Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, voltq napisał(a):

ktoś przyjdzie położy milion dolarów łapówki na stole i gość podpiszę wszystko bo nigdy takich pieniędzy na oczy nie widział

On i tak podpisze wszystko, nawet bez łapówki, ważne że z rozkazu partii. 

• Like 1
Opublikowano

Z tego co czytam to Nawrocki zapłacił właścicielowi kawalerki 120k w 2012 roku już przy podpisaniu umowy przedwstępnej oraz pokrył koszt 12k na wykupienie mieszkania. Wtedy wartość takiej kawalerki wynosiła około 130k.To było 13 lat temu i z tego co rozumiem to on przez ten czas nie korzystał z tego lokalu ale pokrywa jakieś koszty z nim związane, chyba płaci rachunku. 

To w sumie zasługuje na pochwałę za znakomite wspieranie starszego człowieka :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Baba zaczyna od Szczęść Boże, a kolejny coś pierdololo o 500+ dla świń. :rotfl2:

Co mówiła Szczęść Boże to od Brauna była, a o 500+ dla świń to właśnie był Hadaj :E. Aż dziw mnie bierze, że z ust Hadaja nie padło jego ulubione ostatnio magiczne słowo z programu "Hadaj nic nie gadaj" na kanale Weszło, jakim jest deportacja. Ale natomiast kilka jego wypowiedzi naprawdę przednie :E.

Słuchając tego Bocheńskiego, to tylko dwa scenariusze były grane: kłamanie jak z nut z wybielaniem Nawrockiego albo pierdololo o Tusku. Jedna ta płyta non stop leci tam xD.

3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

To w sumie zasługuje na pochwałę za znakomite wspieranie starszego człowieka :E

Tak wspierał tego dziadka, że w DPS-ie wylądował i z naszych podatków jest opłacany ten pobyt, rzeczywiście znakomite wsparcie :hihot:.

Edytowane przez Spl97
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

jak nie wiadomo o co chodzi  to juz wiadomo dlaczego jest taki atak na Nawrockiego  Działacze PO wysyłają to między sobą żeby mobilizować się wzajemnie do roboty. Nas też to powinno mobilizować do pracy na rzecz Karola Nawrockiego

495506340_122145193778425943_6375529820508202049_n.jpg

• Thanks 1
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Winter bo była posłanką 3 kadencje a za czasów prezydentury Komorowskiego pełniła obowiązki zastępcy dyrektora Zespołu Obsługi Bieżącej w Gabinecie Prezydenta RP? Może ma jakieś inne źródła?

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Tak wspierał tego dziadka, że w DPS-ie wylądował i z naszych podatków jest opłacany ten pobyt, rzeczywiście znakomite wsparcie :hihot:.

To był sarkazm. Niemniej zapłacił tyle ile mieszkanie było warte plus od 13 lat płaci rachunki i być może jakieś inne opłaty, tutaj brakuje szczegółowych danych. Ja jestem bardzo anty PiS i antynawrocki natomiast z tych informacji które są dostępne, w tym ujawnione przez TVN wynika, że Nawrocki nikogo nie wydymał i jeszcze dołożył do interesu. Dziwna sprawa, jeśli w 2012 zapłacił tyle ile to mieszkanie było warte to mógł sobie po prostu kupić inne. Może naprawdę dziadka lubił, ale liczył, że gość się szybciej przekręci, trudno powiedzieć co tam się stało ale nie widzę skandalu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wycena rynkowa tego mieszkania była jaka? Bo w dzisiejszych czasach nawet poniemieckie starocie w niezbyt ciekawym stanie potrafią chodzić po 500k+.

A te socjalki to jednak takie podstawowe podstawy jak załatany dach zazwyczaj mają.

A dziadek dał ile? 120k? Ile dziadek prądu, wody i gazu zużyje? To w sumie może i z tymi rachunkami przez 8 lat wyszedł na plus. xD

Nieruchomość praktycznie zawsze na siebie zarobi.

Tu nie ma chyba żadnego wału prawnego. Co najwyżej średnio moralnie to wypada.

Edytowane przez crush
  • Confused 1
Opublikowano

Z tego co piszesz @Henryk Nowak wyjdzie zaraz że uśmiechnięci w swojej nienawiści znów się skompromitowali i z ich akcji wyjdzie tylko tyle że Nawrockiemu wzrośnie poparcie , większych przyjaciół PiS niż ludzie popierający KO nie ma , brawo róbcie tak dalej xD mistrzowie intelektu 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, voltq napisał(a):

Nawrockiemu wzrośnie poparcie

Po wydymaniu dziadka na pomocy i kupieniu nieruchomości za ułamek wartości z myślą, że dziadyga zdechnie?

To ta katolska empatia?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, crush napisał(a):

Po wydymaniu dziadka na pomocy i kupieniu nieruchomości za ułamek wartości z myślą, że dziadyga zdechnie?

