Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Brat uzbierał kasę na nową grafikę lecz tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mamy pojęcia na co postawić. Pierwotnie liczyłem, że uda się kupić 9070 XT w tej cenie bo zapowiadali że tak ma byc, ale niestety jest drogo, za drogo. Pomyślałem, że może 9070 bez XT, ale tutaj ceny też są nieciekawe. Da się niby ustrzelić coś na promkach, ale rzadko kiedy są to topowe karty. Pozostaje też RTX 5070 który już powoli spada z ceną i np cały czas obserwuje model od Asusa a dokładnie Prime. Nieco ponad 2800zł. Założeniem jest aby nie przekroczyć 3k. Oczywiście można zawsze dołozyc, ale tylko w konkretnym przypadku np 9070 XT za 3100-3200. To raczej tak szybko nie nadejdzie a czekać można w nieskończoność. Dokładać też można bez konca i np dopłacając 200zł do lepszego producenta od razu mam w glowie, że za trochę więcej jest już lepsza karta itp. Dlatego tutaj jest limit cenowy. Po świętech myślę, że nastąpi zakup więc trochę czasu jest.

Opublikowano

Tutaj jest dużo do myślenia bo AMD ma 16GB Vram a Nvidia wszystkie upscalery i inne bajery, które w kryzysowych sytuacjach też potrafią pomóc. Cięzka decyzja. A jaki model jest polecany 9070 ? Bo nie mam kompletnie pojecia.

Opublikowano (edytowane)

@Bunsen 9070XT za 3200zł pojawia się dość często, ostatnia na Amazon.pl Sapphire Pulse wygasła nie dawno, więc sprawdzajcie Pepper na bieżąco, bo może się coś w każdej chwili pojawić.

Na ten moment jest za 3359zł bardzo dobry Hellhound, ale nie wykluczone, że znowu coś wpadnie za te 3200zł, które możecie dołożyć.

https://www.krsystem.pl/powercolor_hellhound_radeon_rx_9070_xt-item-78320.html

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

Z 5070 ciekawy jest ten Asus Prime i nie przekracza 3k. Z 9070 wszyscy topowi producenci ponad 3k. 9070 XT to już inna półka cenowa jak na razie choć trzeba śledzic promki i może coś się pojawi ciekawego. Tylko na jakiego  producenta postawić ? Bo są modele polecane ale są też takie, które są głośne, mają piszczące cewki, problemy z temperaturami itp. Jest tylko tych modeli, że można się nieźle zakręcić 😛

Opublikowano

Za 3899zł jest parę modeli 5070 Ti wiec patrząc na obecne ceny 9070 XT (bez promocji) to chyba lepiej postawić na tą pierwszą jednak to już zdecydowanie przekracza budżet niestety. Zastanawiałem się czy warto dołożyć tyle kasy do grania w rozdzielczosci 2k i raczej nie ma to sensu. Chyba że się mylę. 

Nie wiem czy czekać na jakąś promocję 9070 XT czy po prostu brać jakiegoś RTXa 5070. Bo czekać to można bez końca aż do nowej generacji hehe 

Kompletnie nie mam pojęcia jakie modele są na topie bo w każdym temacie przewijają się inni producenci. Przydałaby się tabelka od najlepszej do najgorszej, tak poglądowo tylko.  

Opublikowano

@Bunsen Sam mam 2k (bardziej 2,5k uczciwie rzecz biorąc) i przesiadłem się z 4070S na 5070ti bo ta karta wydawała mi się dosyć ciekawa, chociaż moim progiem bólu było 3k.

Dla mnie stety/niestety Nvidia ma cholerny plus o którym mało kto myśli przy zakupie - karty są chodliwe, mniej tracą na wartości.
Dzisiaj to niby nie istotne ale np. za 2 lata już może być ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o 5070 to już ktoś pisał, że im taniej, tym lepiej. A jakie modele omijać szerokim łukiem ? 

Co do 9070XT to które modele są polecane ? Którymi warto się zainteresować ? 

Wiadomo, że każdy ma swoje upodobania, jedni lubią jedną firmę, inni drugą, ale na pewno jest jakaś lista producentów pod którymi podpisuje się zdecydowana większość. 

Z kartami to jak z telefonami Xiaomi, tyle modeli, że niewiadomo który wybrać hehe 

Opublikowano

Ja to się poważnie zastanawiam czy nie dołożyć młodemu do 5070 Ti a dokładniej do wersji Asus Prime, która jest za 3899zł. Widziałem gdzieś, że ktoś z forum ma tą kartę tylko kompletnie nie mogę sobie przypomnieć kto :P Fajnie gdyby ta osoba zajrzała tutaj i napisała co nieco o tej wersji i czy warto dopłacać względem np 9070 XT. Młody uzbierał 3k ale, że są święta to jako starszy brat mogę mu zrobić mały prezent tylko muszę mieć pewność, że to spoko karta a nie jedna z najgorszych. 

Opublikowano

Gainward i Palit bo to jest to samo, ma identyczne chłodzenia na każdej karcie, różniące się od siebie ilością ciepłowodów w zależności od modelu. Z wierzchu różnią się wyglądem obudowy, ale środek mają identyczny. Niestety w serii 5000 nie wypadają tak rewelacyjnie jak w 4000 ale tragedii też nie ma. W RTX 4000 taki Phoenix przy tych 300W też miał 64 stopnie, ale za to przy 1100rpm tutaj już jest 1700rpm.