Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

76 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      26
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      3
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      10
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      6
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      4
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      2
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      7
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      1
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      5
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      6
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      2

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 2025.05.16 o 22:00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolejny temat bo ktos sie wyglupil z ankieta nie znajac listy kandydatow? XD

Cytat

Nawet "Newsweek" śmieje się z Trzaskowskiego. "Każdy u Rafała znajdzie coś dla siebie, bo Rafał chce się podobać wszystkim".

https://wpolityce.pl/polityka/726576-nawet-newsweek-smieje-sie-z-trzaskowskiego

57a0c43111a2be7895f31144a79e6192d8aa8df8

W TVPKO innych kandydatow nazywa sie planktonem, wygrac musi kandydat deweloperski

a tutak kawalek o tym jak sie pasie swoich:

Cytat

Znajomy Tuska dostanie 20 mln zł za organizację publicznego eventu

Dom Mediowy AM Studio, którego właścicielem jest Andrzej Moebus, kolega Donalda Tuska zorganizuje 1000-lecie koronacji Chrobrego za 20 mln. zł z publicznych pieniędzy. To on również wynajmował halę na debatę w Końskich. W 2023 wziął 6,5 mln. zł z subwencji PO za pomoc w wyborach.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Piknik-1000-lecia-koronacji-uszykuje-czlowiek-PO-Zaplaci-za-to-Orlen-i-PKO-BP-8924437.html

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Tak, z błahych powodów nie idzie zagłosować . A później będzie pluł w brodę, jak wygra Nawrocki.

Chodziło mi o wybory parlamentarne, na Trzaska zagłosuję. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trump się nie wystraszył wrogiego mu CNN, a Trzaskowski osrał zbroję przed kmiotami i matołami z Republiki?

Dobre.

Sikorski nie dość, że by się tam zjawił to jeszcze by ich pewnie rozwalcował.

Edytowane przez crush
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

O Boże, ale Mentzen jest kretynem, nie spodziewałem się, że jest aż tak głupi. Ten człowiek jest absolutnie niemerytoryczny, nie umie bronić się przed Hołownią, do tego szybko się gotuje. Porażka konfederacji, oby jeszcze mu sondaże poleciały. 

• Upvote 1
Opublikowano

Włączyłem na minutę i zdążyłem tylko zobaczyć Browna który mówi, że element wystroju studia jest słaby.

Nawet się zastanawiałem czy nie oglądać dalej bo jemu jak się dekoracja nie podoba to jest w stanie studio ro*********ć. 🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, crush napisał(a):

Włączyłem na minutę i zdążyłem tylko zobaczyć Browna który mówi, że element wystroju studia jest słaby.

Nawet się zastanawiałem czy nie oglądać dalej bo jemu jak się dekoracja nie podoba to jest w stanie studio ro*********ć. 🤔

No i tutaj akurat miał rację. Co miało na celu wstawienie tekturowego Trzaskowskiego?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

O Boże, ale Mentzen jest kretynem, nie spodziewałem się, że jest aż tak głupi. Ten człowiek jest absolutnie niemerytoryczny, nie umie bronić się przed Hołownią, do tego szybko się gotuje. Porażka konfederacji, oby jeszcze mu sondaże poleciały. 

Też mi się wydaje, że w tej debacie Mentzen został zniszczony.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Też mi się wydaje, że w tej debacie Mentzen został zniszczony.

Sam się zniszczył, a w zasadzie swój mit który próbował kreować. On nie umie powiedzieć sensownie niczego od siebie, to jest matoł. Jak kończą się wyuczone formułki to zostaje pustynia. Przecież on jest wykreowany, nie mogli w konferencji znaleźć nikogo mądrzejszego? On by nawet poległ nawet w debacie klasowej z uczniami liceum, żadnej sensownej myśli, żadnej riposty, zero refleksu, nic. Prezydentem powinien być ktoś z elit, człowiek mądry, obyty blablabla, natomiast Mentzen nie jest nawet przeciętniakiem.