To ta katolska empatia?

https://wiadomosci.wp.pl/sprawa-mieszkania-w-gdansku-ile-zaplacili-nawroccy-7153429794171680a

Wycena rynkowa na tamten czas to około 130k. W sumie się zgadza, 4,5k za metr. Z tego co ujawnił TVN to Nawrocki zapłacił 120k, a po necie lata info, że te 12k na wykup mieszkania też dał dziadkowi, czyli łącznie przekazał 132k za mieszkanie o wartości 130k plus opłaca je od 13 lat. Dlaczego od 13? Stał się właścicielem mieszkania w 2017 roku, jednak umowę przedwstępną zawarł już w 2012 roku. To jest kiepski interes, ale dla nawrockiego. Niech tam będzie czynsz 400zł i rachunki 300zł, to przez te 12lat by wyszło ponad 100k na opłaty :E Nie widzę tutaj ani katolskiej empatii ani dymania kogoś poza samym sobą. Nie widzę w tym też żadnego skandalu, a przede wszystkim nie rozumiem jak Nawrocki chciał na tym odnieść jakąkolwiek korzyść. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To była wycena rynkowa czy miasto za tyle chciało sprzedać mieszkańcowi?

Bo w moim regionie te komunalki były wyceniane dość nisko przy wykupie przez wieloletnich najemców.

Różnice rzędu - kup od miasta za 200, po 5 sprzedaj za 400+.

No i pytanie ile to mieszanie jest warte obecnie. Było gdzieś o tym mówione?

edit. Niby 310k teraz warte. No to z rachunkami ~100 do przodu. Nie najlepiej, nie najgorzej. :E

Edytowane przez crush
Opublikowano
3 godziny temu, crush napisał(a):

Nie wiem, szukam pozytywów.

Może to Nawrocki potrzebuje pomocy kogoś z DPSu. Psychiatry na przykład. :E

I znowu typowa nienawiść. Jestem ciekawy jak wy w podobnej sytuacji byście się zachowali. 
jeśli zapłacił cenę rynkową, dopłacał te x lat za pomoc, zakupy etc. To gdzie wy tu widzicie problem? Jeśli typ nie ma rodziny i nie jest w stanie funkcjonować sam to co ma zrobic? 
ludzie własnych rodziców/dziadków co święta zostawiają w szpitalach bo są ciężarem i nie chcą się nimi zajmować. A tutaj typ mimo wszystko pomagał te 10-12 lat. O_o 

taka nienawiść i to w mediach i wyborców KO pokazuje mi tylko że w drugiej turze nieważne kto wejdzie trzeba głosować anty Trzaskowski. Więc wracamy do starego systemu “głosujemy przeciw” … a sensowni kandydaci nie mają więcej niż 5%…

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
37 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

Jestem ciekawy jak wy w podobnej sytuacji byście się zachowali. 

jak? na pewno bym zwrócił uwagę, że osoba, którą miałem się zajmowac ZNIKNĘŁA. Jak babcia nie odbiera ode mnie telefonu, to dzwonię do sąsiada, żeby do niej spojrzał, a tutaj stwierdził, że ma wyjebane?

38 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

o gdzie wy tu widzicie problem? Jeśli typ nie ma rodziny i nie jest w stanie funkcjonować sam to co ma zrobic? 

to, że wykupił czyjeś mieszkanie komunalne (a więc z pominięciem przepisów), a teraz MY, jako podatnicy musimy łożyć na tego dziadka, za to Pan Nawrocki vel Batyr ma mieszkanie.

39 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

ludzie własnych rodziców/dziadków co święta zostawiają w szpitalach bo są ciężarem i nie chcą się nimi zajmować. A tutaj typ mimo wszystko pomagał te 10-12 lat. O_o 

skąd wiesz czy pomagał? Sąsiedzi mówią, że facet żył sam, skarżył się, że nie ma na leki czy jedzenie, znaleźli jego posty na FB gdzie również na to marudził.

40 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

taka nienawiść i to w mediach i wyborców KO pokazuje mi tylko że w drugiej turze nieważne kto wejdzie trzeba głosować anty Trzaskowski. Więc wracamy do starego systemu “głosujemy przeciw” …

taki debilizm i to w mediach i wyborców PIS pokazuje mi tylko, że w drugiej turze nieważne kto wejdzie trzeba głosować anty Nawrocki.  Więc wracamy do starego systemu “głosujemy przeciw”

41 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

a sensowni kandydaci nie mają więcej niż 5%…

a ty od Maciaka czy Brauna? :E 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

jak? na pewno bym zwrócił uwagę, że osoba, którą miałem się zajmowac ZNIKNĘŁA. Jak babcia nie odbiera ode mnie telefonu, to dzwonię do sąsiada, żeby do niej spojrzał, a tutaj stwierdził, że ma wyjebane?

to, że wykupił czyjeś mieszkanie komunalne (a więc z pominięciem przepisów), a teraz MY, jako podatnicy musimy łożyć na tego dziadka, za to Pan Nawrocki vel Batyr ma mieszkanie.

