły Kowalski darowując nawet 20k innej niespokrewnionej osobie zapłaci podatek. Firma warta miliard nie zapłaci nic jak będzie w takiej strukturze i sprzeda udziały np. sp. z o.o.

Owszem, zapłaci. 

Teraz, hubio napisał(a):

Kiedyś napisałem, że polski budżet jest dźwigany na barkach mikro, małych, średnich i dużych Polskich firm, a nie zagranicznych korpo to się nie zgodziłeś. Jeśli się mylę to poproszę o link wpływów budżetowych z uwzględnieniem rodzaju podmiotów.

To ty twierdzisz - na Tobie ciąży ciężar dowodu. Zapomniałeś jak to działa? 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Z tego co ja słyszałem to jedyna zmiana polega na tych sprychach, które przechodziły przez środek domów i budynków :) 

Polecam jego programy o CPK, tutaj najświeższy akurat bardziej wycelowany w jawne manipulacje Trzaskowskiego od lat na temat CPK:

@GordonLameman
A widzę, że jesteś wyborcą Zandberga i mimo, że nie zgadzam się z jego postulatami, to ma dla mnie mega plus, serio. Mógł dosiąść się do stołków jak cała ta śmieszna koalicja zwalczająca PIS, de facto robiąca dokładnie to samo co PIS - koryciarstwo, a ich osrał jak zobaczył, że liczą się tylko stołki :)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Polecam jego programy o CPK, tutaj najświeższy akurat bardziej wycelowany w jawne manipulacje Trzaskowskiego od lat na temat CPK:

Bierz poprawkę, że Kanał Zero jest jest Pro-Pisowski.

Nie zobaczysz u nich materiałów mówiących jak PiSowcy są zakłamani.

A tak w sumie... co właściwie PiS mając pełnie władzy zrobiło w kierunku CPK?

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Zaraz przyjdzie niejaki @Spl97 i zacznie Cię wytykać od pisiorskich agentów bo przecież Stanowski i jego kanał Zero to pisiorskie agenty :smiech:

Edit:

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Bierz poprawkę, że Kanał Zero jest jest Pro-Pisowski.

Nie zobaczysz u nich materiałów mówiących jak PiSowcy są zakłamani.

Nie trzeba było długo czekać aby pojawiły się urojenia :hihot:

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No nie, właśnie jak sprzedasz firmę to musisz podatek zapłacić. 

To tylko jedna z wielu możliwości. Są jeszcze rejestracje w rajach podatkowych itp.

https://finerto.pl/blog/jak-uniknac-podatku-od-sprzedazy-udzialow-w-spolce/

Owszem, zapłaci. 

To tylko jedna z wielu możliwości. Są jeszcze rejestracje w rajach podatkowych itp.

https://finerto.pl/blog/jak-uniknac-podatku-od-sprzedazy-udzialow-w-spolce/

To ty twierdzisz - na Tobie ciąży ciężar dowodu. Zapomniałeś jak to działa? 

Sorry. Nie będę na to tracił czasu. Nikt mi za to nie płaci żebym coś udowadniał. I tak zawsze sam do siebie mam pretensję ja mocno marnuję tu czas :) 

Jakiś rok temu zetknąłem się z taką właśnie analizą.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Zaraz przyjdzie niejaki @Spl97 i zacznie Cię wytykać od pisiorskich agentów bo przecież Stanowski i jego kanał Zero to pisiorskie agenty :smiech:

Ile materiałów powstało na Trzaska, a ile na Nawrockiego na tym kanale w przeciągu ostatniego roku? Jakie tam były sentymenty? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Umpero napisał(a):

Nie trzeba było długo czekać aby pojawiły się urojenia :hihot:

Nie urojenia.

Ja oglądam regularnie Kanał Zero.

Lubię, oglądam, ale mam całkowitą świadomośc tego, że oni są bardziej pro-pis niż pro-po.

Mają oczywiście do tego prawo.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
Teraz, Szambo napisał(a):

Nie urojenia.

Ja oglądam regularnie Kanał Zero.

Lubię, oglądam, ale mam całkowitą świadomośc tego, że oni są bardziej pro-pis niż pro-po.

Być może dlatego, że teraz rządzi KO i to oni odpierniczają szopki i mają na nich materiał?

Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

Wiesz, że to jest materiał marketingowy i jest tam mnóstwo niuansów, które powodują, że to może nie mieć zastosowanoa?

To w ogóle jest schemat podatkowy, który trzeba zaraportować do KAS :E 

3 minuty temu, hubio napisał(a):

Sorry. Nie będę na to tracił czasu. Nikt mi za to nie płaci żebym coś udowadniał. I tak zawsze sam do siebie mam pretensję ja mocno marnuję tu czas :) 

Jakiś rok temu zetknąłem się z taką właśnie analizą.

Aha, a mnie ktoś za to płaci jak prostuję Twoje błędy? :) Nie. Dlatego wymagaj ode mnie tylko tyle ile od siebie wymagasz i ani o jotę więcej.

Opublikowano
20 minut temu, Winter napisał(a):

Nawrocki teraz w Polsat News: "Każdy kibic, który był bity przez policję, duńską, niemiecką, czy ukraińską będzie miał zawsze moje wsparcie".

Prezydent kibolstwa :E 

Żeby tylko o kibolstwo chodziło, ale też dotyczy to NEONAZISTY 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/znajomosci-karola-nawrockiego-z-gangsterami-mial-poreczyc-za-neonaziste/34ltbme,79cfc278

Opublikowano (edytowane)

Nie czytałem wcześniejszych komentarzy, ale odniosę się do tej listy Mentzena. 