W sumie jedyna osoba, która wypada dobrze w tej debacie to Hołownia, jest naprawdę dobry, natomiast w ogóle nie ufam gościowi. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)

Hołownia to telewizyjny showman i aktorzyna, więc umie zakładać maski jakie tylko chce, Mentzen to praktycznie przeciwieństwo, bo jest społecznie niekumaty, z braku innego słowa, a jego miejsce dalej widzę w ministerstwie, a nie jako prezydent.
Najautentycznej wychodzi Stanowski, bo nie musi dbać o cokolwiek. Ciekawie byłoby gdy wygrał prezydenturę. :E  

Edit. Co nie zmienia, że Nawrocki, Trzaskowski, Hołownia lub trójca lewicy itp. to będzie kontynuacja tego samego. Kiedy ostatnio polski prezydent zrobił coś sensownego i ze swoją inicjatywą, bez planu partyjnego - "systemu"? Gdyby posadzili tam małpę to dużo nie zmieniłoby się, grunt by umiała się podpisać, aby było tak samo.
Poskakałem po tej debacie i kompletna strata czasu, bo nic sensownego nie ma prawa tam być w 1.5 minuty... Lepiej sobie obejrzeć podcast / wywiad z daną osobą trwający 1-2 godziny, zamiast każdej debaty. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano

Hołownia mógłby być groźny dla kraju. Grałby jakąś swoją grę, nie wiadomo jaką. Poglądy ma niesprecyzowane, dość nijakie ale jednak nieco skażone kościółkowo. Skumał się z PSL i dobrze się z tym czuje. Ale na szczęście to zagrożenie czysto teoretyczne. Nie ma żadnych szans.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

On nie umie powiedzieć sensownie niczego od siebie, to jest matoł. Jak kończą się wyuczone formułki to zostaje pustynia.

Najlepsze jest to, że jak pokazuje wiele przypadków w polityce, a ostatnio dobitnie Trump, to nie jest nawet kwestia merytoryki.

Wystarczy potrafić odpowiednio pociskać bulszit, mieć jako taką charyzmę i zrobić szoł.

A tu faktycznie. Ani szoł, ani merytoryki.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Hołownia to telewizyjny showman i aktorzyna, więc umie zakładać maski jakie tylko chce, Mentzen to praktycznie przeciwieństwo, bo jest społecznie niekumaty, z braku innego słowa, a jego miejsce dalej widzę w ministerstwie, a nie jako prezydent.
Najautentycznej wychodzi Stanowski, bo nie musi dbać o cokolwiek. Ciekawie byłoby gdy wygrał prezydenturę. :E  

Ja go nigdzie nie widzę. Jest za głupi, żeby powierzyć mu jakiekolwiek ważną funkcję. A co do Hołowni to 100% racji. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ja go nigdzie nie widzę. Jest za głupi,