skąd wiesz czy pomagał? Sąsiedzi mówią, że facet żył sam, skarżył się, że nie ma na leki czy jedzenie, znaleźli jego posty na FB gdzie również na to marudził.

taki debilizm i to w mediach i wyborców PIS pokazuje mi tylko, że w drugiej turze nieważne kto wejdzie trzeba głosować anty Nawrocki.  Więc wracamy do starego systemu “głosujemy przeciw”

a ty od Maciaka czy Brauna? :E 

Nie wiem czy miał wyjebane. Czytałem tylko Polsat News innych ścieków nie czytałem. Tam było coś od grudnia. Innych info nie. Z informację onetu, WP czy innej niezależnej nie czytam. Bo zbiera mnie na wymioty. Jeśli opiszą to w neutralnych mediach to dam temu wiarę. 

czyli jesteś betonem KO, brawo jesteś na poziomie betonu PiS. Ja jestem team Zandberg. Uważam że jest najsensowniejszym kandydatem i dobrym politykiem. Czego nie można powiedzieć o Rafale (xDDDD) czy Karolu (xDD) o  Mentzenie to ja się nawet wypowiadać nie będę bo zabraknie mi miejsca na xDD

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Najlepsze jest to "pomagał 10-12 lat":

"

Panem [Jerzym] od 2007 r. zajmuje się Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. Od 2018 r. otrzymywał już profesjonalne usługi opiekuńcze, które zmieniały się z biegiem lat w zależności od potrzeb. W lutym 2024 r. w związku z brakiem możliwości zabezpieczenia pana w miejscu zamieszkania, MOPR zawnioskował do sądu o umieszczenie pana w Domu Pomocy Społecznej. Sąd na to się zgodził i od kwietnia 2024 r. pan przebywa pod całodobową specjalistyczną opieką, której koszty, zgodnie z prawem ponosi wyłącznie miasto Gdańsk i potrzebujący — powiedział Onetowi Daniel Stenzel, rzecznik prezydenta Gdańska."

Nawet co niektórzy z PISu nie mają wątpliwości:

"— Kiedy on miał się zajmować tym starszym człowiekiem, jak w delegacje jeździł, apartamenty wynajmował, książki pisał. To może umknąć — ironizuje inny z lokalnych działaczy partii Jarosława Kaczyńskiego."

4 minuty temu, Kłaczkov napisał(a):

Czytałem tylko Polsat News innych ścieków nie czytałem. Tam było coś od grudnia. Innych info nie.

Polsat news:

"W lutym 2024 r. MOPR, w związku z brakiem możliwości zabezpieczenia w miejscu zamieszkania, zawnioskował do sądu o umieszczenie seniora w Domu Pomocy Społecznej. Mężczyzna nie mógł liczyć na rodzinę. Sąd zgodę wydał.- Koszty opieki ponosi miasto Gdańsk i potrzebujący - przekazał Daniel Stenzel, rzecznik prezydent Gdańska. - Od 2018 roku otrzymywał już profesjonalne usługi opiekuńcze, które zmieniały się z biegiem lat w zależności od potrzeb - dodał"

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

4,5k za metr kawalerki w 2012 roku to nie była bardzo niska kwota, zapłacił cenę rynkową i jeszcze dorzucił utrzymywanie dziadka. Fakt, ze to drugie zawalił, ale w tym przypadku niczego nie dostał w prezencie a nawet przepłacił. 

No ale w 2017, gdy stawał się właścicielem mieszkanie zapewne było już droższe. Ten dziadek wyszedł by lepiej biorąc na wykup kredyt hipoteczny, a po 5 latach sprzedając za rynkową cenę niż na interesach z Nawrockim. Choć pewnie miałby problem z ogarnięciem papierów czy zdolnością kredytową co wykorzystał Nawrocki.

Plus nawet moi znajomi twardzi pisowcy w narracji podają, że te 12kna wykup to była pożyczka, więc pewnie odliczona w momencie faktycznego kupna.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kłaczkov napisał(a):

czyli jesteś betonem KO, brawo jesteś na poziomie betonu PiS. Ja jestem team Zandberg.

po czym wnosisz, że jestem za bążurem? :E bo zironizowałem Twój post?

Uważam że jest najsensowniejszym kandydatem i dobrym politykiem.

jednym z najsensowniejszych na pewno.

Jeśli opiszą to w neutralnych mediach to dam temu wiarę. 

które media są dla Ciebie neutralne? liczę na 3 przykłady jakieś.

3 minuty temu, Szambo napisał(a):

Dla mnie rozbuchana afera.

Najgorzej na tym wyjdą krzykacze z PO, którzy sami mają po 10 mieszkań a teraz robią wielkie Halo.

Rozbuchana? Jak bardzo musieliśmy upaść jako społeczeństwo, żeby nie przejąć się taką znieczulicą i wyrachowaniem? 

A co do Kropiwnickiego i reszty landlordów z ław sejmowych - wiadomo co z nimi robić. 

269e389da74625c5f0843fee045f19c7a334153d25cc9e001c8da24c869979b6.jpg

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...