Ten który ją podpisze NIE ZASŁUGUJE na bycie prezydentem, bo świadomie i populistyczne podpisze się pod kłamstwem. Te warunki są w praktyce nie do spełnienia. Nie spełniłby ich nawet sam Metzen, a nawet i Braun gdyby został prezydentem.

Jeżeli ktoś myśli inaczej, to się po prostu myli.

Sam pomysł Metzena jest dobry z ta lista, ale za duża odkleika w samej liście. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
1 godzinę temu, Szambo napisał(a):

Mówisz o tym, że potrzebujemy PO z 2007 roku?

To niemożliwe już.

A dlaczego niby? Przecież nie chodzi o to, żeby taka partia doszła od razu do władzy tylko, żeby stopniowo zbierała poparcie na pomysłach, które są zbyt ryzykowne dla KO. PL2050 mogło być taką partią ale Hołownia z powodzeniem zabił praktycznie cały kapitał polityczny jaki mieli.

Opublikowano
8 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Dlatego za czasów władzy PIS Stanowski co chwile po nich jechał xD Teraz jest PO u władzy i to ich oceniamy - oni teraz rządzą

4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Być może dlatego, że teraz rządzi KO i to oni odpierniczają szopki i mają na nich materiał?

Nie obserwowałem go wcześniej , ale kanał ZERO nie powstał przypadkiem zaraz po utracie władzy przez PiS? Wcześniej tematy polityczne prowadził w ramach kanału sportowego?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @eNeSik TL;DR: jesteś skuteczny i kompetentny, ale za często jedziesz ludzi formą. Największy minus to nie treść, tylko ton: sarkazm, publiczne dociskanie, apodyktyczność i momentami protekcjonalność. Gdybyś odjął jakieś 20–30% przytupu i mocniej oddzielił tryb moderatora od trybu forumowego szydercy, odbiór byłby wyraźnie lepszy. Największy upgrade dla Ciebie? Nie mięknąć. Po prostu odjąć trochę buta. gpt-5.4-2026-03-05
    • Jak zen1/zen+/zen2 tez byly cienkie w grach to byla ta sama sztuczna spiewka o ilosci watkow i przyszlosciowosci ilosci rdzeni bo to byl jedyny argument gdzie te cpu byly dobre (uzytki), jak widac nadal ludzie lubia sie oszukiwac i nie potrafia obiektywnie spojrzec na dany produkt, tylko znowu na zasadzie "mam to chwale"  Ale jak nie tylko "grasz" to mozesz kupic 9950x3d i miec top wydajnosc w uzytkach i jednoczesnie w grach, sam procesor na siebie jak ma zarobic to nie idziemy na kompromis, zeby oszczedzic kilka stowek, zreszta dzis wszystko jest renderowane duzo szybciej na gpu wiec to pierodlolo o cpu do pracy odchodzi do lamusa w kwesti uzytkow  
    • Najlepsze jest to ze Trump ściąga na Stany kolejną apokalipsę terrorystyczną, bo po tym co odwala globalnie to jakiś potężny atak na ich ziemi jest kwestia czasu. Może i dekady, ale oni znowu zapłacą za to, co tej idiota dziś odwala krwią własnych cywili na własnej ziemi.
    • A potem się dziwicie, że baby nie macie. Ostatnie strony absolutny ściek, a szczególnie ta XD
    • Ogólnie zgadzam się z tą częścią o zabijaniu za samo wejście. Z drugiej jednak strony, jak często zdarza się że to jest samo wejście? A złodziejowi? albo komuś kto buszował po domu w środku nocy? Albo komuś kto właśnie groził nożem? Choćby i w plecy kiedy już rzuci się do ucieczki. Trzeba przelać więcej odpowiedzialności za zdrowie i życie bandyterki z ofiary takiego czynu na sprawcę.    Mają tam trochę takie za luźne i dziwne podejście do pewnych spraw. Na przykład jak już ktoś zamawia kawę, to chyba ma świadomość że taki napój jest gorący, tak samo frytki. Tym czasem tam potrafią iść grube odszkodowania za to, że ktoś upuścił siebie na skórę gorący kawałek jedzenia który zwyczajowo zamawia się i spożywa  co najmniej na ciepło, a na opakowaniu nie miał napisane, że gorące.  Ale mają też swoje momenty. Na przykład nie ma u nich czerwonej strzałki, zamiast tego w prawo można jechać na czerwonym oczywiście z ustąpieniem pierwszeństwa tym co maja zielone i upewnieniem się czy można. Nasza zielona strzałka moim zdaniem jest gorsza, albo przynajmniej prawo z nią związane jest odklejone od praktyki.  A co do tego, że dla policji prostsze i jednoznaczne prawo to lepsze prawo to fakt. Dowodem jest właśnie nieporadność naszej policji. Polski człowiek niczym sienie różni od amerykańskiego człowieka. Jeśli jednak tamten sobie radzi a nasz nie, to źródła problemu należy szukać gdzie indziej. A nie jest też prawdą, że nasi gliniarz nie są szkoleni. Są, najwyraźniej jednak podawany im materiał albo jest niezrozumiały, albo za trudny, albo niejednoznaczny. No i znowu polski człowiek nie jest gorszy od amerykańskiego. A jednak tam szkolenia najwyraźniej są organizowane w sposób bardziej zrozumiały. Jeżeli czynnikiem niezmienionym jest człowiek, to przyczyn takiego stanu rzeczy należy szukać w systemie. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...