A próbowałeś weryfikować ten obraz postaci? Jeśli polityk ma lata działań, pełnych wypowiedzi oraz zbiorów "mini felietonów" to warto prześledzić, a nie karmić się narracją na temat jego wizerunku. Od lat wiadomo, że jest społecznie niezgrabny i może to rzeczywiście ten Asperger, natomiast widząc jego pełne wypowiedzi z przestrzeni lat oraz działalność to trudno skwitować go jako "głupim".
Ma parę błędnych założeń wizerunkowych, czy prowadzenia wypowiedzi, ale podejrzewam że musi prowadzić takie kontakty w sposób systemowy / z przesadnym planowaniem, bo nie ma w tym wprawy. Nastawienie na skuteczność i pragmatyczność raczej nie pomoże mu tego nadrobić. :E 
Nie podobało mi się jego podejście i styl wypowiedzi w obecnej debacie, ale nie to co mówi... Co najwyżej rozłożenie akcentów i nieumiejętność wybrania lepszej wypowiedzi, bo Hołownie mógł zgasić, gdy krzyczał o kłamstwie, przypominając że  imigranci byli zalegalizowani przez rząd Tuska już po nielegalnym przekroczeniu granicy, a drugim "kłamstwem " było to, że to fundacja zrobiła zdjęcie, a nie Hołownia. Pewnie błędnie zakłada, że jest to wiadomo lub łatwe do sprawdzenia, ponieważ już o tym mówił w kilku miejscach... Podobne błędy popełnia w innych wypowiedziach, gdzie potem głupio zarzuca mu się unikanie pytań..., ponieważ nie zna się kontekstu czasu, gdy pytano go o pewne rzeczy wielokrotnie w przeszłości, a odpowiedź jest do znalezienia oraz temat szybko można zweryfikować, gdy zna się materiał, do którego czepiają się dziennikarze... Tylko znowu, powinien powiedzieć "proszę znaleźć cały materiał z moją wypowiedzią, to kontekst tematu będzie jasny."

Edit. Najciekawsza i autentyczna dla Polski byłaby wygrana Stanowskiego i może wydarzyć się coś "dziwnego" gdy ruszą masy niezdecydowane lub przeważnie nie głosujące. 

Opublikowano
42 minuty temu, adashi napisał(a):

Poglądy ma niesprecyzowane, dość nijakie ale jednak nieco skażone kościółkowo. Skumał się z PSL i dobrze się z tym czuje.

Nie wydaje mi się, aby cokolwiek z tego było prawdą. Jego poglądy to są bardziej pod kątem zbytnio idealistycznych, wręcz trochę naiwnych.

Ogólnie dość dobrze go sprezentował wywiad z profesorem Dudkiem.

Opublikowano

Śledzę go od początku, to nie jest kilka niespójności. On jest niespójny od początku do końca, nie wiadomo jakie ma poglądy na wiele tematów, sam unika odpowiedzi kiedy ktoś go pyta, osiągnięć jako polityk nie ma żadnych. Wiele razy mówił coś czemu później przeczył, przecenia rolę prezydenta i sprawia wrażenie, że jest kreowany bo sam od siebie nie umie powiedzieć niczego konstruktywnego. Poza tym ewidentnie stanął po stronie PiSu, np udając się po rady do dudy czy atakując Hołownię i trzaska a nie atakując swojego konkurenta o drugą turę. Nie ma niczego, co by sprawiło że bym chciał na niego głosować lub nawet szanować. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Śledzę go od początku, to nie jest kilka niespójności. On jest niespójny od początku do końca, nie wiadomo jakie ma poglądy na wiele tematów, sam unika odpowiedzi kiedy ktoś go pyta, osiągnięć jako polityk nie ma żadnych. Wiele razy mówił coś czemu później przeczył, przecenia rolę prezydenta i sprawia wrażenie, że jest kreowany bo sam od siebie nie umie powiedzieć niczego konstruktywnego.

Chyba od początku roku? Bo spójności ma wiele, ale jeśli nigdy nie zajrzałeś na jego kanał lub dawne pełne wypowiedzi, by poznać jego zdanie i uzasadnienie to nigdy nie zrozumiesz jego zamiarów i podejścia do spraw... Podaj przykłady lub pytania odnośnie danych spraw, a możliwe że będę pamiętał sedno... On w swojej ideowości zrozumiał, że pewne zmiany dla Polski są ważniejsze od innych i najpierw trzeba wprowadzić "te", nawet kosztem pominięcia "tamtych", bo lepszy rydz niż wieczne nic. Jeśli społeczeństwo uda się przekonać do danej sprawy to wtedy można zając się tymi mniej istotnymi tematami lub najpierw trzeba zwiększyć zdolności Polski, aby mieć pewne manewry... Braun kompletnie tego nie rozumie i woli walczyć o symbole, zamiast o lepszą Polskę. Korwin również nie rozumie wielu elementów w podobny sposób + demencja starcza i ego.

41 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Poza tym ewidentnie stanął po stronie PiSu, np udając się po rady do dudy czy atakując Hołownię i trzaska a nie atakując swojego konkurenta o drugą turę. Nie ma niczego, co by sprawiło że bym chciał na niego głosować lub nawet szanować. 

Musi grać na odebranie części wyborców PIS, bo trzon wyborców Trzaskowskiego jest nie do oderwania, bez zmiany poglądów / uświadomienia, które by samo ich odepchnęło od tego.
Moim zdaniem przez to błędne założenia co do kreowanego wizerunku, Konfederacja nie przeskoczy pewniej granicy, ale sam widzę ich jako narzędzie umożliwiające położenie gruntu pod inną politykę, przez co na przestrzeni lat powstanie coś kolejnego.
Ślepa nienawiść do PIS jest zgubna, a na PIS to wylał już masę wypowiedzi, gdzie jest ukazana ich niekompetencja. On ma przekonać, że jego grupa jest bardziej warta wsparcia, niż to co już było i nie musi zwalczać partii, lecz je zastąpić czymś nowym... I tu czasem wpada w "zespół Ziemkiewicza", który zamiast tworzyć ciekawe treści, zajmuje się przesadnym "biciem wroga". Niech go "bije", ale przez przedstawianie realiów w zwięzły sposób i skupiając się na rozwiązywaniu problemów. 

Edit. Najlepsze byłoby nowe ugrupowanie, z nieco innym podejściem, ale poglądami na wzór Konfederacji, ale nie ma w Polsce tyle zorganizowanego i aktywnego ludu, by coś takiego powstało. PodziemnaTV miało szansę na stworzenie czegoś takiego, ale niedoświadczenie i przezorność oraz za słabe korzenie, szybko doprowadziły do upadku projektu. Zakładam że coś takiego powstanie, po umocnieniu się Konfy w polityce, ale to pewnie jeszcze z 12-16lat...

Edit2. Aby dołożyć szklaną kulę... Głosy pewnie podzielą się jak głupie i w pierwszej turze będzie na pewno Trzaskowski, a w drugiej może być wielu... Żartobliwie mówiąc, 90% widzów Rancza powinno zagłosować na Stanowskiego, bo to perfekcyjny chichot historii. Odbierze to sporo głosów innymi...
Z kolei Bartoszewicz, Maciak, Jakubiak będą zbierać trochę z PISu oraz ogółu. Mentzen ma zdolność do przejęcia wielu wyborców, o ile się nie zniechęcą, ale nigdy nie przekona trzonów oraz mocno odmiennych poglądów nie rozumiejących priorytetów. 
Serio może skończyć się Stanowskim lub Bartoszewiczem, jeden jest bezpośredni i autentyczny, drugi mydli oczy oraz pachnie autentycznie, po użyciu perfum "wiarygodność", kupionych w urzędzie. :E 
Stanowski - Bartoszewicz byłoby prześmiesznym wynikiem, w drugiej turze, ale to byłby komediowy cud. 

doprecyzowanie
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Pomijając to, żeby głosować na Sławomira Mentzena, bo ma największe szanse na wygrane z Rafałem Trzaskowskim w drugiej turze...

To cała reszta bardzo podobnie jak w poprzedniej - Hołownia pierdzieli farmazony dla mniej inteligentnych, Nawrocki ten sam poziom co ostatnio. Stanowski mówiący prosto z  mostu bo ma za przeproszeniem wy****ne. Większa ilość kandydatów na plus. Tak jak pisałem ostatnio, Trzaskowski się nie pojawił, bo teraz ma swoje dwie szczujnie, i poza nie nosa nie wychyli bo beton intelek... wyborczy i tak na niego zagłosuje. No i chyba tyle